Људски мозак нема пол

Често се каже да су жене емотивније, осетљивије од мушкараца, као и да више од њих саосећају са другима. Међутим, изгеда да ово није тачно јер, како тврде амерички научници, мозак нема пол, а његова величина варира од појединца до појединца.

Занимљивости 05.11.2015 | 11:00
Људски мозак нема пол

Дуго се ово веровање темељило на научним студијама према којима је хипокампус, структура у облику потковице смештена дубоко у мозгу и одговорна за емоције и памћење, развијенији код жена.

Студија немачког Офталмолошког друштва је 2009. године тиме објаснила зашто жене имају нижи праг бола и чешће плачу од мушкараца - 30 до 64 пута годишње, док јачи пол пусти сузу тек шест до 17 пута у току једне године.

Да би проверио ову тврдњу, тим неуролога са Медицинског факултета "Розалинд Френклин" Универзитета у Чикагу испитивао је део мозга задужен за осетљивост, детаљно проучивши сва истраживања која су рађена на ту тему.

Њихови резултати, објављени у часопису Неуролмаге, показују да не постоји никаква разлика у величини између мозга мушкарца и мозга жене.

- Анатомске разлике између мушкараца и жена често се користе да би се оправадале поједине предрасуде - изјавила је др Лиз Елиот, професорка неурологије на чикашком универзитету и вођа истраживања.

- На основу наше анализе, којом је обухваћено 76 истраживања с учешћем више од 6.000 људи, дошли смо до закључка да су те разлике минималне, штавише безначајне - навела је она.

Анализом мноштва података, тим др Елиот је констатовао да не постоји никаква значајнија разлика у величини хипокампуса између мушкараца и жена. Она варира од појединца до појединца, а не у зависности од пола.

- Треба бити веома обазрив према псеудонаучним студијама које не обухватају више од 15 до 20 волонтера. Њихови резултати су често варљиви - закључила је америчка научница.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар