Анализа - видео: Да ли Партизан треба да промени грб?!

Скупштина Југословенског спортског друштва Партизан подстакла је питање да ли треба избацити префикс "југословенско" из назива и да ли Партизан, у складу са тим, треба да промени и грб?

Фудбал 06.11.2015 | 00:00
Анализа - видео: Да ли Партизан треба да промени грб?!

Историја једног клуба или спортског друштва не може се и не треба да се мења, прекраја и преправља како коме падне на памет.

Партизан је основан 1945. године у потпуно другачије време него што је данас. Настао је као војни клуб, живео је, као и сви остали клубови у Србији и Југославији, у време комунизма и социјализма. Многе генерације спортиста Партизана бележили су победе, освајали трофеје под истим грбом и бојама.

И дан данас, испред назива спортско друштво стоји и оно Југословенско. Недавна Скупштина ЈСД Партизан покренула је и то питање, тачније то је била једна од тема на седници. Досадашњи председник друштва Душко Вујошевић сматра да нема ничег лошег и да не треба мењати то "југословенско", подсетивши на друга спортска друштва, попут ПАОК-а и АЕК у Грчкој, који су такође задржали имена из неких ранијих времена.

Са друге стране, има и оних који сматрају да "југословенско" не треба више да стоји уз име Партизана, јер је означавало и симболизовало име државе која, фактички, не постоји више од 20 година (била је једно време СР Југославија, сачињена од Србије и Црне Горе).

Седамдесет година након оснивања фудбалског клуба и спортског друштва Партизан и даље се воде полемике око имена, али и грба Партизана. Да ли из грба треба избацити црвену петокраку, односно да ли треба да престане да се користи садашњи грб који у себи садржи шест бакљи, које су симболизовале бивше југословенске републике?

О овој теми, модернизацији визелног идентитета клуба, говорио је и Жељко Пантић који сада ради емисију "Партизанов весник" за ТВ Партизан.

Он се у коментару запитао зашто Партизан, рецимо, не користи грб из седамдесетих година, који многи навијачи и данас стављају на своје заставе и транспаренте, а реч је о црно-белом штиту.

"Навијачи Партизана у огромној већини користе управо тај грб и ако би се он више користио у службеној комуникацији, не би било никаквих стресова и полемика, нико не би имао осећај да се нешто старо укида, а ставља нешто ново", оцењује Пантић, додајући да је под тим грбом Партизан освајао на десетине трофеја.

Он указује на апсурд - седамседетих година у социјалистичкој земљи постојао је фудбалски клуб који у свом грбу није имао петокраку звезду, а 2015. године у грбу је има.

Пантић истиче да име Партизана нико и никада не треба да мења, јер...

"Разлог због којег се промене праве је све - ако се праве зато што ће донети нешто боље, а не као правдање било коме. Историја Партизана мора да буде сачувана, јер Партизан заиста јесте југословенски клуб, и зове се Партизан зато што су партизани на свом челу носили црвену звезду. Ту врсту ревизију историје и промене, надам се да нико неће планирати", рекао је Пантић.

Шта ви мислите? Да ли Партизан треба да промени грб?

Цео Пантићев осврт и коментар на ову тему погледајте у видео прилогу (од 5:00 до 11:30 минута).

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

НЕ

06.11.2015 04:58

НЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

06.11.2015 09:12

Једино кад Црвена Звезда постане Плава Звезда ;-)

ОДГОВОРИТЕ