Novi razgovori BiH i Srbije o naknadama za potopljeno zemljište

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da će u narednim danima sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem otputovati u Beograd, gdje će sa resornim ministrom u Vladi Srbije Aleksandrom Antićem razgovarati o naknadama za zemljište uz Drinu potopljeno za izgradnju hidroelektrana.

Bosna i Hercegovina 06.11.2015 | 09:50
Novi razgovori BiH i Srbije o naknadama za potopljeno zemljište

Šarović je naveo da je o pitanju isplate naknade koju Srbija opštinama u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, ne plaća od 1992. godine razgovarano na prvoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, održanoj u srijedu, 4. novembra, u Sarajevu.

"Izražena je spremnost Srbije da ovo pitanje bude trajno riješeno, da se naknade ubuduće isplaćuju u kontinuitetu, kao i da se riješi pitanje dugovanja", rekao je Šarović za "Oslobođenje".

Prema njegovim riječima, potrebno je što prije pripremiti tekst sporazuma i dogovoriti na koji način će biti rješavana ova pitanja.

"Ovdje ne bih licitirao procjenama koliko iznose dugovanja za svaku opštinu pojedinačno", kaže Šarović, precizirajući da je riječ o opštinama Srebrenica, Bratunac, Rogatica, Višegrad i Zvornik.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodao je da je na sastanku u Sarajevu razgovarano i o pivarskoj industriji u Srbiji i BiH.

"Rekli smo da smo pod pritiskom naše pivarske industrije zbog toga što je njima vrlo teško da izvoze u Srbiju zbog barijera koje imaju, posebno necarinskih, na šta je /predsjednik Vlade Srbije Aleksandar/ Vučić oštro reagovao i od svog resornog ministra zatražio da barijere budu ukinute", rekao je Šarović.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miki

06.11.2015 12:49

Znaci Srbija duguje oko 100 miliona RS opstinama skoro 25 godina, dobre su to specijalne i peralelne veze i ja bi volio imati sa nekim takve odnose.

ODGOVORITE