Алармантно: Половина њива под коровом

Села заузимају чак 95 одсто територије Српске и у њима живи 85 одсто становништва, што су изванредни услови за развој пољопривреде. Али, стање у домаћем аграру је алармантно, што потврђује званични податак - у Републици Српској се не обрађује чак 45 одсто обрадивих површина!

Република Српска 06.11.2015 | 22:56
Алармантно: Половина њива под коровом

Одлив становништва у градове, запуштена инфраструктура, стара механизација, недовољни подстицаји, проблем пласмана и продаје довели су до тога да је формално у пољопривреди запослено свега 3.000 људи (ратари и сточари који сами себи уплаћују доприносе).

Република Српска је 2007. имала регистровано 152.000 музних крава и бележила производњу млека од 401 милион литара. У 2013. бележи велики пад - има 109.000 грла са производњом од 329 милиона литара млека.

Резултати истраживања показују да је већина некоришћеног земљишта заправо напуштено и оптерећено нерешеним имовинско-правним статусом. Такође, део напуштеног земљишта је у међувремену обрастао шибљем и шумом и практично је изгубио статус пољопривредног земљишта, али се катастарски и даље третира као аграрно.

На обрадивом земљишту највише се сеју жита (кукуруз и пшеница), а затим крмно биље, док је удео поврћа на ниском нивоу.

Председник Удружења ратара Семберије Љубо Малетић каже, за "Новости", да држава мора да повуче три потеза који би одмах донели напредак у пољопривреди.

- Срамота је да толико увозимо меса, млека, поврћа и воћа, а домаћи производи пропадају. Потребно је организовати откуп домаћих производа и обезбедити им већу цену - казао је Малетић.

Он сматра да и доприноси које уплаћују пољоприведници морају да буду мањи.

- У ту област треба увести ред, јер је смешно да је младић, чији је отац власник 200 дунума земље и има изванредну производњу и пласман производа, пријављен на Заводу за запошљавање Републике Српске, како би њихово газдинство избегло плаћање обавеза према држави - казао је он.

(Вечерње новости)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вирус

06.11.2015 14:45

Па на селу нема висе зиве дусе, то су само цифре из неке празне главуце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

06.11.2015 15:03

Ако на селу нема живе душе ко онда храни ове стотине хиљада музних крава и продаје ове милионе литара млијека, да непричамо о воћу ,поврћу ,месу...

Name

вирус

06.11.2015 15:15

Аргентинско месо, хрватско, Мадјарско, Словенацко млијеко Италинанско воце итд. где зивис, продји мало кроз Српску балеузе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

06.11.2015 15:21

Укинути министарство пољопривреде стоцарства и сума. Све је упропасцено а слузбеници примају плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остао без предузећа

06.11.2015 15:45

Држава ће помоћи полопривредним произвођачима на пољиприведним газдинствима када уведе принудну радну обавези свим буџетлијама - дакле сваком ко прима плату из буџета да мора годишње зато што живи на народној грбачи народу да помогне тако што ће морати одрадити 30 радних дана на пољопривредним газдинствима пољопривредних произвђача. Дакле сви запослени у арминситрацији, општинама, агенцикака, све до владе, сви запослени у школлама, полицији, болницама. .Сви апсолутно сви, То би било праведно због оних који се сламају од посла у пољопривреди, да се део тог терета посла пренесе и на паразитску класу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

06.11.2015 17:05

Ајде ти дођи мало код мене да радиш за џаба, јел би могло?

Name

Остао без предузећа

06.11.2015 20:08

Долазе ти буџетари плаћени са народне грбаче, мене народ не плаћа па неам разлога ни да му нешто дугујем и одрађујем, одрађиваће ти паразити буџетари.

ОДГОВОРИТЕ