Испрекидан сан је много гори од недовољно сна

Испрекидани сан много је гори од недовољно сна, утврдили су научници са медицинског факултета универзитета Џон Хопкинс у Балтимору.

Здравље 04.11.2015 | 11:30
Испрекидан сан је много гори од недовољно сна

Научници су проучавали 62 здрава мушкарца и жене који су излагани различитим условима спавања. Случајним избором изложени су током три узастопне ноћи вишекратним присилним буђењима, касном одласку у кревет и тиме условима недовољног сна или неометаном сну.

Мерење нивоа доброг расположења односно лошег расположења упитницима показало је да испитаници из прве две групе након прве ноћи имају подједнак ниво тзв. доброг расположења и лошег расположења. Међутим, разлике су наступиле након друге ноћи. Код оних с испрекиданим сном знатније је пало добро расположење (31 одсто) у односу на оне с недовољно сна (12 одсто). Разлика није уочена при мерењу нивоа лошег расположења.

"Кад се ваш сан омета током читаве ноћи немате могућност да напредујете кроз фазе сна на начин да добијете довољно дугачку спороталасну фазу која је кључна у пружању осећаја обнове тела", каже водитељ истраживања психијатар Патрик Финан с Медицинског факултета Џон Хопкинс.

Финан каже како истраживање показује да негативни учинци испрекиданог сна на позитивно расположење могу бити кумулативни.

Резултати истраживања објављени су у часопису "Слееп".

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар