За овакву Републику Српску се нисмо борили

У протеклих годину дана нажалост није много урађено на побољшању положаја бораца, који у многим ситуацијама немају друштвено признање које заслужују, изјавио је у емисији "Пулс" БН ТВ, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истичући да само јединствени могу да наставе борбу, иако то јединство неки покушавају да наруше.

Република Српска 05.11.2015 | 20:00
За овакву Републику Српску се нисмо борили

Изјава с врха власти да Борачка организација не може да буде ексклузивни представник борачке популације, не дотиче много генерала Миломира Савчића јер му је најважније јединство и подршка бораца који желе адекватан статус који не подразумијева никакве привилегије, већ заслужена права: право на рад и право на пензију. Признаје да се за овакву Републику Српску борци нису борили.

"Очекивао сам много праведнију државу, праведнију у општем смислу, за све, не само за борце", каже Савчић.

Није у реду, каже Савчић, да осим борачке организације која има статус од јавног интереса тај статус има још 20 организација које не испуњавају све критеријуме, а ове године за тај статус конкурисало је још 58 удружења и организација.

"Мислимо да је давање статуса од јавног интереса некаквим удружењима која су проистекла из одбрамбено - отаџбинског рата и која заступају исте интересе, интересе бораца, ратних војних инвалида, да је то удар на борачку организацију и удар на јединство Борачке организације. Уколико се то деси органи Борачке организације ће морати заузети свој став према том питању, па ћемо видјети", јасан је Савчић.

И док носиоци власти уживају у својим високим мјесечним надокнадама не марећи за стање у којем се друштво налази, борци скромно истичу да имају слуха за материјалне могућности, јер не желе да буду камен око врата, али и да не могу да прихвате да се новчане привилегије дијеле тек тако због чега су јединствено устали против таквих привилегија Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске", не желећи тиме умањити њихов значај.

"Не можемо дозволити да предвиђена накнада на мјесечном нивоу било коме буде 1.200 марака, а борац који је провео у рову, борац прве категорије на мјесечном нивоу има три марке. Мислим да је тиме сва прича завршена", категоричан је предсједник Борачке организације Републике Српске.

За борце је споран и назив Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", јер се онда поставља питање шта су борци који су своје животе уградили у темеље Српске.

БН ТВ

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Драган

05.11.2015 19:10

Мој генерале, ми се борили за РС, а сад њом дрмају дезертери, профитери и демагози. Док смо се борили, крали су они од којих данас очекујемо да смене ове данашње. Ни они нас нису ценили претерано. Ми заузмемо, најбољи главом плате - они продају... Па Јово наново! Не цене нас ни једни ни други, а ми смо их створили. Захваљујући нама су оно што су. Кад видим неке моје саборце и њихову беду, поглед обарам. Не запосли их ни СДС ни СНСД, али све своје до деветог колена упослише. Седе у управним одборима истих фабрика које су покрали. И једни и други. Кад лову деле, онда се не свађају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО МАСЈТОРЕ

05.11.2015 19:21

Имам утисак да је овај човјек поштен и да би могао да стане на чело заштите борачких питања. Треба му дати подршку на ширем нивоу. Али немој ко ова опозиција, да ти се сведе све на причу. Покрени неку акцију ГЕНЕРАЛЕ. Овако више не иде. Поведи напријед не само борце. Има нас још који бисмо стали у строј да срушимо ову криминалну багру.

Name

ја

05.11.2015 19:24

Много смо оцекивали од генерала али овако благим ставом ниста неце направити. И данас се свакодневно запосљавају родјаци кумови и љубавнице ових умисљених струцњака, а дјеца погинулих бораца нека крепају. Они немају право да зиве у овој РС да имају своју дјецу. Засто генерале не лупис саком по столу ЈАВНО и запријетис јајарама . Дај им кратак рок да драстицно мењају стање.

Name

Супм

06.11.2015 00:19

За идеале, раде будале!

Name

Боро Пекар

06.11.2015 13:56

Ово ми све неко тежи томе да смо се ми борили да би зарадили неста. НЕ!! Борили смо се да останемо своји на своме и ја нисам желео ниста друго сем то да имам сва градјанска права. Нисам мисли она пензију и повлаштени статус. Нисмо ми професионална војска , него људи који су бранили своја огњиста. Видим да има и таквих који би јос нешта. На чији рачун? Ево оно сто мене највисш вријеђа, мој родни град више није у Р. С, а она се све више ограђује од Федерације. Продали су нашу борбу, наше интересе,уновчили су је трговци. Да се присјетимо мало и ратних дешавања. Сачувај боже шта се све радило и на једној и на другој страни. Ово је велика превара српских тежака и радних људи. Оно што вјековима не изгубишмо, изгубишмо овом накарадном политиком од деведесетих.

Name

ВРС РВИ

06.11.2015 18:38

Екстремно сам разочаран у овог човјека. Вријеме је да се постави нови, агресивнији све док се не нађе прави. Између редова , скоро јавно је рекао нека ови краду како краду а ми волимо РС јер смо се изборили за њу па ћемо издржати. То кратко значи "липши магарче док гора не озелени" Ако се настави овим темпом сви ћемо помријети а неће нам ништа боље бити! На улицу јер нам звони задње звоно. Отети све овој багри и затворити!

Name

XY

05.11.2015 19:14

ОВА ВЛАСТ СВЕ СМИШЉЕНО РАДИ. НИШТА НИЈЕ СЛУЧАЈНО. УСИТЊАВАЊЕМ ХОЋЕ ДА НАПРАВЕ РАСКОЛ МЕЂУ УДРУЖЕЊИМА И ДА СЕ ОНА БАВЕ САМА СОБОМ, А НЕ ЖИВОТНИМ ПРОБЛЕМИМА. ТО ЈЕ ЈАКО ПРОВИДНО. СВЕ СУ ДЕВАЛВИРАЛИ. ЕНО У МИЛИЋИМА ЈЕ ЗАКОН ДИВЉЕГ ЗАПАДА. МОРА СЕ РЕАГОВАТИ СА СВИХ НИВОА И ЗАУСТАВИТИ ТОГ ДУКИЋА. ЧОВЈЕК ЈЕ ПСИХОПАТА. БОРЦИ МОРАТЕ УЗЕТИ СВОЈ ЖИВОТ У СВОЈЕ РУКЕ, А НЕ ПРЕДАТИ СЕ ДОДИКУ ДА ВАС ОН УНИШТАВА И ОМАЛОВАЖАВА. УНИШТИО ЈЕ СВЕ ШТО СТЕ КРВЉУ СТВОРИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкун

05.11.2015 19:19

Борили сте се и гинули да би тајкуни Зоран Стевановић на истоку и Каја на западу РС сада имали десетине милиона евра отетит од сиротиње. Аферим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.11.2015 19:24

Ја сам се за друге ствари борио. Поштовао сам своју војничку заклетву, нисам желео џихадлију и писца 'Исламске декларације' за председника. Нисам желео техеранизацију. Не кајем се. Против тога би се опет борио. Није се још зарђало. Република Српска је минимум на који пристајем. У то нек ми не дирају!

Name

Борац 1 кат.

05.11.2015 19:23

Колика је теби плата? И за кога радис. Бринес ли о погинулим и њиховој дјеци о инвалидима и њиховој дјеци. Пусти обијесне нераднике и назови борце. Ја сам прва кат. и ниста ми не треба дајте сиротињи. Сви сте лопови у краватама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац БЛ

05.11.2015 19:56

ГЕНЕРАЛЕ ПРВО СРЕДИ СВОЈЕ ДВОРИСТЕ . КРЕНИ ОД Б. ЛУКЕ. ГОРАН РОГИЦ ЈЕ СВЕ СВОЈЕ ПА И ТАЗБИНУ УХЉЕБИО У ЈАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ . ТАКВИ СУ УНОВЦИЛИ СВОЈЕ МАНДАТЕ А САДА ЈЕ У ТРЕЦЕМ . ДОБРО САРАДЈУЈЕ СА ВЛАСТИ КАО ПАНТЕЛИЈА ЦУРГУЗ.

Name

борац РС

05.11.2015 19:36

Ови новостворени богаташи који владају РС су срозали Борце РС и отели им све загарантоване привилегије, а себи су све приграбили и сви су милионери са скупим аутима не једним него више аута и већим бројем некретнина овдје и по свијету, а Борачке пензије преполовили без икаквих олакшица за живот, вратите то борцима што су отели прије пет година одмах јер сте ту генерале да заступате данашње просајке који се зову борци РС и немојте да нам се деси поново Ћургуз који је био ти богаташа човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба

05.11.2015 19:41

У мом мјесту су се представници борачке организације увијек увлачили властима, без обзира ко је то, а никад нису гледали интерес бораца. Стичем дојам да су борци сву снагу потрошили у рату или су се снашли некако па се увијек мире са ситуацијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.11.2015 19:57

Током побуне војске и народа у Бања Луци током рата због тешког стања у коме се необјављени рат води и од којег су једино ратни пролетери и "политичари" корист имали многи су због своје необавештености осудили такво понашање ПОБУЊЕНИКА не схватајући да су тако копали гроб и себи и дјеци својој. Према томе, како смо радили тако смо и прошли. Како радимо тако и пролазом а како будемо радили тако ћемо и проћи јер поколења дјела суде шта је чије дају сваком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

05.11.2015 20:01

А шта је то борачка организација, шта она организује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пук заститни-најебани

05.11.2015 20:05

Мој потпуковнице док си ти лезао рањен у ногу нама би фино ,ти кад се врати у априлу 1995 нас поцесе да бацају на сва ратиста у БиХ, млада војска 18-19 година, изгину од те класе октобар 1994. најмање 15 младих зивота, за ста, за твоје цинове, за Додоикову Републику Српску. Зали Бозе за свим изгинулим и рањеним. Ј**е ми се висе како це да се зове ова дрзава и коју це химну да има. Ја и моји висе никад нецемо пуску узети, а ко хоце нек узима. Референдум ме не занима нит бих гласао, а има таквих колоко хоцес а нису муслимани нит Хрвати. Срби којима се све ово васе срање смуцило. Сваки дан вас гледамо и слусамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.11.2015 20:13

Генерале буди генерал, а не генерал послије битке. Много си млак у својим ставовима... пензија, па плата, није лосе....мозда је Баја запослио дијете, унуце....нека стипендија за студије у иностранству..ЈАЛОВИ БИЛИ И ОСТАЛИ, залосно мој генерале, залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

заститни пук

05.11.2015 21:12

Свака цаст за коментар.хоцемо зивот,паре слободу имамо вец 20година, а хљеба мање него у рату. Треба нама рат измедју нас да протјерамо фукаре обогацене на народној муци.

Name

Подршка генералу Савчићу

05.11.2015 20:19

Гледао сам емисију и човјек отворено каже да су у задњих годину дана ријешавали нагомилане проблеме које је оставило предходно руководство на челу са Ћургузом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле?

06.11.2015 07:41

Ок. Рјешавали проблем иза Ћургуза. Да ли је могуће да Ћургуз никоме И никада не одговара за свој нерад?

Name

Сноуден

05.11.2015 20:22

Наравно да се нисмо борили за овакву српску да дјеца профиртера и дезертера имају све станове новац возила посао, а од бораца и ствараоца и РВИ и породица погинулих бораца немају ниста и никаква права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

05.11.2015 20:30

Е мој генарале, да си ти прави и искрени предсједник БО теби би се свако јутро јављали ови назови политицари, и питали ста треба, е такав је третман имао предсједник бораца, у нека времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ин

05.11.2015 20:52

Зашто се БОРС није огласила, поводом премлаћивања черке погинулог борца у Милићима од стране директора-насилника?? Зашто се предсједик БО Милићи није огласио тим поводом?? Да ли сте реаговали ?? Како ћете заштитити ту дјевојку чији је отац дао живот за РС??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

05.11.2015 21:00

Генерале, ја вам скидам капу на храбрости и упорношћу које имаш у борби за првду и права својих сабораца, али док год у Приједорској борачкој организацији на врата улази Зоран Предојевић, први дезертер Пете Козарске (14.10.1991) и вјечити предсједник ОБО, немам повјерење у нашу БО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

07.11.2015 13:31

Подрска и слазем се у потпуности са БОРЦЕМ КОЈИ ЈЕ ПОД СИФРОМ КУПУЈМО ДОМАЦЕ рекао о водјству Приједорске борацке организације на целу са дезертером мало је рјеци којим би описао екипу око Предојевица страсно само се у круг смјењују тросе новац на њима својствен нацин приликом обиљезавања празника везано за ОДБРАМБЕНО ОСЛОБОДИЛАЦКИ РАТ додјељују ордења медаље и знамења једни другима уском кругу око себе. Зар ни један борац прве категорије не мозе добити медаљу признање за заслуге у рату вец само тзв уски круг људи у БО града ПРИЈЕДОРА.

Name

Олафа чекајући

05.11.2015 21:09

Много се отеже са форензичком анализом финансијског пословања БОРС-а и пословања БОРС инвест фонда. За вријеме столовања претходника Пантелије, наравно. Треба то обнародовати, чудо невиђено, каква гладеж и грабеж, на шта су све људи спремни..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБЛ

05.11.2015 22:07

Само протест,али овога пута до краја,напријед Савцицу,сви це за тобом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

празна прица

06.11.2015 04:08

Ста имас узети једино револуција и отимати од оних којису се обогатили на бесправан нацин. А њих је доста ако не мозе скрацивати главе као у времена комунизма поздрав свој Сиротињи и не дајте се ви цете побједити доле газде.

Name

Остоја

06.11.2015 06:16

Сваки борац би сад да лези и прима 1000км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

06.11.2015 06:17

Маните се тих Борачких организација, коме је то досад помогло. Ако треба да има нека има само ЈЕДНА, и у тој ЈЕДНОЈ одредити правила. ОВАКО, ЈАО МАЈКО МИЛА !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.11.2015 06:20

Лицно ми је прицао цовјек који је на поцетку рата из Њемацке довозио бакар и многе луксузне градјевинске ствари за Краисникову вилу наравно из прикупљени новаца од насих у њемацкој као помоц РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

06.11.2015 06:25

120КМ ГОДИСЊЕ ,толико да је мјесецно било би мало а ово је понизавајуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.11.2015 06:28

Нисмо смо се борили за овакву РС,али Милокрад и његови трабанти, сверцери, лопови, дезертери, криминалци су унистистили и покрали сто су могли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небојса

06.11.2015 06:31

Тако је добри дјенерале. Сви знамо твој ратни пут и ратни пут заститног пука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен гора

06.11.2015 08:18

Поздрав за генерара Савицица, мој генерале све то стоји сто казете али о каквој слози бораца прицамо само смо били слозни 92 године добро се сјецам стали у одбрану РС сви заједно и да је остало тако не би нам могао нико ниста били смо сила није било српске територије која се није могла ослободити али убрзо се појависе људи који су кренули у бизнис пљацку сверц некакви донатори који су крали хуманитарне помоци и исто дјелили и продавали и називали се донаторима били ослободјени ратиста не знам у другим крајевима Озрен је имао опстина колико и села и некакве цивилне власти и тада су своје родјаке кумове извлацили а бједу гурали да гине тада је поцело расуло војска је губила морал и зато нам се десило то сто се десило. Колико имамо сада бораца прве категорије који није видио ни пуску ни ратисте залосно ти исти профитери данас су на многим функцијама од сдс до снсд пдп неки мјенају имена странака али исти људи нема медју њима разлике. Сви су исти не интересује њих ни борци ни инвалиди ни породице погинулих само паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

06.11.2015 11:00

Опет понављам Драгане, процитај Устав РС Цлан 1 који је темељ комплетног Устава... Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и граĎани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

06.11.2015 13:14

Ко је нама крив што се нисмо изборили за достојан статус у друштву и што профитери,тајкуни и политичари дрмају Републиком Српском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

07.11.2015 06:50

Све ово што Миломир говори, је чисто бацање прашине у очи.Једино је истина да га је на то мјесто поставио Милорад Додик, све остало је шупља прића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.11.2015 08:12

2012 одрзава се неки састанак поводом обиљезавања неког од празника погинулих бораца. Мјесто десавања: ИИстоцно Сарајево. Припадниек породица погинулих позвали ан неки руцак па да се мало заједно сликају и то је то за ту годину. формални дио потрајао 20ак минута.Додјосе, тада у јос добрим односима, Стаса Ко..сарац и Синиса ... Додик, све у најновијим дзиповима и 6 метара дугим аутима. У секунди укапирасе да су у медјувремену дјеца погинулих порасла па да ту има и дјевојцица са којима би се мало требало позабавити. Пола сата има је требало да онако задригли одмах крену у заститу њихових права...наваљујуци на њих каоо помамљени. Без обзира сто те дјевојке, младе мајке, неције сестре и кцерке ницим нису дале повода за такво понасање. Од тог момента сам сигуран да је власт Р. Српске усмјерена искљуциво ка њеном унистењу. М..у ли вам васу лоповску и криминалну. Ми, ако становници одредјеног простора, не заслузујемо ни мјесну заједницу, а не опстину, ентитет или дрзаву. Цивилизацијски смо далеко, далеко иза...јад биједа, криминал и отимање. Веома се цудим како смо било ста успјели урадити у ономе сто зовемо отадзбински рат. И ту је прву годину или двије постојао тај неки занос а онда су криминалци узели све у своје руке, исто као и данас. Борци гладни и боси, а дјеца политицара на утакмицама Европског првенста у сред рата. Сјецам се нас у разреду, ја дијете сав сретан, мама залијепила неке СИМОД патике па ми дјон не отпада, плус их орибала па се ни зута боја љепила не види а син локалног моцника долази у патикама од 450КМ у Нике тренерци и расправла гдје и како је најбоље на море отици. Наб...м нас све. Срецом, у њуске истх лопова висе не гледам, борим се далеко од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милан

07.11.2015 13:12

СВАКА ЦАСТ ЗА КОМЕНТАР