АБА: Звезда прејака за Партизан у првом дербију!

Кошаркаши Црвене звезде убедљиво су савладали Партизан резултатом 92:77, у првом овогодишњем дербију у оквиру осмог кола АБА лиге.

Кошарка 04.11.2015 | 11:20
АБА: Звезда прејака за Партизан у првом дербију!

Звезда је имала великих проблема у првој четвртини, али је следећих 30 минута одиграла веома добро и заслужено остварила убедљив тријумф.

После овог тријумфа ‘црвено-бели’ попели су се на друго место на табели са шест победа и два пораза, док је Партизан на самом зачељу са обрнутим скором.

Меч у ’Пиониру’ почео је минутом ћутања у част недавно преминулом Ранку Жеравици, а на самом старту боље су се снашли играчи Партизана. Аранитовић и Милутиновић погодили су по две тројке и донели двоцифрену предност на крају прве четвртине – 13:24.

Међутим, тада је уследила велика серија Црвене звезде коју је иницирао Квинси Милер показавши да ће бити велико појачање. Милер је доминирао и после 13:0 вођство је прешло на страну актуелног шампиона који је другу деоницу добио са 32:16.

Играчи Петра Божића имали су још један добар период средином треће четвртине, али је њихов ривал током читавог сусрета имао потпуну контролу. Игра Партизана распала се почетком последњег периода када је Гал Мекел истрчао неколико контри и подигао разлику на +20.

Поприлично ефикасни меч завршен је у истом стилу – Аранитовић је наставио да погађа тројке, Милер је и даље мучио чуваре, а Марко Тејић савршено искористио минуте за двоцифрен учинак.

Управо је Американац био најбољи појединац „вечитог дербија“ са 17 постигнутих поена (6-9 за два), а најзаслужнији је био за преокрет у првом полувремену. Показао је да ће бити одлично појачање, док му се придружио и повратник Владимир Штимац.

Повремени репрезентативни центар убацио је 13 поена и 9 скокова, док је Бранко Лазић имао поен више уз неколико тројки у важним тренуцима – погодио четири шута ван линије 6,75 из пет покушаја. Гал Мекел је меч завршио са 12 поена и 9 асистенција, Марко Тејић је искористио шансу и убацио поен мање уз два закуцавања, док је Марко Гудурић такође био двоцифрен. Постигао је 10 поена и имао два-три поприлично храбра соло продора када се резултат ломио.

Са друге стране, још један млади играч је био сјајан – Петар Аранитовић најефикаснији је актер дуела са 19 поена (4-9 за три), док је Александар Цветковић уписао 14 поена и 5 успешних додавања. Једини двоцифрени био је још Кевин Џонс са 12, али је и поред проблема са фауловима у раној фази меча, показао да ће бити један од носилаца игре Партизана. Чеда Витковац свих 9 поена постигао је у последњој четвртини и имао два више од Андреје Милутиновића који је меч отворио двема тројкама.

Утакмица је одиграна пред око три и по хиљаде људи, од чега 300 присталица Партизана. Сусрет је у част преминуле легенде југословенске и српске кошарке Ранка Жеравице почео минутом ћутања, који је неколико пута прекидан међусобним псовањем појединих навијача оба клуба.

Звезда ће у наредном колу Јадранске лиге гостовати МЗТ-у у Скопљу, док ће Партизан дочекати лидера на табели Будућност.

АБА лига, осмо коло:

уторак, 3. новембар
Црвена звезда – Партизан 92:77

петак, 30. октобар
Мега Лекс – Сутјеска 101:72

субота, 31. октобар
Задар – Олимпија 67:56
Крка – МЗТ Скопље 72:68
Будућност – Металац 83:72

недеља, 1. новембар
Цибона – Игокеа 86:72
Тајфун – Цедевита 67:78

Табела:
1. Будућност 7-1
2. Црвена звезда 6-2
3. Мега Лекс 6-2
4. Цедевита 5-3
5. Олимпија 4-4
6. МЗТ 4-4
7. Задар 4-4
8. Крка 4-4
9. Игокеа 4-4
10. Металац 3-5
11. Цибона 3-5
12. Сутјеска 2-6
13. Тајфун 2-6
14. Партизан 2-6

Коментари / 0

Оставите коментар