Najveća švajcarska banka pod istragom zbog FIFA-e!

Švajcarska banka UBS pod istragom je zbog veza sa Svetskom fudbalskom federacijom (FIFA) čiji su čelnici osumnjičeni za korupciju.

Fudbal 08.11.2015 | 14:40
Najveća švajcarska banka pod istragom zbog FIFA-e!

Pre banke UBS, prošle nedelje je Kredit svis banka takođe priznala da se protiv nje vodi istraga u vezi sa velikim korupcijskim skandalom koji potresa FIFA.

“U UBS se istražuju računi FIFA, drugih fudbalskih asocijacija, organa i pojedinaca”, saopštila je najveća švajcarska banka.

Kako je saopšteno, istraga se vodi protiv pojedinaca i organizacija, među kojima su i svi i koji su navedeni u optužnici američkih pravosudnih organa iz 20. maja ove godine, u vezi sa istragom korupcije u FIFA.

Po švajcarskim zakonima, banke su dužne da prijave sve sumnjive račune i finansijske transakcije

Švajcarske vlasti su u julu otkrile čak 81 slučaj transakcija koje ‘mirišu’ na pranje novca za račun FIFA.

Javni tužilac Švajcarske Mihael Lauber u septembru je saopštio da je zaplenjen deo sredstava FIFA, kao i apartmani u švajcarskim Alpima.

Američke vlasti su u maju saopštile da vode istragu pod optužbom za korupciju ‘tešku’ 150 miliona dolara protiv 14 visokih zvaničnika FIFA.

Krajem maja su u hotelu u Cirihu, samo dva dana pre izbora za predsednika FIFA, uhapšena sedmorica visokih zvanicnika te organizacije. Uprkos tome, Blater je dobio peti mandat na izborima ali je samo par dana kasnije, pod pritiskom korupcionaškog skandala najavio odlazak.

Blater je prošlog meseca suspendovan na 90 dana, zajedno sa prvim čovekom Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišelom Paltinijem, zbog sumnjive isplate od dva miliona švajcarskih franaka iz 2011. godine.

Platini je do suspenzije važio za favorita u trci za novog predsednika FIFA na izborima koji će biti održani 26. februara.

Komentari / 0

Ostavite komentar