Афера у Ватикану: Нестала два милиона

Оци кармелићани у Риму плаћали су из свог буџета једног жигола, мушку проститутку за четворицу својих првака, па их је пети тужио. Само у тој афери у Ватикану нестало је око два милиона евра, превише и за цијели један бордел.

Свијет 05.11.2015 | 22:50
Афера у Ватикану: Нестала два милиона

О тој до сада непознатој организованој превари у Ватикану овако пише Гианлуиги Нуззи у књизи “Виа Цруцис” (Крижни пут), која је јуче представљена у Риму, дан раније него је првотно било најављено.

"(Два милиона евра) нису отишли за пентхаус кардинала Бертонеа, јер је он новац за то, мирне савјести, узео из фонда за болесну дјецу, како свједоче документи. Ако нису фалсификовани - то је тако ниско и подло да ни најгори непријатељ Католичке цркве не би измислио да јој нашкоди“.

У књизи даље пише и како су предсједник Гувернаерата Ватикана кардинал Ђузепе Бертела и главни секретар Ватикана у писму од 31. јула 2013. године написали да је Гувернерат издао само те године 23.499 наруџбеница, а да ни за једну не постоји документација. Два мјесеца касније проведена је инвентура чији је резултат био да није нађено ништа од нарученога (и плаћенога).

По наруџбама се стицао утисак да су бискупи и кардинали луди за најсавременијим електронским справама, али ни њих није било у Ватикану.

Једини закључак био је или да је сва та роба покрадена или, још горе, да није никада ни ушла у Ватикан, него само на папиру, да би се оправдао утрошак новца за нешто сасвим друго.

Ватиканска жандармерија наставља истрагу и о “цурењу” повјерљивих докумената из Ватикана у афери “Ватилеакс 2”, а шпански новинар Јесúс Бастанте објавио је синоћ да жандармерија испитује Корада Ланина, информатичког стручњака који је својевремено радио мрежу трећег степена безбједности у Држави Ватиканскога Града.

Прије тога неколико пута је испитана његова супруга Фанческа Имаколата Чаоукуи, чланица бивше Комисије за изучавање економских и управних дјелатности (ЦОСЕЦА).

Она је на слободи, наводно зато што сарађује са полицијом у истрази, а по другима зато што је трудна. Оно што је тачно да би морала да је изручи Италија, чија је држављанка. Фарнческа се већ на почетку каријере веома брзо показала као проблематичан лик у ватиканским круговима, навиклим на резервираност.

Пошту је папа Фрања 2013. именовао као једину особу с италијанским држављанством и једину жену у Представништву за проучавање економских и управних делатности, Франческа, иначе ћерка египатског емигранта у Француској и Италијанке, показала је превелику склоност да износи по Твитеру своје идеје и ставове о људима у Римској курији (администрација Ватикана) и њиховим односима, сврставајући се јавно у њиховим тајним ратовима.

Извор: Јутарњи.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ватикан

05.11.2015 15:49

Ма то ниста ста је СНСД укро уз помоц ДНС и СП на стотине милиона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

06.11.2015 08:51

Ста су два милиона за Ватикан, они то дневно потроше на жигола и дрогу.

ОДГОВОРИТЕ