Afera u Vatikanu: Nestala dva miliona

Oci karmelićani u Rimu plaćali su iz svog budžeta jednog žigola, mušku prostitutku za četvoricu svojih prvaka, pa ih je peti tužio. Samo u toj aferi u Vatikanu nestalo je oko dva miliona evra, previše i za cijeli jedan bordel.

Svijet 05.11.2015 | 22:50
Afera u Vatikanu: Nestala dva miliona

O toj do sada nepoznatoj organizovanoj prevari u Vatikanu ovako piše Gianluigi Nuzzi u knjizi “Via Crucis” (Križni put), koja je juče predstavljena u Rimu, dan ranije nego je prvotno bilo najavljeno.

"(Dva miliona evra) nisu otišli za penthaus kardinala Bertonea, jer je on novac za to, mirne savjesti, uzeo iz fonda za bolesnu djecu, kako svjedoče dokumenti. Ako nisu falsifikovani - to je tako nisko i podlo da ni najgori neprijatelj Katoličke crkve ne bi izmislio da joj naškodi“.

U knjizi dalje piše i kako su predsjednik Guvernaerata Vatikana kardinal Đuzepe Bertela i glavni sekretar Vatikana u pismu od 31. jula 2013. godine napisali da je Guvernerat izdao samo te godine 23.499 narudžbenica, a da ni za jednu ne postoji dokumentacija. Dva mjeseca kasnije provedena je inventura čiji je rezultat bio da nije nađeno ništa od naručenoga (i plaćenoga).

Po narudžbama se sticao utisak da su biskupi i kardinali ludi za najsavremenijim elektronskim spravama, ali ni njih nije bilo u Vatikanu.

Jedini zaključak bio je ili da je sva ta roba pokradena ili, još gore, da nije nikada ni ušla u Vatikan, nego samo na papiru, da bi se opravdao utrošak novca za nešto sasvim drugo.

Vatikanska žandarmerija nastavlja istragu i o “curenju” povjerljivih dokumenata iz Vatikana u aferi “Vatileaks 2”, a španski novinar Jesús Bastante objavio je sinoć da žandarmerija ispituje Korada Lanina, informatičkog stručnjaka koji je svojevremeno radio mrežu trećeg stepena bezbjednosti u Državi Vatikanskoga Grada.

Prije toga nekoliko puta je ispitana njegova supruga Fančeska Imakolata Čaoukui, članica bivše Komisije za izučavanje ekonomskih i upravnih djelatnosti (COSECA).

Ona je na slobodi, navodno zato što sarađuje sa policijom u istrazi, a po drugima zato što je trudna. Ono što je tačno da bi morala da je izruči Italija, čija je državljanka. Farnčeska se već na početku karijere veoma brzo pokazala kao problematičan lik u vatikanskim krugovima, naviklim na rezerviranost.

Poštu je papa Franja 2013. imenovao kao jedinu osobu s italijanskim državljanstvom i jedinu ženu u Predstavništvu za proučavanje ekonomskih i upravnih delatnosti, Frančeska, inače ćerka egipatskog emigranta u Francuskoj i Italijanke, pokazala je preveliku sklonost da iznosi po Tviteru svoje ideje i stavove o ljudima u Rimskoj kuriji (administracija Vatikana) i njihovim odnosima, svrstavajući se javno u njihovim tajnim ratovima.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vatikan

05.11.2015 15:49

Ma to nista sta je SNSD ukro uz pomoc DNS i SP na stotine miliona...

ODGOVORITE
Name

Bole

06.11.2015 08:51

Sta su dva miliona za Vatikan, oni to dnevno potroše na žigola i drogu.

ODGOVORITE