Za ovakvu Republiku Srpsku se nismo borili

U proteklih godinu dana nažalost nije mnogo urađeno na poboljšanju položaja boraca, koji u mnogim situacijama nemaju društveno priznanje koje zaslužuju, izjavio je u emisiji "Puls" BN TV, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ističući da samo jedinstveni mogu da nastave borbu, iako to jedinstvo neki pokušavaju da naruše.

Republika Srpska 05.11.2015 | 20:00
Za ovakvu Republiku Srpsku se nismo borili

Izjava s vrha vlasti da Boračka organizacija ne može da bude ekskluzivni predstavnik boračke populacije, ne dotiče mnogo generala Milomira Savčića jer mu je najvažnije jedinstvo i podrška boraca koji žele adekvatan status koji ne podrazumijeva nikakve privilegije, već zaslužena prava: pravo na rad i pravo na penziju. Priznaje da se za ovakvu Republiku Srpsku borci nisu borili.

"Očekivao sam mnogo pravedniju državu, pravedniju u opštem smislu, za sve, ne samo za borce", kaže Savčić.

Nije u redu, kaže Savčić, da osim boračke organizacije koja ima status od javnog interesa taj status ima još 20 organizacija koje ne ispunjavaju sve kriterijume, a ove godine za taj status konkurisalo je još 58 udruženja i organizacija.

"Mislimo da je davanje statusa od javnog interesa nekakvim udruženjima koja su proistekla iz odbrambeno - otadžbinskog rata i koja zastupaju iste interese, interese boraca, ratnih vojnih invalida, da je to udar na boračku organizaciju i udar na jedinstvo Boračke organizacije. Ukoliko se to desi organi Boračke organizacije će morati zauzeti svoj stav prema tom pitanju, pa ćemo vidjeti", jasan je Savčić.

I dok nosioci vlasti uživaju u svojim visokim mjesečnim nadoknadama ne mareći za stanje u kojem se društvo nalazi, borci skromno ističu da imaju sluha za materijalne mogućnosti, jer ne žele da budu kamen oko vrata, ali i da ne mogu da prihvate da se novčane privilegije dijele tek tako zbog čega su jedinstveno ustali protiv takvih privilegija Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", ne želeći time umanjiti njihov značaj.

"Ne možemo dozvoliti da predviđena naknada na mjesečnom nivou bilo kome bude 1.200 maraka, a borac koji je proveo u rovu, borac prve kategorije na mjesečnom nivou ima tri marke. Mislim da je time sva priča završena", kategoričan je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Za borce je sporan i naziv Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", jer se onda postavlja pitanje šta su borci koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

BN TV

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.11.2015 19:10

Moj generale, mi se borili za RS, a sad njom drmaju dezerteri, profiteri i demagozi. Dok smo se borili, krali su oni od kojih danas očekujemo da smene ove današnje. Ni oni nas nisu cenili preterano. Mi zauzmemo, najbolji glavom plate - oni prodaju... Pa Jovo nanovo! Ne cene nas ni jedni ni drugi, a mi smo ih stvorili. Zahvaljujući nama su ono što su. Kad vidim neke moje saborce i njihovu bedu, pogled obaram. Ne zaposli ih ni SDS ni SNSD, ali sve svoje do devetog kolena uposliše. Sede u upravnim odborima istih fabrika koje su pokrali. I jedni i drugi. Kad lovu dele, onda se ne svađaju...

ODGOVORITE
Name

BRAVO MASJTORE

05.11.2015 19:21

Imam utisak da je ovaj čovjek pošten i da bi mogao da stane na čelo zaštite boračkih pitanja. Treba mu dati podršku na širem nivou. Ali nemoj ko ova opozicija, da ti se svede sve na priču. Pokreni neku akciju GENERALE. Ovako više ne ide. Povedi naprijed ne samo borce. Ima nas još koji bismo stali u stroj da srušimo ovu kriminalnu bagru.

Name

ja

05.11.2015 19:24

Mnogo smo ocekivali od generala ali ovako blagim stavom nista nece napraviti. I danas se svakodnevno zaposljavaju rodjaci kumovi i ljubavnice ovih umisljenih strucnjaka, a djeca poginulih boraca neka krepaju. Oni nemaju pravo da zive u ovoj RS da imaju svoju djecu. Zasto generale ne lupis sakom po stolu JAVNO i zaprijetis jajarama . Daj im kratak rok da drasticno menjaju stanje.

Name

Supm

06.11.2015 00:19

Za ideale, rade budale!

Name

Boro Pekar

06.11.2015 13:56

Ovo mi sve neko teži tome da smo se mi borili da bi zaradili nesta. NE!! Borili smo se da ostanemo svoji na svome i ja nisam želeo nista drugo sem to da imam sva gradjanska prava. Nisam misli ona penziju i povlašteni status. Nismo mi profesionalna vojska , nego ljudi koji su branili svoja ognjista. Vidim da ima i takvih koji bi jos nešta. Na čiji račun? Evo ono sto mene najvisš vrijeđa, moj rodni grad više nije u R. S, a ona se sve više ograđuje od Federacije. Prodali su našu borbu, naše interese,unovčili su je trgovci. Da se prisjetimo malo i ratnih dešavanja. Sačuvaj bože šta se sve radilo i na jednoj i na drugoj strani. Ovo je velika prevara srpskih težaka i radnih ljudi. Ono što vjekovima ne izgubišmo, izgubišmo ovom nakaradnom politikom od devedesetih.

Name

VRS RVI

06.11.2015 18:38

Ekstremno sam razočaran u ovog čovjeka. Vrijeme je da se postavi novi, agresivniji sve dok se ne nađe pravi. Između redova , skoro javno je rekao neka ovi kradu kako kradu a mi volimo RS jer smo se izborili za nju pa ćemo izdržati. To kratko znači "lipši magarče dok gora ne ozeleni" Ako se nastavi ovim tempom svi ćemo pomrijeti a neće nam ništa bolje biti! Na ulicu jer nam zvoni zadnje zvono. Oteti sve ovoj bagri i zatvoriti!

Name

XY

05.11.2015 19:14

OVA VLAST SVE SMIŠLJENO RADI. NIŠTA NIJE SLUČAJNO. USITNJAVANJEM HOĆE DA NAPRAVE RASKOL MEĐU UDRUŽENJIMA I DA SE ONA BAVE SAMA SOBOM, A NE ŽIVOTNIM PROBLEMIMA. TO JE JAKO PROVIDNO. SVE SU DEVALVIRALI. ENO U MILIĆIMA JE ZAKON DIVLJEG ZAPADA. MORA SE REAGOVATI SA SVIH NIVOA I ZAUSTAVITI TOG DUKIĆA. ČOVJEK JE PSIHOPATA. BORCI MORATE UZETI SVOJ ŽIVOT U SVOJE RUKE, A NE PREDATI SE DODIKU DA VAS ON UNIŠTAVA I OMALOVAŽAVA. UNIŠTIO JE SVE ŠTO STE KRVLJU STVORILI.

ODGOVORITE
Name

tajkun

05.11.2015 19:19

Borili ste se i ginuli da bi tajkuni Zoran Stevanović na istoku i Kaja na zapadu RS sada imali desetine miliona evra otetit od sirotinje. Aferim

ODGOVORITE
Name

Dragan

05.11.2015 19:24

Ja sam se za druge stvari borio. Poštovao sam svoju vojničku zakletvu, nisam želeo džihadliju i pisca 'Islamske deklaracije' za predsednika. Nisam želeo teheranizaciju. Ne kajem se. Protiv toga bi se opet borio. Nije se još zarđalo. Republika Srpska je minimum na koji pristajem. U to nek mi ne diraju!

Name

Borac 1 kat.

05.11.2015 19:23

Kolika je tebi plata? I za koga radis. Brines li o poginulim i njihovoj djeci o invalidima i njihovoj djeci. Pusti obijesne neradnike i nazovi borce. Ja sam prva kat. i nista mi ne treba dajte sirotinji. Svi ste lopovi u kravatama.

ODGOVORITE
Name

borac BL

05.11.2015 19:56

GENERALE PRVO SREDI SVOJE DVORISTE . KRENI OD B. LUKE. GORAN ROGIC JE SVE SVOJE PA I TAZBINU UHLJEBIO U JAVNE INSTITUCIJE . TAKVI SU UNOVCILI SVOJE MANDATE A SADA JE U TRECEM . DOBRO SARADJUJE SA VLASTI KAO PANTELIJA CURGUZ.

Name

borac RS

05.11.2015 19:36

Ovi novostvoreni bogataši koji vladaju RS su srozali Borce RS i oteli im sve zagarantovane privilegije, a sebi su sve prigrabili i svi su milioneri sa skupim autima ne jednim nego više auta i većim brojem nekretnina ovdje i po svijetu, a Boračke penzije prepolovili bez ikakvih olakšica za život, vratite to borcima što su oteli prije pet godina odmah jer ste tu generale da zastupate današnje prosajke koji se zovu borci RS i nemojte da nam se desi ponovo Ćurguz koji je bio ti bogataša čovjek.

ODGOVORITE
Name

Borba

05.11.2015 19:41

U mom mjestu su se predstavnici boračke organizacije uvijek uvlačili vlastima, bez obzira ko je to, a nikad nisu gledali interes boraca. Stičem dojam da su borci svu snagu potrošili u ratu ili su se snašli nekako pa se uvijek mire sa situacijom.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

05.11.2015 19:57

Током побуне војске и народа у Бања Луци током рата због тешког стања у коме се необјављени рат води и од којег су једино ратни пролетери и "политичари" корист имали многи су због своје необавештености осудили такво понашање ПОБУЊЕНИКА не схватајући да су тако копали гроб и себи и дјеци својој. Према томе, како смо радили тако смо и прошли. Како радимо тако и пролазом а како будемо радили тако ћемо и проћи јер поколења дјела суде шта је чије дају сваком!

ODGOVORITE
Name

haha

05.11.2015 20:01

А šta je to boračka organizacija, šta ona organizuje.

ODGOVORITE
Name

puk zastitni-najebani

05.11.2015 20:05

Moj potpukovnice dok si ti lezao ranjen u nogu nama bi fino ,ti kad se vrati u aprilu 1995 nas pocese da bacaju na sva ratista u BiH, mlada vojska 18-19 godina, izginu od te klase oktobar 1994. najmanje 15 mladih zivota, za sta, za tvoje cinove, za Dodoikovu Republiku Srpsku. Zali Boze za svim izginulim i ranjenim. J**e mi se vise kako ce da se zove ova drzava i koju ce himnu da ima. Ja i moji vise nikad necemo pusku uzeti, a ko hoce nek uzima. Referendum me ne zanima nit bih glasao, a ima takvih koloko hoces a nisu muslimani nit Hrvati. Srbi kojima se sve ovo vase sranje smucilo. Svaki dan vas gledamo i slusamo.

ODGOVORITE
Name

Pero

05.11.2015 20:13

Generale budi general, a ne general poslije bitke. Mnogo si mlak u svojim stavovima... penzija, pa plata, nije lose....mozda je Baja zaposlio dijete, unuce....neka stipendija za studije u inostranstvu..JALOVI BILI I OSTALI, zalosno moj generale, zalosno.

ODGOVORITE
Name

zastitni puk

05.11.2015 21:12

Svaka cast za komentar.hocemo zivot,pare slobodu imamo vec 20godina, a hljeba manje nego u ratu. Treba nama rat izmedju nas da protjeramo fukare obogacene na narodnoj muci.

Name

Podrška generalu Savčiću

05.11.2015 20:19

Gledao sam emisiju i čovjek otvoreno kaže da su u zadnjih godinu dana riješavali nagomilane probleme koje je ostavilo predhodno rukovodstvo na čelu sa Ćurguzom

ODGOVORITE
Name

Dokle?

06.11.2015 07:41

Ok. Rješavali problem iza Ćurguza. Da li je moguće da Ćurguz nikome I nikada ne odgovara za svoj nerad?

Name

Snouden

05.11.2015 20:22

Naravno da se nismo borili za ovakvu srpsku da djeca profirtera i dezertera imaju sve stanove novac vozila posao, a od boraca i stvaraoca i RVI i porodica poginulih boraca nemaju nista i nikakva prava.

ODGOVORITE
Name

XXL

05.11.2015 20:30

E moj genarale, da si ti pravi i iskreni predsjednik BO tebi bi se svako jutro javljali ovi nazovi politicari, i pitali sta treba, e takav je tretman imao predsjednik boraca, u neka vremena

ODGOVORITE
Name

SRB in

05.11.2015 20:52

Zašto se BORS nije oglasila, povodom premlaćivanja čerke poginulog borca u Milićima od strane direktora-nasilnika?? Zašto se predsjedik BO Milići nije oglasio tim povodom?? Da li ste reagovali ?? Kako ćete zaštititi tu djevojku čiji je otac dao život za RS??

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

05.11.2015 21:00

Генерале, ја вам скидам капу на храбрости и упорношћу које имаш у борби за првду и права својих сабораца, али док год у Приједорској борачкој организацији на врата улази Зоран Предојевић, први дезертер Пете Козарске (14.10.1991) и вјечити предсједник ОБО, немам повјерење у нашу БО.

ODGOVORITE
Name

car

07.11.2015 13:31

Podrska i slazem se u potpunosti sa BORCEM KOJI JE POD SIFROM KUPUJMO DOMACE rekao o vodjstvu Prijedorske boracke organizacije na celu sa dezerterom malo je rjeci kojim bi opisao ekipu oko Predojevica strasno samo se u krug smjenjuju trose novac na njima svojstven nacin prilikom obiljezavanja praznika vezano za ODBRAMBENO OSLOBODILACKI RAT dodjeljuju ordenja medalje i znamenja jedni drugima uskom krugu oko sebe. Zar ni jedan borac prve kategorije ne moze dobiti medalju priznanje za zasluge u ratu vec samo tzv uski krug ljudi u BO grada PRIJEDORA.

Name

Olafa čekajući

05.11.2015 21:09

Mnogo se oteže sa forenzičkom analizom finansijskog poslovanja BORS-a i poslovanja BORS invest fonda. Za vrijeme stolovanja prethodnika Pantelije, naravno. Treba to obnarodovati, čudo neviđeno, kakva gladež i grabež, na šta su sve ljudi spremni..!!

ODGOVORITE
Name

KGBL

05.11.2015 22:07

Samo protest,ali ovoga puta do kraja,naprijed Savcicu,svi ce za tobom!

ODGOVORITE
Name

prazna prica

06.11.2015 04:08

Sta imas uzeti jedino revolucija i otimati od onih kojisu se obogatili na bespravan nacin. A njih je dosta ako ne moze skracivati glave kao u vremena komunizma pozdrav svoj Sirotinji i ne dajte se vi cete pobjediti dole gazde.

Name

Ostoja

06.11.2015 06:16

Svaki borac bi sad da lezi i prima 1000km.

ODGOVORITE
Name

Partizan

06.11.2015 06:17

Manite se tih Boračkih organizacija, kome je to dosad pomoglo. Ako treba da ima neka ima samo JEDNA, i u toj JEDNOJ odrediti pravila. OVAKO, JAO MAJKO MILA !!

ODGOVORITE
Name

borac

06.11.2015 06:20

Licno mi je pricao covjek koji je na pocetku rata iz Njemacke dovozio bakar i mnoge luksuzne gradjevinske stvari za Kraisnikovu vilu naravno iz prikupljeni novaca od nasih u njemackoj kao pomoc RS

ODGOVORITE
Name

Veteran

06.11.2015 06:25

120KM GODISNJE ,toliko da je mjesecno bilo bi malo a ovo je ponizavajuce.

ODGOVORITE
Name

Nikola

06.11.2015 06:28

Nismo smo se borili za ovakvu RS,ali Milokrad i njegovi trabanti, sverceri, lopovi, dezerteri, kriminalci su unististili i pokrali sto su mogli.

ODGOVORITE
Name

nebojsa

06.11.2015 06:31

Tako je dobri djenerale. Svi znamo tvoj ratni put i ratni put zastitnog puka.

ODGOVORITE
Name

ozren gora

06.11.2015 08:18

Pozdrav za generara Savicica, moj generale sve to stoji sto kazete ali o kakvoj slozi boraca pricamo samo smo bili slozni 92 godine dobro se sjecam stali u odbranu RS svi zajedno i da je ostalo tako ne bi nam mogao niko nista bili smo sila nije bilo srpske teritorije koja se nije mogla osloboditi ali ubrzo se pojavise ljudi koji su krenuli u biznis pljacku sverc nekakvi donatori koji su krali humanitarne pomoci i isto djelili i prodavali i nazivali se donatorima bili oslobodjeni ratista ne znam u drugim krajevima Ozren je imao opstina koliko i sela i nekakve civilne vlasti i tada su svoje rodjake kumove izvlacili a bjedu gurali da gine tada je pocelo rasulo vojska je gubila moral i zato nam se desilo to sto se desilo. Koliko imamo sada boraca prve kategorije koji nije vidio ni pusku ni ratiste zalosno ti isti profiteri danas su na mnogim funkcijama od sds do snsd pdp neki mjenaju imena stranaka ali isti ljudi nema medju njima razlike. Svi su isti ne interesuje njih ni borci ni invalidi ni porodice poginulih samo pare.

ODGOVORITE
Name

re Dragan

06.11.2015 11:00

Opet ponavljam Dragane, procitaj Ustav RS Clan 1 koji je temelj kompletnog Ustava... Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i graĎani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Vuk

06.11.2015 13:14

Ko je nama kriv što se nismo izborili za dostojan status u društvu i što profiteri,tajkuni i političari drmaju Republikom Srpskom.

ODGOVORITE
Name

Milojko

07.11.2015 06:50

Sve ovo što Milomir govori, je čisto bacanje prašine u oči.Jedino je istina da ga je na to mjesto postavio Milorad Dodik, sve ostalo je šuplja prića.

ODGOVORITE
Name

Milan

07.11.2015 08:12

2012 odrzava se neki sastanak povodom obiljezavanja nekog od praznika poginulih boraca. Mjesto desavanja: IIstocno Sarajevo. Pripadniek porodica poginulih pozvali an neki rucak pa da se malo zajedno slikaju i to je to za tu godinu. formalni dio potrajao 20ak minuta.Dodjose, tada u jos dobrim odnosima, Stasa Ko..sarac i Sinisa ... Dodik, sve u najnovijim dzipovima i 6 metara dugim autima. U sekundi ukapirase da su u medjuvremenu djeca poginulih porasla pa da tu ima i djevojcica sa kojima bi se malo trebalo pozabaviti. Pola sata ima je trebalo da onako zadrigli odmah krenu u zastitu njihovih prava...navaljujuci na njih kaoo pomamljeni. Bez obzira sto te djevojke, mlade majke, necije sestre i kcerke nicim nisu dale povoda za takvo ponasanje. Od tog momenta sam siguran da je vlast R. Srpske usmjerena iskljucivo ka njenom unistenju. M..u li vam vasu lopovsku i kriminalnu. Mi, ako stanovnici odredjenog prostora, ne zasluzujemo ni mjesnu zajednicu, a ne opstinu, entitet ili drzavu. Civilizacijski smo daleko, daleko iza...jad bijeda, kriminal i otimanje. Veoma se cudim kako smo bilo sta uspjeli uraditi u onome sto zovemo otadzbinski rat. I tu je prvu godinu ili dvije postojao taj neki zanos a onda su kriminalci uzeli sve u svoje ruke, isto kao i danas. Borci gladni i bosi, a djeca politicara na utakmicama Evropskog prvensta u sred rata. Sjecam se nas u razredu, ja dijete sav sretan, mama zalijepila neke SIMOD patike pa mi djon ne otpada, plus ih oribala pa se ni zuta boja ljepila ne vidi a sin lokalnog mocnika dolazi u patikama od 450KM u Nike trenerci i raspravla gdje i kako je najbolje na more otici. Nab...m nas sve. Srecom, u njuske isth lopova vise ne gledam, borim se daleko od njih.

ODGOVORITE
Name

re Milan

07.11.2015 13:12

SVAKA CAST ZA KOMENTAR