Ubica Tijane Jurić u "zatvorskom hotelu"

Dragan Đurić mesar iz Surčina i ubica Tijane Jurić (15), smešten je u najmoderniji i najbezbedniji srpski zatvor, Kazneno-popravni zavod u Padinskoj skeli, gde će mu, nakon jednomesečnog "prijema", biti omogućeno da "uživa" u dvokrevetnoj sobi, uvek toploj vodi, kablovskoj televiziji, "ljubavnoj sobi"...

Srbija 05.11.2015 | 22:10
Ubica Tijane Jurić u "zatvorskom hotelu"

U Upravi za izdržavanje zatvorskih sankcija Ministarstva pravde Srbije, međutim, objašnjavaju, da to što će surčinski kasapin robijati u "zatvorskom hotelu", nije nikakva "privilegija i nagrada."

- Preseljenje Dragana Đurića iz subotičkog zatvora u "Novu Skelu", koji je zaista najmoderniji i najbezbedniji zatvor u zemlji, za njega nije nikakva nagrada - objašnjavaju u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija.

- Naprotiv, ćelijsko izdržavanje kazne u svetu se smatra najstrožom kaznenom merom, s obzirom na to da zatvorenici, koji su na robiji po 30 ili 40 godina, provode zaključani i sami u sobi, mnogo sati. Konkretno, Dragan Đurić će, u prvim mesecima sigurno, boraviti sam u ćeliji ili sa još jednim zatvorenikom bar 22 sata dnevno. A, to je najstroža kazna za njega.

Đurić je inače, u strogoj tajnosti, iz subotičkog zatvora prebačen u "Novu Skelu", u kasnim večernjim satima, još 28. oktobra. To je učinjeno, pre svega iz bezbednosnih razloga, jer je KPZ Beograd opremljen specijalnim tehničkim sistemom zaštite, kažu u Upravi.

Đurić, koji je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva devojčice Tijane, nije u samici, kako to tvrde neki mediji:

- On nije u samici, jer se u nju smeštaju zatvorenici kojima je izrečena disciplinska mera. Dakle, Đurić je smešten u normalnu sobu, ali je zasad sam u njoj. Nalazi se na "prijemnom odeljenju" u kojem može provesti do 30 dana. U toku su lekarski pregledi, procena njegove ličnosti, a nakon toga, biće određen dalji program postupanja prema ovom zatvoreniku.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija podsećaju da je "Nova Skela", kako se popularno zove, predviđen za oko 400 zatvorenika. Ima 222 ćelije i sve su - dvokrevetne.

Tako će Đurić imati mogućnosti da "uživa" u pogodnostima koje drugi zatvori u Srbiji nemaju, moći će da koristi slikarski atelje, sportsku halu, "ljubavnu sobu"... O njemu, kao i ostalim zatvorenicima brinu lekari, među kojima i nekoliko zubara. Zatvorenici imaju pravo na tri obroka dnevno, dva paketa mesečno do deset kilograma, jedno korišćenje "ljubavne sobe" u dva meseca do tri sata, jednu posetu i paket više mesečno za dobro vladanje, dva sata dnevno šetnje u dvorištu, 4 do 8 sati posla u vešeraju, kuhinji, radionici za izradu koverata... Bude se u 6.30, a na spavanje odlaze u 21.30.

O tome sa kim će, nakon mesec dana provedenih na prijemnom odeljenju, Đurić kasnije biti smešten u dvokrevetnu ćeliju, nadležni kažu da još nije odlučeno.

- Đurić ima pravo da svakoga dana, kao i ostali zatvorenici, provede dva sata napolju, u šetnji - kažu iz Uprave. - Dok je bio u subotičkom zatvoru odbijao je da izađe napolje. Nije želeo da šeta.

Međutim, da li zbog komfora zatvora u koji je sada smešten ili nečega drugog, tek Đurić je promenio navike i pristao na svakodnevnu šetnju. U večernjim satima, šeta zatvorskim krugom, ali isključivo sam. Nadležni strogo vode računa o njegovoj bezbednosti, kako ne bi došao u kontakt sa ostalim osuđenicima.

Ipak, podsećaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, da su sukobi među zatvorenicima u "Novoj Skeli" retki, pa su i pedofili, koji nigde nisu prihvaćeni, ovde najbezbedniji. Uostalom, sve zatvorenike od spoljnog sveta deli dva kilometra čeličnih šipki, 300 kamera i oko 150 posebno obučenih stražara.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar