Analiza - video: Da li Partizan treba da promeni grb?!

Skupština Jugoslovenskog sportskog društva Partizan podstakla je pitanje da li treba izbaciti prefiks "jugoslovensko" iz naziva i da li Partizan, u skladu sa tim, treba da promeni i grb?

Fudbal 06.11.2015 | 00:00
Analiza - video: Da li Partizan treba da promeni grb?!

Istorija jednog kluba ili sportskog društva ne može se i ne treba da se menja, prekraja i prepravlja kako kome padne na pamet.

Partizan je osnovan 1945. godine u potpuno drugačije vreme nego što je danas. Nastao je kao vojni klub, živeo je, kao i svi ostali klubovi u Srbiji i Jugoslaviji, u vreme komunizma i socijalizma. Mnoge generacije sportista Partizana beležili su pobede, osvajali trofeje pod istim grbom i bojama.

I dan danas, ispred naziva sportsko društvo stoji i ono Jugoslovensko. Nedavna Skupština JSD Partizan pokrenula je i to pitanje, tačnije to je bila jedna od tema na sednici. Dosadašnji predsednik društva Duško Vujošević smatra da nema ničeg lošeg i da ne treba menjati to "jugoslovensko", podsetivši na druga sportska društva, poput PAOK-a i AEK u Grčkoj, koji su takođe zadržali imena iz nekih ranijih vremena.

Sa druge strane, ima i onih koji smatraju da "jugoslovensko" ne treba više da stoji uz ime Partizana, jer je označavalo i simbolizovalo ime države koja, faktički, ne postoji više od 20 godina (bila je jedno vreme SR Jugoslavija, sačinjena od Srbije i Crne Gore).

Sedamdeset godina nakon osnivanja fudbalskog kluba i sportskog društva Partizan i dalje se vode polemike oko imena, ali i grba Partizana. Da li iz grba treba izbaciti crvenu petokraku, odnosno da li treba da prestane da se koristi sadašnji grb koji u sebi sadrži šest baklji, koje su simbolizovale bivše jugoslovenske republike?

O ovoj temi, modernizaciji vizelnog identiteta kluba, govorio je i Željko Pantić koji sada radi emisiju "Partizanov vesnik" za TV Partizan.

On se u komentaru zapitao zašto Partizan, recimo, ne koristi grb iz sedamdesetih godina, koji mnogi navijači i danas stavljaju na svoje zastave i transparente, a reč je o crno-belom štitu.

"Navijači Partizana u ogromnoj većini koriste upravo taj grb i ako bi se on više koristio u službenoj komunikaciji, ne bi bilo nikakvih stresova i polemika, niko ne bi imao osećaj da se nešto staro ukida, a stavlja nešto novo", ocenjuje Pantić, dodajući da je pod tim grbom Partizan osvajao na desetine trofeja.

On ukazuje na apsurd - sedamsedetih godina u socijalističkoj zemlji postojao je fudbalski klub koji u svom grbu nije imao petokraku zvezdu, a 2015. godine u grbu je ima.

Pantić ističe da ime Partizana niko i nikada ne treba da menja, jer...

"Razlog zbog kojeg se promene prave je sve - ako se prave zato što će doneti nešto bolje, a ne kao pravdanje bilo kome. Istorija Partizana mora da bude sačuvana, jer Partizan zaista jeste jugoslovenski klub, i zove se Partizan zato što su partizani na svom čelu nosili crvenu zvezdu. Tu vrstu reviziju istorije i promene, nadam se da niko neće planirati", rekao je Pantić.

Šta vi mislite? Da li Partizan treba da promeni grb?

Ceo Pantićev osvrt i komentar na ovu temu pogledajte u video prilogu (od 5:00 do 11:30 minuta).

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

NE

06.11.2015 04:58

NE

ODGOVORITE
Name

Stefan

06.11.2015 09:12

Jedino kad Crvena Zvezda postane Plava Zvezda ;-)

ODGOVORITE