ABA: Zvezda prejaka za Partizan u prvom derbiju!

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali Partizan rezultatom 92:77, u prvom ovogodišnjem derbiju u okviru osmog kola ABA lige.

Košarka 04.11.2015 | 11:20
ABA: Zvezda prejaka za Partizan u prvom derbiju!

Zvezda je imala velikih problema u prvoj četvrtini, ali je sledećih 30 minuta odigrala veoma dobro i zasluženo ostvarila ubedljiv trijumf.

Posle ovog trijumfa ‘crveno-beli’ popeli su se na drugo mesto na tabeli sa šest pobeda i dva poraza, dok je Partizan na samom začelju sa obrnutim skorom.

Meč u ’Pioniru’ počeo je minutom ćutanja u čast nedavno preminulom Ranku Žeravici, a na samom startu bolje su se snašli igrači Partizana. Aranitović i Milutinović pogodili su po dve trojke i doneli dvocifrenu prednost na kraju prve četvrtine – 13:24.

Međutim, tada je usledila velika serija Crvene zvezde koju je inicirao Kvinsi Miler pokazavši da će biti veliko pojačanje. Miler je dominirao i posle 13:0 vođstvo je prešlo na stranu aktuelnog šampiona koji je drugu deonicu dobio sa 32:16.

Igrači Petra Božića imali su još jedan dobar period sredinom treće četvrtine, ali je njihov rival tokom čitavog susreta imao potpunu kontrolu. Igra Partizana raspala se početkom poslednjeg perioda kada je Gal Mekel istrčao nekoliko kontri i podigao razliku na +20.

Poprilično efikasni meč završen je u istom stilu – Aranitović je nastavio da pogađa trojke, Miler je i dalje mučio čuvare, a Marko Tejić savršeno iskoristio minute za dvocifren učinak.

Upravo je Amerikanac bio najbolji pojedinac „večitog derbija“ sa 17 postignutih poena (6-9 za dva), a najzaslužniji je bio za preokret u prvom poluvremenu. Pokazao je da će biti odlično pojačanje, dok mu se pridružio i povratnik Vladimir Štimac.

Povremeni reprezentativni centar ubacio je 13 poena i 9 skokova, dok je Branko Lazić imao poen više uz nekoliko trojki u važnim trenucima – pogodio četiri šuta van linije 6,75 iz pet pokušaja. Gal Mekel je meč završio sa 12 poena i 9 asistencija, Marko Tejić je iskoristio šansu i ubacio poen manje uz dva zakucavanja, dok je Marko Gudurić takođe bio dvocifren. Postigao je 10 poena i imao dva-tri poprilično hrabra solo prodora kada se rezultat lomio.

Sa druge strane, još jedan mladi igrač je bio sjajan – Petar Aranitović najefikasniji je akter duela sa 19 poena (4-9 za tri), dok je Aleksandar Cvetković upisao 14 poena i 5 uspešnih dodavanja. Jedini dvocifreni bio je još Kevin Džons sa 12, ali je i pored problema sa faulovima u ranoj fazi meča, pokazao da će biti jedan od nosilaca igre Partizana. Čeda Vitkovac svih 9 poena postigao je u poslednjoj četvrtini i imao dva više od Andreje Milutinovića koji je meč otvorio dvema trojkama.

Utakmica je odigrana pred oko tri i po hiljade ljudi, od čega 300 pristalica Partizana. Susret je u čast preminule legende jugoslovenske i srpske košarke Ranka Žeravice počeo minutom ćutanja, koji je nekoliko puta prekidan međusobnim psovanjem pojedinih navijača oba kluba.

Zvezda će u narednom kolu Jadranske lige gostovati MZT-u u Skoplju, dok će Partizan dočekati lidera na tabeli Budućnost.

ABA liga, osmo kolo:

utorak, 3. novembar
Crvena zvezda – Partizan 92:77

petak, 30. oktobar
Mega Leks – Sutjeska 101:72

subota, 31. oktobar
Zadar – Olimpija 67:56
Krka – MZT Skoplje 72:68
Budućnost – Metalac 83:72

nedelja, 1. novembar
Cibona – Igokea 86:72
Tajfun – Cedevita 67:78

Tabela:
1. Budućnost 7-1
2. Crvena zvezda 6-2
3. Mega Leks 6-2
4. Cedevita 5-3
5. Olimpija 4-4
6. MZT 4-4
7. Zadar 4-4
8. Krka 4-4
9. Igokea 4-4
10. Metalac 3-5
11. Cibona 3-5
12. Sutjeska 2-6
13. Tajfun 2-6
14. Partizan 2-6

Komentari / 0

Ostavite komentar