БиХ коначно стиже сусједе на путу ка ЕУ

БиХ је коначно кренула да стиже своје сусједе на путу ка Европској унији, а напредак који остварује на том путу биће видљив и из овогодишњег Извјештаја о напретку, рекао је данас у шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Босна и Херцеговина 06.11.2015 | 15:57
БиХ коначно стиже сусједе на путу ка ЕУ

Он је послије састанака са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, премијером Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером ФБиХ Фадилом Новалићем истакао да су три владе уложиле велики труд на усаглашавању Акционог плана.

“Све међународне финансијске институције раде на томе да осигурају милијарду евра и још 500 хиљада међународне финансијске помоћи ће за БиХ да обезбиједи ЕУ”, рекао је Вигемарк.

Истакао је да је веома важно да БиХ остварује планове из Реформске агенде која ће помоћи да се смањи незапосленост.

Вигемарк је истакао и да ЕУ не покушава да ради на централизовању БиХ, те да су добра управа и снажна економија у интересу свих.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић казао је да је на данашњем састанку исказана снажна опредјељеност ка европским интеграцијама и намјера БиХ да стигне на том путу земље региона и да до краја године поднесе апликацију за чланство.

“Мјере се проводе по плану и сигурни смо да ћемо до краја године испунити велики дио Реформске агенде преточен у законе”, рекао је он.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је у Српској усвојен велики број закона из Реформске агенде, а да су неки од њих у нацрту.

“Ово је први пут да смо успјешно тимски радили и драго ми је због тога”, рекла је она.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић казао је да је ово доказ да су власти у БиХ способне да реализују задано.

“Видјећемо се идућег мјесеца поново и вјерујем да ћемо имати успјех”, рекао је он.

Додао је да је Реформска агенда претворена у Акциони план који има 51 тачку.

“Десет смо завршили, 12 је у завршној фази и највећи број ће до краја године проћи парламемтарну фазу. Реформа јавне управе је већ почела, а до краја године владе ће радити и на реформи пензионог система”, рекао је Новалић.

Истакао је да је највећи проблем незапосленост, посебно младих у проценту од готово 64 одсто.

“Дајемо себи за право да кажемо да смо ускочили у чамац и да идемо напријед”, рекао је Новалић.

На питање да ли очекују да ће до краја године бити закључен нови аранжман са ММФ-ом, Цвијановићева је одговорила да се преговори већ воде.

“Да ли преговарамо - да, али не желимо да радимо под притиском”, рекла је она.

Новалић је рекао да до краја године морају да се заврше неке мјере, да би половином фебруара средства ММФ-а била оперативна.

Упитани када се могу очекивати нове акцизе на гориво, Цвијановић је одговорила да су ентитетски премијери урадили свој посао И да је то сада на другим огранима.

Звиздић је казао да ће се средства од акциза на на нафту и нафтне деривате ићи за изградњу путева, а од акциза на дуван И алкохол за помоћ здравству.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дај и нама мало брате....

06.11.2015 15:18

Светлана Цениц је заиста управу када је питала овог лика из Европске уније шта пије и пуши када он једини види да нам је добро у БиХ. Ако има те супстанце још, да подели и остатку становништва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИнспекторВинко

06.11.2015 15:43

Људи нам покусавају помоци и ово је као кад малом дјетету казес да је супер напредовао а оно незграпно да не мозе бити незграпније. Друго, бас је глупо критиковати неког ко те хвали. Ценицки на цаст. Без обзира сто те ријеци хвале нису потковане. Мислим и да Вуциц, мада тески демагог, и ЕУ покусавају са нама прицати у стилу спустања тензија и опустања атмосфере. С

Name

Цар је го....

06.11.2015 17:11

Благо теби ако се уљуљкавас изјавама типа да је све супер, а да грдје не мозе бити. Лази ме, бар звуци лијепо. Док је таквих као ви господине Инспекторе, бице и дземпера од рунске вуне.

Name

ВРС РВИ

06.11.2015 18:21

Какви црни кораци и ЕУ. Никада не би и не треба БиХ била спремна да се запад и Русија не такмиче око утицаја на Балкану. Шта су то урадили? Искорјенили корупцију и смањили дуг? Боже која је то провидна фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

06.11.2015 22:40

Не требају нама никакви комплименти и нова задузења.Зна господин веома добро колико је милијарди из БХ изнесено и гдје се налазе.

ОДГОВОРИТЕ