Alarmantno: Polovina njiva pod korovom

Sela zauzimaju čak 95 odsto teritorije Srpske i u njima živi 85 odsto stanovništva, što su izvanredni uslovi za razvoj poljoprivrede. Ali, stanje u domaćem agraru je alarmantno, što potvrđuje zvanični podatak - u Republici Srpskoj se ne obrađuje čak 45 odsto obradivih površina!

Republika Srpska 06.11.2015 | 22:56
Alarmantno: Polovina njiva pod korovom

Odliv stanovništva u gradove, zapuštena infrastruktura, stara mehanizacija, nedovoljni podsticaji, problem plasmana i prodaje doveli su do toga da je formalno u poljoprivredi zaposleno svega 3.000 ljudi (ratari i stočari koji sami sebi uplaćuju doprinose).

Republika Srpska je 2007. imala registrovano 152.000 muznih krava i beležila proizvodnju mleka od 401 milion litara. U 2013. beleži veliki pad - ima 109.000 grla sa proizvodnjom od 329 miliona litara mleka.

Rezultati istraživanja pokazuju da je većina nekorišćenog zemljišta zapravo napušteno i opterećeno nerešenim imovinsko-pravnim statusom. Takođe, deo napuštenog zemljišta je u međuvremenu obrastao šibljem i šumom i praktično je izgubio status poljoprivrednog zemljišta, ali se katastarski i dalje tretira kao agrarno.

Na obradivom zemljištu najviše se seju žita (kukuruz i pšenica), a zatim krmno bilje, dok je udeo povrća na niskom nivou.

Predsednik Udruženja ratara Semberije Ljubo Maletić kaže, za "Novosti", da država mora da povuče tri poteza koji bi odmah doneli napredak u poljoprivredi.

- Sramota je da toliko uvozimo mesa, mleka, povrća i voća, a domaći proizvodi propadaju. Potrebno je organizovati otkup domaćih proizvoda i obezbediti im veću cenu - kazao je Maletić.

On smatra da i doprinosi koje uplaćuju poljoprivednici moraju da budu manji.

- U tu oblast treba uvesti red, jer je smešno da je mladić, čiji je otac vlasnik 200 dunuma zemlje i ima izvanrednu proizvodnju i plasman proizvoda, prijavljen na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, kako bi njihovo gazdinstvo izbeglo plaćanje obaveza prema državi - kazao je on.

(Večernje novosti)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

virus

06.11.2015 14:45

Pa na selu nema vise zive duse, to su samo cifre iz neke prazne glavuce....

ODGOVORITE
Name

borg

06.11.2015 15:03

Ako na selu nema žive duše ko onda hrani ove stotine hiljada muznih krava i prodaje ove milione litara mlijeka, da nepričamo o voću ,povrću ,mesu...

Name

virus

06.11.2015 15:15

Argentinsko meso, hrvatsko, Madjarsko, Slovenacko mlijeko Italinansko voce itd. gde zivis, prodji malo kroz Srpsku baleuze

ODGOVORITE
Name

Jovo

06.11.2015 15:21

Ukinuti ministarstvo poljoprivrede stocarstva i suma. Sve je upropasceno a sluzbenici primaju plate.

ODGOVORITE
Name

Ostao bez preduzeća

06.11.2015 15:45

Država će pomoći poloprivrednim proizvođačima na poljiprivednim gazdinstvima kada uvede prinudnu radnu obavezi svim budžetlijama - dakle svakom ko prima platu iz budžeta da mora godišnje zato što živi na narodnoj grbači narodu da pomogne tako što će morati odraditi 30 radnih dana na poljoprivrednim gazdinstvima poljoprivrednih proizvđača. Dakle svi zaposleni u arminsitraciji, opštinama, agencikaka, sve do vlade, svi zaposleni u škollama, policiji, bolnicama. .Svi apsolutno svi, To bi bilo pravedno zbog onih koji se slamaju od posla u poljoprivredi, da se deo tog tereta posla prenese i na parazitsku klasu.

ODGOVORITE
Name

Role

06.11.2015 17:05

Ajde ti dođi malo kod mene da radiš za džaba, jel bi moglo?

Name

Ostao bez preduzeća

06.11.2015 20:08

Dolaze ti budžetari plaćeni sa narodne grbače, mene narod ne plaća pa neam razloga ni da mu nešto dugujem i odrađujem, odrađivaće ti paraziti budžetari.

ODGOVORITE