Ljudski mozak nema pol

Često se kaže da su žene emotivnije, osetljivije od muškaraca, kao i da više od njih saosećaju sa drugima. Međutim, izgeda da ovo nije tačno jer, kako tvrde američki naučnici, mozak nema pol, a njegova veličina varira od pojedinca do pojedinca.

Zanimljivosti 05.11.2015 | 11:00
Ljudski mozak nema pol

Dugo se ovo verovanje temeljilo na naučnim studijama prema kojima je hipokampus, struktura u obliku potkovice smeštena duboko u mozgu i odgovorna za emocije i pamćenje, razvijeniji kod žena.

Studija nemačkog Oftalmološkog društva je 2009. godine time objasnila zašto žene imaju niži prag bola i češće plaču od muškaraca - 30 do 64 puta godišnje, dok jači pol pusti suzu tek šest do 17 puta u toku jedne godine.

Da bi proverio ovu tvrdnju, tim neurologa sa Medicinskog fakulteta "Rozalind Frenklin" Univerziteta u Čikagu ispitivao je deo mozga zadužen za osetljivost, detaljno proučivši sva istraživanja koja su rađena na tu temu.

Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Neurolmage, pokazuju da ne postoji nikakva razlika u veličini između mozga muškarca i mozga žene.

- Anatomske razlike između muškaraca i žena često se koriste da bi se opravadale pojedine predrasude - izjavila je dr Liz Eliot, profesorka neurologije na čikaškom univerzitetu i vođa istraživanja.

- Na osnovu naše analize, kojom je obuhvaćeno 76 istraživanja s učešćem više od 6.000 ljudi, došli smo do zaključka da su te razlike minimalne, štaviše beznačajne - navela je ona.

Analizom mnoštva podataka, tim dr Eliot je konstatovao da ne postoji nikakva značajnija razlika u veličini hipokampusa između muškaraca i žena. Ona varira od pojedinca do pojedinca, a ne u zavisnosti od pola.

- Treba biti veoma obazriv prema pseudonaučnim studijama koje ne obuhvataju više od 15 do 20 volontera. Njihovi rezultati su često varljivi - zaključila je američka naučnica.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar