Нови разговори БиХ и Србије о накнадама за потопљено земљиште

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најавио је да ће у наредним данима са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем отпутовати у Београд, гдје ће са ресорним министром у Влади Србије Александром Антићем разговарати о накнадама за земљиште уз Дрину потопљено за изградњу хидроелектрана.

Босна и Херцеговина 06.11.2015 | 09:50
Нови разговори БиХ и Србије о накнадама за потопљено земљиште

Шаровић је навео да је о питању исплате накнаде коју Србија општинама у БиХ, односно у Републици Српској, не плаћа од 1992. године разговарано на првој заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Србије, одржаној у сриједу, 4. новембра, у Сарајеву.

"Изражена је спремност Србије да ово питање буде трајно ријешено, да се накнаде убудуће исплаћују у континуитету, као и да се ријеши питање дуговања", рекао је Шаровић за "Ослобођење".

Према његовим ријечима, потребно је што прије припремити текст споразума и договорити на који начин ће бити рјешавана ова питања.

"Овдје не бих лицитирао процјенама колико износе дуговања за сваку општину појединачно", каже Шаровић, прецизирајући да је ријеч о општинама Сребреница, Братунац, Рогатица, Вишеград и Зворник.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ додао је да је на састанку у Сарајеву разговарано и о пиварској индустрији у Србији и БиХ.

"Рекли смо да смо под притиском наше пиварске индустрије због тога што је њима врло тешко да извозе у Србију због баријера које имају, посебно нецаринских, на шта је /предсједник Владе Србије Александар/ Вучић оштро реаговао и од свог ресорног министра затражио да баријере буду укинуте", рекао је Шаровић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

06.11.2015 12:49

Знаци Србија дугује око 100 милиона РС опстинама скоро 25 година, добре су то специјалне и пералелне везе и ја би волио имати са неким такве односе.

ОДГОВОРИТЕ