Бекер: Видим велике сличности између Новака и себе кад сам био млад!

Борис Бекер, тренер најбољег тенисера света Новака Ђоковића, у ексклузивном интервјуу за француски дневник "Ле Паризијен", поручио је да верује да његов ученик може да постане најбољи тенисер свих времена.

Тенис 05.11.2015 | 15:40
Бекер: Видим велике сличности између Новака и себе кад сам био млад!

Ђоковић ових дана покушава да на мастерсу у Паризу освоји шесту титулу из Серије 1.000 у овој сезони, али и Бекера за "Берси", где се турнир одржава, вежу лепа сећања, јер је тамо тријумфовао на премијерном ииздању 1986. године.

"То је сећање које ми је веома драго, јер је то био период када сам играо три турнира, ан три континента и на три различите подлоге и успео сам све да их освојим, мислим да нико пре мене није успео у томе. Почело је са Сиднејом, потом је дошао Токио и завршио сам серију у Паризу. Са свим тим временским зонама нисам био свестан је ли дан или ноћ када сам слетео у Париз", каже Бекер.

Победили сте овде и 1989. и 1992?

"Да, мислим да сам и 1995. био близу четврте титуле, али сам изгубио у финалу од Сампраса. Овај турнир ми је одувек био важан у сезони, јер је то последњи велики догађај пред завршни мастерс".

Већ скоро две године сте тренер Новака Ђоковића. Он је овде фаворит да освоји трећи титулу у низу?

"Фаворит јесте, али не велики фаворит. Мораће да се бори за сваки гем да би одбранио титулу".

Који је највећи спортски квалитет код Ђоковића?

"Тај што никада није задовољан, што константно жели да напредује. Жели да буде све бољи и да се упише у историјске књиге".

А његови највећи људски квалитети?

"Он је џентлмен. Са њим можете да причате о било чему, тенису, фудбалу, кошарци, скијању. Велики је спортиста. Живи за спорт и истовремени је прави породичан човек".

Може ли постати најбољи тенисер свих времена?

"Видећемо кад заврши каријеру, али са Федерером већ имамо највећег свих времена, он наставља да пише историју. Освојио је 17 гренд слем турнира, то је огроман успех. Али Новак је спреман, освојио је ове године три гренд слема. Све је код њега могуће".

Шта конкретно доносите Новаковој игри као тренер?

"Видим многе сличности између њега и мене када сам био млад. Живим са њим. Кад направи грешку, осећам као да сам је и ја направио".

Четири француска тенисера су рангирана у Топ 20. Зашто нико од њих не успева да дође међу прва три? За коге мислите да има потенцијал да изненади?

"Цонга има потенцијал да дође до врха. Играо је финале у Шангају. У форми је. У другом делу сезоне је сасвим солидан. Кад има дан, може сваког да победи, то је већ доказао. Разумем жељу Француза који тако дуго чекају, али видите, Цонга је прошле сезоне био јако близу финала Ролан Гароса. Међутим, конкуренција је веома јака, Федерер, Надал, Ђоковић и Мареј су већ у историји. Када они оду са сцене, биће више прилика за остале", закључио је Бекер.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Воздовац

05.11.2015 14:48

Дјоле је схоwман а не тенисер

ОДГОВОРИТЕ