Црнадак против "Дејтона два"

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас у Сарајеву да се противи било каквом заговарању такозваног Дејтона два, односно нове међународне конференције на којој би БиХ поново добила устав као дио међународног уговора.

Босна и Херцеговина 06.11.2015 | 13:09
Црнадак против "Дејтона два"

"У старту сам против тога јер су у БиХ још дубоке разлике у погледу реформе постојећег Устава, односно Анекса четири Дејтонског мировног спразума. Ми још не можемо да се договорима чак ни то да 21. новембар, у знак сјећања на потписивање Оквирног споразума за мир у БиХ, буде заједнички празник у БиХ", рекао је Црнадак у Сарајеву на отварању форума "Дејтон 2.0 - Пут напријед 20 година послије".

Према његовим ријечима, Дејтон је народима и грађанима у БиХ донио мир, као најважнију ствар, али и шансу за безбједну и просперитетну будућност, те помирио страхове, амбиције, визије и различита доживљавања БиХ.

"Сви ми у БиХ, а посебно Федерација БиХ, треба да изразимо већу подршку, дамо признање и покажемо већи степен уважавања Дејтонског споразума. Треба више да разговарамо и трагамо за компромисима, те да на бази постојећег уставног уређења тражимо добра рјешења за сва три народа и оба ентитета", рекао је Црнадак.

Према његовим ријечима, у Уставу БиХ треба мијењати само оно о чему се тренутно могу договорити конститутивни народа и оба ентитета у БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ  Шефик Џаферовић је у обраћању поменуо стална спорења у БиХ око Дејтонског споразума, критикујући оне снаге које, како је рекао, у први план стављају интересе ентитета и ентитетску подјелу, а не брину о територијалном интегритету БиХ, при чему је посебно критиковао ентитетско гласање.

"Нису ентитети етнички ексклузивитети, него мултиетничке заједнице народа и осталих грађана који живе у БиХ", рекао је Џаферовић.

Црнадак је, реплицирајући Џаферовићу, стао у одбрану принципа ентитетског гласања у Представничком дому, за које је рекао да су релаксирали политички амбијент у парламенту за нормалан рад изабраних представника сва три народа у БиХ, а да при томе није спријечио доношење ниједног кључног закона или реформе, као услова за брже европске интеграције БиХ.

Уз оцјену да БиХ има неприродну структуру, Џаферовић је потврдио да у њој постоје различити погледи на њено будуће уставно-правно уређење, при чему је навео да за реформу Устава БиХ треба сагласност свих страна, чега сада нема.

Џаферовић сматра да у БиХ прво треба промијенити Устав, па тек онда донијети одлуку о одласку ОХР-а.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да БиХ има солидан Устав, али да се он може мијењати у предвиђеној процедури /као што је то био случај у вези са Брчко дистриктом/ поготово када је ријеч о реформама на путу БиХ ка ЕУ или провођењу одлуке "Сејдић - Финци".

Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак поздравила је напредак који БиХ биљежи од доношења Дејтонског споразума, као и тешке кораке на успостављању и очувању мира у БиХ.

"Сада, 20 година након Дејтона, тренутак је да гледамо напријед, да фокус ставимо на пут у будућност БиХ, а то је пут који води у ЕУ и НАТО", навела је Кормакова.

Бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ и експерт Венецијанске комисије Лидија Кораћ подржала је Црнатка у ставу да БиХ није потребан никакав "Дејтон два" или нова међународна конференција.

"БиХ треба реформа Устава која ће обезбиједити ефикасније и функционалније институције, те највиши степен поштивања основних људских права и слобода, али без узурпације права и надлежности ентитета у БиХ", поручила је Кораћева.

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

цар

06.11.2015 12:33

Свака цаст за став МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА Г дина ЦРНАДКА само Дејтон и ниста друго једино тако моземо зивјети једни поред других свако распакивање ДЕЈТОНА И ПРЕКОМПОЗИЦИЈА довело би до нестабилности а то нам не треба бар ми знамо ста нам је доњело распакивање ЈУГОСЛАВИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

06.11.2015 13:12

Исправно би било , расписи референдум за или против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

06.11.2015 13:26

Нормално референдум на нивоу БиХ,јер дрзаве имају на то право, вецина би била ЗА

Name

ре.цар

06.11.2015 13:12

Царе гријесис,заједно зивјети у једној дрзави БиХ,Даyтон казе БиХ је дрзава а једни поред других могу зивјети дрзаве нпр. БиХ и Србија или ЦРО.Јер Босна је свих нас и све сто је у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

06.11.2015 13:49

Засто онда убијање Срба није ратни злоцин, засто се не дозволи да се муценици бацени на сарајевксу градску депонију не сахране као људи а не да труну као пси под смецем? Засто се за таква недјела добија "Златни љиљан", назив Улице или Трга у Федерацији? Зато сто није исто нити це бити исто!

Name

ет Бијељина

06.11.2015 14:44

Имаш најновијег директора СИПА-е,Србин човјек,пошаљи му доказе о којима бунцаш,пошаљи човјеку доказе поштом,факсом,лично? О чему ти?

Name

Босанац

06.11.2015 17:49

Ево на Федералној вијест да је данас ухапшен неки муслиман Пекић за ратне злочине. Само је потребно информисати се, мање Рудоње и РТРС-а, и све ће бити у реду... И наравно узимати таблете које ти је доктор преписао без прескакања!

Name

Михаило Микић

06.11.2015 13:27

Дејтонским Споразумом су окончана ратна дејства на подручју БиХ и ударени темељи за постојање заједничке државе састављене од три ентитета која имају у оквирима Босне по једним федерални а по другим конфедерални статус. Међутим, и поред разлика која постоје у народу и међу "полутичарима" у погледу државног уређење Босне њезине Савезне Законе треба поштовати уколико они нису у супротности са законима постојећих федерални или конфедерални јединица. Зато благостање и будућност Босне не зависи од дејтонског Споразума већ од њезина три народа и њихове спремности на међусобну сарадњу кроз договоре што неће лако ићи на Балкану где сваки народ покушава због међусобног неповерења да превари и насамари други народ. Зато је Г. Црнадак у праву. Не треба чачкати по осињаку нити дирати у гов.. која су се осушила и која због тога више не смрде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.11.2015 13:38

Конструктивни народи већ 20 година се не слазу.Треба исад пустит остале да показу шта знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИНГВИН

06.11.2015 13:50

НЕ БИХ ЈА ДА САМ НА ТВОМ МЈЕСТУ.СВЕ СТО ЈЕ ВИСЕ МИНИСТАРСТАВА УСТЕКАЦЕТЕ СЕ У НЕКО И ВАСА ДЈЕЦА, ДА ЛИ ЈЕ ЕНТИТЕСКО ИЛИ НЕКО ДРУГО НИЈЕ БИТНО.А МИ ЦЕМО ПОЛАКО У СВИЈЕТ БЈЕЗАТИ КО БУДЕ ИМАО СРЕЦЕ ДА ДОДЈЕ ДО НЕКЕ ВИЗЕ.А ВИ ЦЕТЕ ПРОГЛАСАВАТИ ЗЕМЉУ ДОБРОМ И СИГУРНОМ ДА НАС ДРЗИТЕ У ТОМ ЛОГОРУ ЗВАНОМ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ИЛИ ДРЗАВА РЕПУБЛИКА СРПСКА ИЛИ СРБИЈА СВЕ ЈЕДНО САМО МИ СМО НАДРЉАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

06.11.2015 14:06

Сви би од Дејтона узели по несто сто њима одговара и то је тад ок а паметовали другом. фино ОХР да поцне од првог члана дејтонског споразума да проводи и редом да смјењује како се ко буни. А високи нека тебе овде јос 100 година не сметас нам нимало поред ових насих квази политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

06.11.2015 14:39

За Цара.Босна и Херцеговина није спакована као Југославија па се и нема и не смије ниста распакивати.Босна и Херцеговина сто је унијела у Југославију има право и изнијети.Дејтонски споразум нема право дијелити Босну и Херцеговину.По уставу из 1974.сви су добили своје само је Босна и Херцеговина подијељена сто не моземо прихватити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.11.2015 15:38

На шта је то БиХ подијељена по Уставу из 1974 год.!!!!!!

Name

Ветеран.

06.11.2015 16:28

Дејтон требамо сви обиљежити јер је напокон мир успостављен.

Name

Михаило Микић

06.11.2015 16:37

Мршић, заборављате да је етнички састав становништва у БиХ за време стварања АВНОЈСКЕ Југославије био другачији него што је он данас. Већина муслимана се изјашњаваа са правом у то време да су они СРБи исламске вјероисповјести. Тако се годинама после Другог свјетског рата изјашњавао и Алија Изабеговић до свог изласка из затвора. Алију сам упознао са његовом кћерком за време њиховог боравка у Бечу, и чуо сам на своје уши његово излагање о томе. Проблем је настао када су комунисти СРБског порекла решили да послушају Кардеља који је наступао у име Тита. Кардељ је тражио да се по плану Коминтерне јединствени СРБски Народ Светог Саве подјели присилно по покрајинама У којима СРБи живе. Тако су створени од јединственог СРБског народног бића нови измишљени покрајински "народи" попут македонаца, црногораца а после од исламизовани СРБа створен је комунистичким декретом и нови муслимански народ. У слободи и демонократији свако има право да се изјашњава како хоће по својој слободној вољи поготово ако то иде на штету СРБског Народног Јединства!

Name

ре михаило микиц

06.11.2015 17:18

..., А прије је од католичких Срба основана италијанска, француска и њемачка нација...

Name

Босанац

06.11.2015 17:37

А да ви мало одморите са измишљеним непријатељима??? Дајте ви народу мало пара и живота, границе себи око викендица кројите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

06.11.2015 22:16

Тетка из Америке схвати да ми моземо у ЕУ само као РС.Не компликуј ни себи ни другом. Знаци постоји Дејтон и 2 етнитета и такви идемо у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајевски срби

07.11.2015 12:58

Знас како то изгледа....додју странци и надју тако неког муфљуза из Ципуљица,Бакинаца и сл,знаци неког ко нити има сколу, нити има педигре и они њега ухвате,продје њихов курс,они га обуку и поцесљају и онда га тенковима или неком револуцијом устолице на власт и нареде му ста да ради али да народу преко ТВ прица о патриотизму. А тај из Бкинаца и сл он никад у зивоту странца није видио и он писа у гаце од среце сваки пут кад се са странцем сретне и он це све урадити само да буде у том друству јер он се висе у своје Бакинце не враца. Ста су Додик и њему слицни прије рата били...па они зуте банке у дзепу нису имали. Странци све то лијепо осмисле и они тацно знају који профил особе њима треба да би и они своје интересе остварили. Лако је Америци да надју будалу из Бакинаца па да тамбурају Србе!