Коначни удар који ће уништити ВW?

Још се није слегла прашина од скандала са издувним гасовима, а Фолксваген се суочава са новим оптужбама. Вредност акција пала за 9,7 одсто.

Свијет 04.11.2015 | 16:10
Коначни удар који ће уништити ВW?

Наиме, амерички регулаторни органи су у понедељак оптужили Фолксваген да је спорне софтвере за лажирање емисије штетних гасова уграђивао и у тролитарске дизел моторе.

Због ових оптужби акције су данас пале највише у последњих пет недеља.

Интерна истрага откила је "недоследности" приликом утврђивања нивоа емисије угљен-диоксида, а те "недоследности" могле би да обухвате још око 800.000 возила.

Из компаније кажу да би нови налази могли да коштају још најмање две милијарде евра због трошкова поправке.

Надзорни одбор Фолксвагена кратко је саопштио да ће се ускоро састати да разговарају о даљим мерама и последицама .

"Фолксваген нас све оставља без речи", рекао је аналитичар консултантске куће са седиштем у Лондону Еверкор ИСИ.

На почетку трговања на берзи у Франкфурту акције Фолксвагена су пале за 9,7 одсто на 100,8 евра. После избијања скандала у септембру, када су власти установиле спорни софтвер у 482.000 возила, вредност акција Фолксвагена је са око 160 долара пала на ниво од око 100 долара око којег су флуктуирале наредних месец дана.

Скандал је обрисао више од 24 милијарде евра тржне вредности компаније .

Немачки аутомобилски гигант већ је објавио да је у трећем кварталу евидентирало велике губитке због скандала са манипулацијама издувних гасова.

Реч о првом кварталном губитку за Фолксваген у последњих 15 година, пошто је компанија у трећем кварталу издвојила 6,7 милијарди евра за покриће трошкова повезаних са скандалом који се односи на 11 милиона аутомобила широм света, што је нешто изнад 6,5 милијарди евра издвајања најављених недељу дана после избијања афере у септембру.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

04.11.2015 19:20

Толико о постењу њемацком.Пре пар дана њемацки ДУХ ист за Опелова возила открио.Објавио Аутобилд

ОДГОВОРИТЕ