Осврт: Партизан „петардиран“ на Сан Мамесу!

Одбрана се распала под ногама феноменалног Арица Адуриса! Абубакар Оумару је дао први гол за црно-беле на територији Шпаније у историји европских купова, али очајне реакције одбране коштале су тим Љубинка Друловића још једног пораза - 1:5.

Фудбал 06.11.2015 | 23:45
Осврт: Партизан „петардиран“ на Сан Мамесу!

На Сан Мамесу, где су ове сезоне славили само Барселона и Реал Мадрид, Партизан је доживео катастрофу. Опет су црно-бели испали наивни и платили цену очајним реакцијама одбрамбене линије која се пред налетима силовите баскијске легенде Арица Адуриса повијала као под ударима ветра у баскијском заливу. На крају огромних 5:1 за Билбао. Адурис је постигао један, наместио три и изнудио фаул из којег је пао гол Бењата. Шта више нападач може да уради?

Једној негативној серији је стао на реп. Другој није могао. Успео је Партизан први пут у историји европских купова да постигне гол на територији Шпаније, али је био без шанси да се спаси шестог пораза у исто толико посета Пиринејском полуострву

Тим Љубинка Друловића је разбијен је за 20 минута. Пошто су у првих фртаљ сата и једни и други играли у леру и нису шутнули у оквир гола, Атлетик је само чекао да гости погреше и захваљујући чињеници да има оно што Партизану недостаје - правог шпица - још пре одласка на одмор завршио посао. Адурис, тај "убица од нападача", чије би снимке Валери Божинов и Иван Шапоњић (који су вечерас изненађујуће почели на клупи) морали да гледају у слободно време, најпре је омогућио зицер Ињакију Вилијамсу, затим спојио са голом тамнопутог нападача, напослетку изнудио фаул који је Бењат, као у Београду, поготком из слободног ударца, претворио у недостижна два гола разлике. Адурис је маестралну партију наставио заслуженим голом у 71. минуту када је скочио између Фабрисија и Вулићевића и главом закуцао лопту под пречку. Тачку на меч и судбину црно-белих, миљеник Баскије ставио асистенцијом за Елустонда који је у 80. минуту погодио празну мрежу.

Све је било готово у првих 45 минута: десни кроше у 15, леви у 19. и аперкат у 40. Судија је могао да свира крај и пре завршетка првог полувремена, иако је Абубакар Оумару успео да узврати ударац и на кратко - буквално на кратко - задржи Партизан на ногама. Погодак Камерунца у тренуцима док су се домаћи навијачи веселили на трибинама једина је светла тачка у још једном поражавајућем издању црно-белих, који објективно јесу имали за ривала најјачу екипу у групи, али нису имали ни снаге, ни умећа да направе чудо као у Аугзбургу.

Још једном се показало да је одбрана убедљиво најлошији део Партизановог тима. На мечу у којој је морала грешке да сведе на минимум направила је две неопростиве. И то док су домаћи навијачи ћутали, а играчи деловали безопасно. Поклон Грегора Балажица, који је у намери да је испуца промашио лопту (!?) и успаваност Мирослава Вулићевића омогућили су Билбау да у размени ватре поведе 2:1, а Ћирковићев несмотрен фаул Бењату да се поред очајно постављењог живог зида и захваљујући лошој реакцији Кљајића, осећа комотно у наставку. И четврти гол Билбаа може да иде на душу Партизанове одбране пошто су Вулићевић и Фабрисио заспали на скоку.

Друловић се одлучио да експериментише, па је пред 30.000 навијача, који умеју да цене прави фудбал и који су повређеног Грегора Балажица аплаузима испратили са терена, представио изум којем је био склон и његов претходник, Зоран Милинковћ - тим без класичног нападача. А кад нема нападача, нема ни праве организације напада, нема циља коме би требало додати лопту. Доста импровизације у игри, тек понеки тачан пас и повремени продори Алена Стевановића са леве и Петра Грбића да десне стране наводили су на закључак да гости могу.

Чак су и успели да затресу мрежу, на индивидуални квалитет Абубакара Оумаруа, који се са крилне померио на позицију централног нападача, одатле избегао офсајд замку и на пас Мирослава Вулићевића протурио лопту испод руку Јага Ерерина. Трећи гол Камерунца у исто толико мечева Лиге Европе ће му значити на плану самопоуздања и за богатију биографију, али од тога црно-бели нису имали велике користи, јер нису имали синхронизованију одбрану.

Овако, препуштена грешкама Балажица који се, на сву муку, и повредио, те не претерано истакнутим Вулићевићем и киксевима склоном Фабрисију, дефанзивна линије гостију несигурно је деловала и у другом делу, па је ових 1:5 још и добар резултат с обзиром на то колико је Атлетик јак.

Да све буде горе: у другом мечу Групе Л Лиге Европе, Аугзбург је савладао АЗ Алкмар, изједначио се са клубом из Хумске 1 на деоби другог места, па ће по свему меч Партизана и Немаца у последњем колу одлучивати ко иде у нокаут фазу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гробар

07.11.2015 03:01

Не петардиран него ретардиран

ОДГОВОРИТЕ