Konačni udar koji će uništiti VW?

Još se nije slegla prašina od skandala sa izduvnim gasovima, a Folksvagen se suočava sa novim optužbama. Vrednost akcija pala za 9,7 odsto.

Svijet 04.11.2015 | 16:10
Konačni udar koji će uništiti VW?

Naime, američki regulatorni organi su u ponedeljak optužili Folksvagen da je sporne softvere za lažiranje emisije štetnih gasova ugrađivao i u trolitarske dizel motore.

Zbog ovih optužbi akcije su danas pale najviše u poslednjih pet nedelja.

Interna istraga otkila je "nedoslednosti" prilikom utvrđivanja nivoa emisije ugljen-dioksida, a te "nedoslednosti" mogle bi da obuhvate još oko 800.000 vozila.

Iz kompanije kažu da bi novi nalazi mogli da koštaju još najmanje dve milijarde evra zbog troškova popravke.

Nadzorni odbor Folksvagena kratko je saopštio da će se uskoro sastati da razgovaraju o daljim merama i posledicama .

"Folksvagen nas sve ostavlja bez reči", rekao je analitičar konsultantske kuće sa sedištem u Londonu Everkor ISI.

Na početku trgovanja na berzi u Frankfurtu akcije Folksvagena su pale za 9,7 odsto na 100,8 evra. Posle izbijanja skandala u septembru, kada su vlasti ustanovile sporni softver u 482.000 vozila, vrednost akcija Folksvagena je sa oko 160 dolara pala na nivo od oko 100 dolara oko kojeg su fluktuirale narednih mesec dana.

Skandal je obrisao više od 24 milijarde evra tržne vrednosti kompanije .

Nemački automobilski gigant već je objavio da je u trećem kvartalu evidentiralo velike gubitke zbog skandala sa manipulacijama izduvnih gasova.

Reč o prvom kvartalnom gubitku za Folksvagen u poslednjih 15 godina, pošto je kompanija u trećem kvartalu izdvojila 6,7 milijardi evra za pokriće troškova povezanih sa skandalom koji se odnosi na 11 miliona automobila širom sveta, što je nešto iznad 6,5 milijardi evra izdvajanja najavljenih nedelju dana posle izbijanja afere u septembru.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boki

04.11.2015 19:20

Toliko o postenju njemackom.Pre par dana njemacki DUH ist za Opelova vozila otkrio.Objavio Autobild

ODGOVORITE