Све што треба да знате о херпесу

Препознајте на време овај естетски и здравствени проблем

Здравље 06.11.2015 | 08:43
Све што треба да знате о херпесу

ШТА ЈЕ ХЕРПЕС?

Херпес је последица инфекције вирусом херпес симплеx, који обично погађа регију усне, како са спољне тако и са унутрашње стране, браде па чак може да се појави и на носу. Потребно је на време открити његове симптоме и третирати га како не би дошло до његове појаве, а у случају да се ипак појави, треба знати на који начин га лечити.

Вирус херпес је карактеристичан по томе што када једном уђе у наш организам тешко га можемо у потпуности излечити. Одређеним терапијама, кремама и осталим медицинским препаратима доводимо га само у стање мировања и у зависности од нашег имунолошког система његова поновна појава је неизбежна.

ФАКТОРИ РИЗИКА

Најчешци узроци за појаву херпеса су стрес, исцрпљеност организма, пад имунитета, грип и све друге вирусне инфекције које погађају наш организам током хладних зимских дана. Не треба заборавити да појава херпеса и током лета није ретка појава, јер високе температуре и јако сунце могу да доведу до побуне вируса херпеса и његове појаве на кожи.

СИМПТОМИ

Појаву херпеса прате мали пликови испуњени течношћу који могу да сврбе, боле или пецкају. Пликови након неког времена пуцају, прелазе у красту, а кад она сазри отпада и не оставља ожиљак.

ПРЕВЕНЦИЈА

Основно правило свих вирусних инфекција је покушај избегавања извора. Да ли се ради о узимању течности из исте часе из које је пила особа које има херпес, о пољупцу или коришћењу истог пешкира након туширања све су то извори вируса које треба избегавати.

ЛЕЧЕЊЕ

Прво треба напоменути да херпес не може да нестане за два дана ако се већ појавио на кожи. Битно је на време препознати симптоме и регију на којој их приметимо лечити. Постоје разни препарати за лечење херпеса, али ми вам саветујемо да пробате са коцкицом леда.

Ако осетите свраб, пецкање или црвенило, узмите коцкицу леда ставите је на ту регију и тиме ћете спречити појаву херпеса.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар