Zvanično: Tanjug prestaje da postoji

Novinska agencija Tanjug prestaje da postoji, a zaposlenima će biti isplaćene otpremnine, rekao je za B92 državni sekretar Saša Mirković.

Srbija 04.11.2015 | 22:56
Zvanično: Tanjug prestaje da postoji

Vlada Srbije donela je Odluku o pravnim posledicama prestanka JP Novinska agencija Tanjug, imajući u vidu da član 146. Zakona o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Javnom preduzeću novinska agencija Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, odnosno najkasnije 31. oktobra 2015. godine, rekao je Mirković.

Kako je naveo, tokom prethodnih meseci Agencija za privatizaciju organizovala je dva javna poziva za prodaju Tanjuga, koji su proglašeni neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

"U skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, Vlada Srbije donela je, kako se navodi, Odluku o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća novinske agencije Tanjug."

Tom odlukom se, između ostalog, predviđa da će svi zaposleni dobiti otpremnine u skladu sa Programom za rešavanje viška zaposlenih u procesu privatizacije, kao i da će im biti plaćeno za rad i angažman u periodu do donošenja Odluke o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća novinske agencije Tanjug, koja će biti objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije.

Mirković je dodao i da su dve novinske agencije, Beta i Fonet, dovoljne za tržište Srbije.

Povodom navoda u medijima da je Tanjug ugašen kako bi otpočela da radi nova agencija pri Vladi Srbije, Mirković je rekao da su takve tvrdnje neosnovane. Kako je objasnio, postojećim zakonom je definisano da država izlazi iz vlasništva u medijima i da bi se tako nešto dogodilo morala bi da usledi izmena zakona, što se ne planira.

Na pitanje kako za Tanjug nema para, a za RTS i RTV ima, Mirković kaže:

"Funkcionisanje Tanjuga je bilo regulisano zakonom o Tanjugu, taj zakon je bio osnova za njegovo funkcionisanje i finansiranje. A što se tice RTS i RTV taj zakon predviđa do kraja ove godine finansiranje, a drugi model finansiranja od 2016".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar