Убица Тијане Јурић у "затворском хотелу"

Драган Ђурић месар из Сурчина и убица Тијане Јурић (15), смештен је у најмодернији и најбезбеднији српски затвор, Казнено-поправни завод у Падинској скели, где ће му, након једномесечног "пријема", бити омогућено да "ужива" у двокреветној соби, увек топлој води, кабловској телевизији, "љубавној соби"...

Србија 05.11.2015 | 22:10
Убица Тијане Јурић у "затворском хотелу"

У Управи за издржавање затворских санкција Министарства правде Србије, међутим, објашњавају, да то што ће сурчински касапин робијати у "затворском хотелу", није никаква "привилегија и награда."

- Пресељење Драгана Ђурића из суботичког затвора у "Нову Скелу", који је заиста најмодернији и најбезбеднији затвор у земљи, за њега није никаква награда - објашњавају у Управи за извршење затворских санкција.

- Напротив, ћелијско издржавање казне у свету се сматра најстрожом казненом мером, с обзиром на то да затвореници, који су на робији по 30 или 40 година, проводе закључани и сами у соби, много сати. Конкретно, Драган Ђурић ће, у првим месецима сигурно, боравити сам у ћелији или са још једним затвореником бар 22 сата дневно. А, то је најстрожа казна за њега.

Ђурић је иначе, у строгој тајности, из суботичког затвора пребачен у "Нову Скелу", у касним вечерњим сатима, још 28. октобра. То је учињено, пре свега из безбедносних разлога, јер је КПЗ Београд опремљен специјалним техничким системом заштите, кажу у Управи.

Ђурић, који је правоснажно осуђен на 40 година затвора због убиства девојчице Тијане, није у самици, како то тврде неки медији:

- Он није у самици, јер се у њу смештају затвореници којима је изречена дисциплинска мера. Дакле, Ђурић је смештен у нормалну собу, али је засад сам у њој. Налази се на "пријемном одељењу" у којем може провести до 30 дана. У току су лекарски прегледи, процена његове личности, а након тога, биће одређен даљи програм поступања према овом затворенику.

Из Управе за извршење кривичних санкција подсећају да је "Нова Скела", како се популарно зове, предвиђен за око 400 затвореника. Има 222 ћелије и све су - двокреветне.

Тако ће Ђурић имати могућности да "ужива" у погодностима које други затвори у Србији немају, моћи ће да користи сликарски атеље, спортску халу, "љубавну собу"... О њему, као и осталим затвореницима брину лекари, међу којима и неколико зубара. Затвореници имају право на три оброка дневно, два пакета месечно до десет килограма, једно коришћење "љубавне собе" у два месеца до три сата, једну посету и пакет више месечно за добро владање, два сата дневно шетње у дворишту, 4 до 8 сати посла у вешерају, кухињи, радионици за израду коверата... Буде се у 6.30, а на спавање одлазе у 21.30.

О томе са ким ће, након месец дана проведених на пријемном одељењу, Ђурић касније бити смештен у двокреветну ћелију, надлежни кажу да још није одлучено.

- Ђурић има право да свакога дана, као и остали затвореници, проведе два сата напољу, у шетњи - кажу из Управе. - Док је био у суботичком затвору одбијао је да изађе напоље. Није желео да шета.

Међутим, да ли због комфора затвора у који је сада смештен или нечега другог, тек Ђурић је променио навике и пристао на свакодневну шетњу. У вечерњим сатима, шета затворским кругом, али искључиво сам. Надлежни строго воде рачуна о његовој безбедности, како не би дошао у контакт са осталим осуђеницима.

Ипак, подсећају из Управе за извршење кривичних санкција, да су сукоби међу затвореницима у "Новој Скели" ретки, па су и педофили, који нигде нису прихваћени, овде најбезбеднији. Уосталом, све затворенике од спољног света дели два километра челичних шипки, 300 камера и око 150 посебно обучених стражара.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 0

Оставите коментар