Највећа швајцарска банка под истрагом због ФИФА-е!

Швајцарска банка УБС под истрагом је због веза са Светском фудбалском федерацијом (ФИФА) чији су челници осумњичени за корупцију.

Фудбал 08.11.2015 | 14:40
Највећа швајцарска банка под истрагом због ФИФА-е!

Пре банке УБС, прошле недеље је Кредит свис банка такође признала да се против ње води истрага у вези са великим корупцијским скандалом који потреса ФИФА.

“У УБС се истражују рачуни ФИФА, других фудбалских асоцијација, органа и појединаца”, саопштила је највећа швајцарска банка.

Како је саопштено, истрага се води против појединаца и организација, међу којима су и сви и који су наведени у оптужници америчких правосудних органа из 20. маја ове године, у вези са истрагом корупције у ФИФА.

По швајцарским законима, банке су дужне да пријаве све сумњиве рачуне и финансијске трансакције

Швајцарске власти су у јулу откриле чак 81 случај трансакција које ‘миришу’ на прање новца за рачун ФИФА.

Јавни тужилац Швајцарске Михаел Лаубер у септембру је саопштио да је заплењен део средстава ФИФА, као и апартмани у швајцарским Алпима.

Америчке власти су у мају саопштиле да воде истрагу под оптужбом за корупцију ‘тешку’ 150 милиона долара против 14 високих званичника ФИФА.

Крајем маја су у хотелу у Цириху, само два дана пре избора за председника ФИФА, ухапшена седморица високих званицника те организације. Упркос томе, Блатер је добио пети мандат на изборима али је само пар дана касније, под притиском корупционашког скандала најавио одлазак.

Блатер је прошлог месеца суспендован на 90 дана, заједно са првим човеком Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишелом Палтинијем, због сумњиве исплате од два милиона швајцарских франака из 2011. године.

Платини је до суспензије важио за фаворита у трци за новог председника ФИФА на изборима који ће бити одржани 26. фебруара.

Коментари / 0

Оставите коментар