Званично: Тањуг престаје да постоји

Новинска агенција Тањуг престаје да постоји, а запосленима ће бити исплаћене отпремнине, рекао је за Б92 државни секретар Саша Мирковић.

Србија 04.11.2015 | 22:56
Званично: Тањуг престаје да постоји

Влада Србије донела је Одлуку о правним последицама престанка ЈП Новинска агенција Тањуг, имајући у виду да члан 146. Закона о јавном информисању и медијима предвиђа да Закон о Јавном предузећу новинска агенција Тањуг престаје да важи датумом потписивања купопродајног уговора, односно најкасније 31. октобра 2015. године, рекао је Мирковић.

Како је навео, током претходних месеци Агенција за приватизацију организовала је два јавна позива за продају Тањуга, који су проглашени неуспешним, јер није било заинтересованих купаца.

"У складу са Законом о информисању и медијима, Влада Србије донела је, како се наводи, Одлуку о правним последицама престанка Јавног предузећа новинске агенције Тањуг."

Том одлуком се, између осталог, предвиђа да ће сви запослени добити отпремнине у складу са Програмом за решавање вишка запослених у процесу приватизације, као и да ће им бити плаћено за рад и ангажман у периоду до доношења Одлуке о правним последицама престанка Јавног предузећа новинске агенције Тањуг, која ће бити објављена у Службеном гласнику Републике Србије.

Мирковић је додао и да су две новинске агенције, Бета и Фонет, довољне за тржиште Србије.

Поводом навода у медијима да је Тањуг угашен како би отпочела да ради нова агенција при Влади Србије, Мирковић је рекао да су такве тврдње неосноване. Како је објаснио, постојећим законом је дефинисано да држава излази из власништва у медијима и да би се тако нешто догодило морала би да уследи измена закона, што се не планира.

На питање како за Тањуг нема пара, а за РТС и РТВ има, Мирковић каже:

"Функционисање Тањуга је било регулисано законом о Тањугу, тај закон је био основа за његово функционисање и финансирање. А што се тице РТС и РТВ тај закон предвиђа до краја ове године финансирање, а други модел финансирања од 2016".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар