Osvrt: Partizan „petardiran“ na San Mamesu!

Odbrana se raspala pod nogama fenomenalnog Arica Adurisa! Abubakar Oumaru je dao prvi gol za crno-bele na teritoriji Španije u istoriji evropskih kupova, ali očajne reakcije odbrane koštale su tim Ljubinka Drulovića još jednog poraza - 1:5.

Fudbal 06.11.2015 | 23:45
Osvrt: Partizan „petardiran“ na San Mamesu!

Na San Mamesu, gde su ove sezone slavili samo Barselona i Real Madrid, Partizan je doživeo katastrofu. Opet su crno-beli ispali naivni i platili cenu očajnim reakcijama odbrambene linije koja se pred naletima silovite baskijske legende Arica Adurisa povijala kao pod udarima vetra u baskijskom zalivu. Na kraju ogromnih 5:1 za Bilbao. Aduris je postigao jedan, namestio tri i iznudio faul iz kojeg je pao gol Benjata. Šta više napadač može da uradi?

Jednoj negativnoj seriji je stao na rep. Drugoj nije mogao. Uspeo je Partizan prvi put u istoriji evropskih kupova da postigne gol na teritoriji Španije, ali je bio bez šansi da se spasi šestog poraza u isto toliko poseta Pirinejskom poluostrvu

Tim Ljubinka Drulovića je razbijen je za 20 minuta. Pošto su u prvih frtalj sata i jedni i drugi igrali u leru i nisu šutnuli u okvir gola, Atletik je samo čekao da gosti pogreše i zahvaljujući činjenici da ima ono što Partizanu nedostaje - pravog špica - još pre odlaska na odmor završio posao. Aduris, taj "ubica od napadača", čije bi snimke Valeri Božinov i Ivan Šaponjić (koji su večeras iznenađujuće počeli na klupi) morali da gledaju u slobodno vreme, najpre je omogućio zicer Injakiju Vilijamsu, zatim spojio sa golom tamnoputog napadača, naposletku iznudio faul koji je Benjat, kao u Beogradu, pogotkom iz slobodnog udarca, pretvorio u nedostižna dva gola razlike. Aduris je maestralnu partiju nastavio zasluženim golom u 71. minutu kada je skočio između Fabrisija i Vulićevića i glavom zakucao loptu pod prečku. Tačku na meč i sudbinu crno-belih, miljenik Baskije stavio asistencijom za Elustonda koji je u 80. minutu pogodio praznu mrežu.

Sve je bilo gotovo u prvih 45 minuta: desni kroše u 15, levi u 19. i aperkat u 40. Sudija je mogao da svira kraj i pre završetka prvog poluvremena, iako je Abubakar Oumaru uspeo da uzvrati udarac i na kratko - bukvalno na kratko - zadrži Partizan na nogama. Pogodak Kamerunca u trenucima dok su se domaći navijači veselili na tribinama jedina je svetla tačka u još jednom poražavajućem izdanju crno-belih, koji objektivno jesu imali za rivala najjaču ekipu u grupi, ali nisu imali ni snage, ni umeća da naprave čudo kao u Augzburgu.

Još jednom se pokazalo da je odbrana ubedljivo najlošiji deo Partizanovog tima. Na meču u kojoj je morala greške da svede na minimum napravila je dve neoprostive. I to dok su domaći navijači ćutali, a igrači delovali bezopasno. Poklon Gregora Balažica, koji je u nameri da je ispuca promašio loptu (!?) i uspavanost Miroslava Vulićevića omogućili su Bilbau da u razmeni vatre povede 2:1, a Ćirkovićev nesmotren faul Benjatu da se pored očajno postavljenjog živog zida i zahvaljujući lošoj reakciji Kljajića, oseća komotno u nastavku. I četvrti gol Bilbaa može da ide na dušu Partizanove odbrane pošto su Vulićević i Fabrisio zaspali na skoku.

Drulović se odlučio da eksperimentiše, pa je pred 30.000 navijača, koji umeju da cene pravi fudbal i koji su povređenog Gregora Balažica aplauzima ispratili sa terena, predstavio izum kojem je bio sklon i njegov prethodnik, Zoran Milinkovć - tim bez klasičnog napadača. A kad nema napadača, nema ni prave organizacije napada, nema cilja kome bi trebalo dodati loptu. Dosta improvizacije u igri, tek poneki tačan pas i povremeni prodori Alena Stevanovića sa leve i Petra Grbića da desne strane navodili su na zaključak da gosti mogu.

Čak su i uspeli da zatresu mrežu, na individualni kvalitet Abubakara Oumarua, koji se sa krilne pomerio na poziciju centralnog napadača, odatle izbegao ofsajd zamku i na pas Miroslava Vulićevića proturio loptu ispod ruku Jaga Ererina. Treći gol Kamerunca u isto toliko mečeva Lige Evrope će mu značiti na planu samopouzdanja i za bogatiju biografiju, ali od toga crno-beli nisu imali velike koristi, jer nisu imali sinhronizovaniju odbranu.

Ovako, prepuštena greškama Balažica koji se, na svu muku, i povredio, te ne preterano istaknutim Vulićevićem i kiksevima sklonom Fabrisiju, defanzivna linije gostiju nesigurno je delovala i u drugom delu, pa je ovih 1:5 još i dobar rezultat s obzirom na to koliko je Atletik jak.

Da sve bude gore: u drugom meču Grupe L Lige Evrope, Augzburg je savladao AZ Alkmar, izjednačio se sa klubom iz Humske 1 na deobi drugog mesta, pa će po svemu meč Partizana i Nemaca u poslednjem kolu odlučivati ko ide u nokaut fazu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

grobar

07.11.2015 03:01

Ne petardiran nego retardiran

ODGOVORITE