Омета се истраживачко новинарство

Слобода медија и изражавања је од примарне важности за процес проширења Европске уније, изјавио је комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан, отварајући конференцију о слободи медија у Бриселу.

Регион 04.11.2015 | 17:20
Омета се истраживачко новинарство

"Медијска слобода је у самом срцу политике проширења", рекао је Хан отварајући конференцију "Спеак УП!" ("Проговори!") о слободи говора на Западном Балкану и у Турској.

Хан је казао да слобода говора није предмет преговора и да је дубоко забринут због забрињавајућих вести које долазе из региона и Турске.

"Не може се говорити о владавини права и истовремено затварати новинаре само због критиковања власти", рекао је комесар у јасној алузији на Турску, која држи светски рекорд у броју новинара осуђених на затворске казне.

Он је указао да се новинари данас суочавају са бројним изазовима и да је центрима моћи и медијским магнатима у интересу да има што мање независног и истраживачког новинарства.

"Отказују се популарни политички телевизијски програми, омета се истраживачко новинарство, а не вереујем да је то знак да су политичари постали поштени и да је све у реду", рекао је комесар.

Хан је приметио да ЕУ има извесну моћ да утиче на власти да не угрожавају слободу стампе само током претприступних преговора, а да после учлањења нема више утицаја на то.

"Због тога је неопходно да се слобода штампе обезбеди током преговарачког процеса, јер је после касно", рекао је он.

Посланица и потпредседница Европског парламента Улрике Луначек је критиковала Хана што ову конференцију није заказао пре избора у Турској и рекла да је затварање медијских кућа и кривични прогон новинара у Турској сасвим неприхватљиво.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар