Crnadak protiv "Dejtona dva"

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Sarajevu da se protivi bilo kakvom zagovaranju takozvanog Dejtona dva, odnosno nove međunarodne konferencije na kojoj bi BiH ponovo dobila ustav kao dio međunarodnog ugovora.

Bosna i Hercegovina 06.11.2015 | 13:09
Crnadak protiv "Dejtona dva"

"U startu sam protiv toga jer su u BiH još duboke razlike u pogledu reforme postojećeg Ustava, odnosno Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sprazuma. Mi još ne možemo da se dogovorima čak ni to da 21. novembar, u znak sjećanja na potpisivanje Okvirnog sporazuma za mir u BiH, bude zajednički praznik u BiH", rekao je Crnadak u Sarajevu na otvaranju foruma "Dejton 2.0 - Put naprijed 20 godina poslije".

Prema njegovim riječima, Dejton je narodima i građanima u BiH donio mir, kao najvažniju stvar, ali i šansu za bezbjednu i prosperitetnu budućnost, te pomirio strahove, ambicije, vizije i različita doživljavanja BiH.

"Svi mi u BiH, a posebno Federacija BiH, treba da izrazimo veću podršku, damo priznanje i pokažemo veći stepen uvažavanja Dejtonskog sporazuma. Treba više da razgovaramo i tragamo za kompromisima, te da na bazi postojećeg ustavnog uređenja tražimo dobra rješenja za sva tri naroda i oba entiteta", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, u Ustavu BiH treba mijenjati samo ono o čemu se trenutno mogu dogovoriti konstitutivni naroda i oba entiteta u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  Šefik Džaferović je u obraćanju pomenuo stalna sporenja u BiH oko Dejtonskog sporazuma, kritikujući one snage koje, kako je rekao, u prvi plan stavljaju interese entiteta i entitetsku podjelu, a ne brinu o teritorijalnom integritetu BiH, pri čemu je posebno kritikovao entitetsko glasanje.

"Nisu entiteti etnički ekskluziviteti, nego multietničke zajednice naroda i ostalih građana koji žive u BiH", rekao je Džaferović.

Crnadak je, replicirajući Džaferoviću, stao u odbranu principa entitetskog glasanja u Predstavničkom domu, za koje je rekao da su relaksirali politički ambijent u parlamentu za normalan rad izabranih predstavnika sva tri naroda u BiH, a da pri tome nije spriječio donošenje nijednog ključnog zakona ili reforme, kao uslova za brže evropske integracije BiH.

Uz ocjenu da BiH ima neprirodnu strukturu, Džaferović je potvrdio da u njoj postoje različiti pogledi na njeno buduće ustavno-pravno uređenje, pri čemu je naveo da za reformu Ustava BiH treba saglasnost svih strana, čega sada nema.

Džaferović smatra da u BiH prvo treba promijeniti Ustav, pa tek onda donijeti odluku o odlasku OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da BiH ima solidan Ustav, ali da se on može mijenjati u predviđenoj proceduri /kao što je to bio slučaj u vezi sa Brčko distriktom/ pogotovo kada je riječ o reformama na putu BiH ka EU ili provođenju odluke "Sejdić - Finci".

Američki ambasador u BiH Morin Kormak pozdravila je napredak koji BiH bilježi od donošenja Dejtonskog sporazuma, kao i teške korake na uspostavljanju i očuvanju mira u BiH.

"Sada, 20 godina nakon Dejtona, trenutak je da gledamo naprijed, da fokus stavimo na put u budućnost BiH, a to je put koji vodi u EU i NATO", navela je Kormakova.

Bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH i ekspert Venecijanske komisije Lidija Korać podržala je Crnatka u stavu da BiH nije potreban nikakav "Dejton dva" ili nova međunarodna konferencija.

"BiH treba reforma Ustava koja će obezbijediti efikasnije i funkcionalnije institucije, te najviši stepen poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, ali bez uzurpacije prava i nadležnosti entiteta u BiH", poručila je Koraćeva.

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

car

06.11.2015 12:33

Svaka cast za stav MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA G dina CRNADKA samo Dejton i nista drugo jedino tako mozemo zivjeti jedni pored drugih svako raspakivanje DEJTONA I PREKOMPOZICIJA dovelo bi do nestabilnosti a to nam ne treba bar mi znamo sta nam je donjelo raspakivanje JUGOSLAVIJE.

ODGOVORITE
Name

XXL

06.11.2015 13:12

Ispravno bi bilo , raspisi referendum za ili protiv.

ODGOVORITE
Name

re.

06.11.2015 13:26

Normalno referendum na nivou BiH,jer drzave imaju na to pravo, vecina bi bila ZA

Name

re.car

06.11.2015 13:12

Care grijesis,zajedno zivjeti u jednoj drzavi BiH,Dayton kaze BiH je drzava a jedni pored drugih mogu zivjeti drzave npr. BiH i Srbija ili CRO.Jer Bosna je svih nas i sve sto je u njoj.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

06.11.2015 13:49

Zasto onda ubijanje Srba nije ratni zlocin, zasto se ne dozvoli da se mucenici baceni na sarajevksu gradsku deponiju ne sahrane kao ljudi a ne da trunu kao psi pod smecem? Zasto se za takva nedjela dobija "Zlatni ljiljan", naziv Ulice ili Trga u Federaciji? Zato sto nije isto niti ce biti isto!

Name

et Bijeljina

06.11.2015 14:44

Imaš najnovijeg direktora SIPA-e,Srbin čovjek,pošalji mu dokaze o kojima buncaš,pošalji čovjeku dokaze poštom,faksom,lično? O čemu ti?

Name

Bosanac

06.11.2015 17:49

Evo na Federalnoj vijest da je danas uhapšen neki musliman Pekić za ratne zločine. Samo je potrebno informisati se, manje Rudonje i RTRS-a, i sve će biti u redu... I naravno uzimati tablete koje ti je doktor prepisao bez preskakanja!

Name

Михаило Микић

06.11.2015 13:27

Дејтонским Споразумом су окончана ратна дејства на подручју БиХ и ударени темељи за постојање заједничке државе састављене од три ентитета која имају у оквирима Босне по једним федерални а по другим конфедерални статус. Међутим, и поред разлика која постоје у народу и међу "полутичарима" у погледу државног уређење Босне њезине Савезне Законе треба поштовати уколико они нису у супротности са законима постојећих федерални или конфедерални јединица. Зато благостање и будућност Босне не зависи од дејтонског Споразума већ од њезина три народа и њихове спремности на међусобну сарадњу кроз договоре што неће лако ићи на Балкану где сваки народ покушава због међусобног неповерења да превари и насамари други народ. Зато је Г. Црнадак у праву. Не треба чачкати по осињаку нити дирати у гов.. која су се осушила и која због тога више не смрде!

ODGOVORITE
Name

BL

06.11.2015 13:38

Konstruktivni narodi već 20 godina se ne slazu.Treba isad pustit ostale da pokazu šta znaju.

ODGOVORITE
Name

PINGVIN

06.11.2015 13:50

NE BIH JA DA SAM NA TVOM MJESTU.SVE STO JE VISE MINISTARSTAVA USTEKACETE SE U NEKO I VASA DJECA, DA LI JE ENTITESKO ILI NEKO DRUGO NIJE BITNO.A MI CEMO POLAKO U SVIJET BJEZATI KO BUDE IMAO SRECE DA DODJE DO NEKE VIZE.A VI CETE PROGLASAVATI ZEMLJU DOBROM I SIGURNOM DA NAS DRZITE U TOM LOGORU ZVANOM BOSNA I HERCEGOVINA ILI DRZAVA REPUBLIKA SRPSKA ILI SRBIJA SVE JEDNO SAMO MI SMO NADRLJALI.

ODGOVORITE
Name

bosanko

06.11.2015 14:06

Svi bi od Dejtona uzeli po nesto sto njima odgovara i to je tad ok a pametovali drugom. fino OHR da pocne od prvog člana dejtonskog sporazuma da provodi i redom da smjenjuje kako se ko buni. A visoki neka tebe ovde jos 100 godina ne smetas nam nimalo pored ovih nasih kvazi politicara

ODGOVORITE
Name

mrsic

06.11.2015 14:39

Za Cara.Bosna i Hercegovina nije spakovana kao Jugoslavija pa se i nema i ne smije nista raspakivati.Bosna i Hercegovina sto je unijela u Jugoslaviju ima pravo i iznijeti.Dejtonski sporazum nema pravo dijeliti Bosnu i Hercegovinu.Po ustavu iz 1974.svi su dobili svoje samo je Bosna i Hercegovina podijeljena sto ne mozemo prihvatiti.

ODGOVORITE
Name

re

06.11.2015 15:38

Na šta je to BiH podijeljena po Ustavu iz 1974 god.!!!!!!

Name

Veteran.

06.11.2015 16:28

Dejton trebamo svi obilježiti jer je napokon mir uspostavljen.

Name

Михаило Микић

06.11.2015 16:37

Мршић, заборављате да је етнички састав становништва у БиХ за време стварања АВНОЈСКЕ Југославије био другачији него што је он данас. Већина муслимана се изјашњаваа са правом у то време да су они СРБи исламске вјероисповјести. Тако се годинама после Другог свјетског рата изјашњавао и Алија Изабеговић до свог изласка из затвора. Алију сам упознао са његовом кћерком за време њиховог боравка у Бечу, и чуо сам на своје уши његово излагање о томе. Проблем је настао када су комунисти СРБског порекла решили да послушају Кардеља који је наступао у име Тита. Кардељ је тражио да се по плану Коминтерне јединствени СРБски Народ Светог Саве подјели присилно по покрајинама У којима СРБи живе. Тако су створени од јединственог СРБског народног бића нови измишљени покрајински "народи" попут македонаца, црногораца а после од исламизовани СРБа створен је комунистичким декретом и нови муслимански народ. У слободи и демонократији свако има право да се изјашњава како хоће по својој слободној вољи поготово ако то иде на штету СРБског Народног Јединства!

Name

re mihailo mikic

06.11.2015 17:18

..., A prije je od katoličkih Srba osnovana italijanska, francuska i njemačka nacija...

Name

Bosanac

06.11.2015 17:37

A da vi malo odmorite sa izmišljenim neprijateljima??? Dajte vi narodu malo para i života, granice sebi oko vikendica krojite...

ODGOVORITE
Name

exsa

06.11.2015 22:16

Tetka iz Amerike shvati da mi mozemo u EU samo kao RS.Ne komplikuj ni sebi ni drugom. Znaci postoji Dejton i 2 etniteta i takvi idemo u EU.

ODGOVORITE
Name

sarajevski srbi

07.11.2015 12:58

Znas kako to izgleda....dodju stranci i nadju tako nekog mufljuza iz Cipuljica,Bakinaca i sl,znaci nekog ko niti ima skolu, niti ima pedigre i oni njega uhvate,prodje njihov kurs,oni ga obuku i pocesljaju i onda ga tenkovima ili nekom revolucijom ustolice na vlast i narede mu sta da radi ali da narodu preko TV prica o patriotizmu. A taj iz Bkinaca i sl on nikad u zivotu stranca nije vidio i on pisa u gace od srece svaki put kad se sa strancem sretne i on ce sve uraditi samo da bude u tom drustvu jer on se vise u svoje Bakince ne vraca. Sta su Dodik i njemu slicni prije rata bili...pa oni zute banke u dzepu nisu imali. Stranci sve to lijepo osmisle i oni tacno znaju koji profil osobe njima treba da bi i oni svoje interese ostvarili. Lako je Americi da nadju budalu iz Bakinaca pa da tamburaju Srbe!