BiH konačno stiže susjede na putu ka EU

BiH je konačno krenula da stiže svoje susjede na putu ka Evropskoj uniji, a napredak koji ostvaruje na tom putu biće vidljiv i iz ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, rekao je danas u šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Bosna i Hercegovina 06.11.2015 | 15:57
BiH konačno stiže susjede na putu ka EU

On je poslije sastanaka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom FBiH Fadilom Novalićem istakao da su tri vlade uložile veliki trud na usaglašavanju Akcionog plana.

“Sve međunarodne finansijske institucije rade na tome da osiguraju milijardu evra i još 500 hiljada međunarodne finansijske pomoći će za BiH da obezbijedi EU”, rekao je Vigemark.

Istakao je da je veoma važno da BiH ostvaruje planove iz Reformske agende koja će pomoći da se smanji nezaposlenost.

Vigemark je istakao i da EU ne pokušava da radi na centralizovanju BiH, te da su dobra uprava i snažna ekonomija u interesu svih.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić kazao je da je na današnjem sastanku iskazana snažna opredjeljenost ka evropskim integracijama i namjera BiH da stigne na tom putu zemlje regiona i da do kraja godine podnese aplikaciju za članstvo.

“Mjere se provode po planu i sigurni smo da ćemo do kraja godine ispuniti veliki dio Reformske agende pretočen u zakone”, rekao je on.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je u Srpskoj usvojen veliki broj zakona iz Reformske agende, a da su neki od njih u nacrtu.

“Ovo je prvi put da smo uspješno timski radili i drago mi je zbog toga”, rekla je ona.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je ovo dokaz da su vlasti u BiH sposobne da realizuju zadano.

“Vidjećemo se idućeg mjeseca ponovo i vjerujem da ćemo imati uspjeh”, rekao je on.

Dodao je da je Reformska agenda pretvorena u Akcioni plan koji ima 51 tačku.

“Deset smo završili, 12 je u završnoj fazi i najveći broj će do kraja godine proći parlamemtarnu fazu. Reforma javne uprave je već počela, a do kraja godine vlade će raditi i na reformi penzionog sistema”, rekao je Novalić.

Istakao je da je najveći problem nezaposlenost, posebno mladih u procentu od gotovo 64 odsto.

“Dajemo sebi za pravo da kažemo da smo uskočili u čamac i da idemo naprijed”, rekao je Novalić.

Na pitanje da li očekuju da će do kraja godine biti zaključen novi aranžman sa MMF-om, Cvijanovićeva je odgovorila da se pregovori već vode.

“Da li pregovaramo - da, ali ne želimo da radimo pod pritiskom”, rekla je ona.

Novalić je rekao da do kraja godine moraju da se završe neke mjere, da bi polovinom februara sredstva MMF-a bila operativna.

Upitani kada se mogu očekivati nove akcize na gorivo, Cvijanović je odgovorila da su entitetski premijeri uradili svoj posao I da je to sada na drugim ogranima.

Zvizdić je kazao da će se sredstva od akciza na na naftu i naftne derivate ići za izgradnju puteva, a od akciza na duvan I alkohol za pomoć zdravstvu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Daj i nama malo brate....

06.11.2015 15:18

Svetlana Cenic je zaista upravu kada je pitala ovog lika iz Evropske unije šta pije i puši kada on jedini vidi da nam je dobro u BiH. Ako ima te supstance još, da podeli i ostatku stanovništva BiH.

ODGOVORITE
Name

InspektorVinko

06.11.2015 15:43

Ljudi nam pokusavaju pomoci i ovo je kao kad malom djetetu kazes da je super napredovao a ono nezgrapno da ne moze biti nezgrapnije. Drugo, bas je glupo kritikovati nekog ko te hvali. Cenicki na cast. Bez obzira sto te rijeci hvale nisu potkovane. Mislim i da Vucic, mada teski demagog, i EU pokusavaju sa nama pricati u stilu spustanja tenzija i opustanja atmosfere. S

Name

Car je go....

06.11.2015 17:11

Blago tebi ako se uljuljkavas izjavama tipa da je sve super, a da grdje ne moze biti. Lazi me, bar zvuci lijepo. Dok je takvih kao vi gospodine Inspektore, bice i dzempera od runske vune.

Name

VRS RVI

06.11.2015 18:21

Kakvi crni koraci i EU. Nikada ne bi i ne treba BiH bila spremna da se zapad i Rusija ne takmiče oko uticaja na Balkanu. Šta su to uradili? Iskorjenili korupciju i smanjili dug? Bože koja je to providna farsa.

ODGOVORITE
Name

rodjo

06.11.2015 22:40

Ne trebaju nama nikakvi komplimenti i nova zaduzenja.Zna gospodin veoma dobro koliko je milijardi iz BH izneseno i gdje se nalaze.

ODGOVORITE