Виртуелни одборници

Уместо са 31 одборником, колико је прописано Изборним законом БиХ, Скупштина града Добој, као и у претходном мандату, ради у сазиву са 29 одборника.

Република Српска 04.11.2015 | 11:05
Виртуелни одборници

Двојица одборника не долазе на седнице, али им се из градског буџета редовно исплаћују одборничке накнаде.

На последњим изборима освојени мандат не користи већ годину и по одборник Социјалистичке партије Миленко Томанић, јер се у мају прошле године одселио у Норвешку. Последњих дана нашао се на мети критичара из ПДП.

- Нашег кандидата који је био следећи на листи искључили смо из странке и, колико знамо, сада је члан партије која је и подигла сву ову непотребну прашину - каже председник ГО СП и такође одборник Срђан Тодоровић.

Из Норвешке се огласио прозвани одборник, тврдњама да половину одборничког додатка даје старици којој је Центар за социјални рад ускратио помоћ, а другу половину усмерава за стипендирање једног студента. Томанић каже и да није тачно да се ради о 29 месеци његовог неучествовања и да је сума од исплаћених 20.000 марака преувеличана.

- Мандати припадају искључиво одборницима и њихова је ствар како ће располагати њима и у овом случају је све урађено по закону - речи су председника Скупштине града Есмина Махмутовића, што је потврда претпоставкама да се Томанић, а тиме ни његов СП, неће одрећи мандата.

Њега се неће одрећи засигурно ни одборник СНСД Зоран Лазић, који чак две и по године не учествује на скупштинским седницама због болести. Њему се, такође, исплаћује одборнички паушал од 520 марака месечно, мада према закону има право и на накнаду за боловање.

ШТА КАЖЕ ЗАКОН

Према одредбама Изборног закона БиХ, одборницима се мандат не може одузети, осим у случају смрти, или подношења оставке. Мандат изабраним представницима престаје и осудом на временску казну затвора, дужу од шест месеци, или опозива. У случају Томанића истим чланом предвиђено је да мандат престаје и уколико је изабрани одјавио пребивалиште из изборне јединице у којој је биран. С друге стране, Томанић, као и Лазић, не извршавају дужности одборника у делу Пословника СГ, по којем су у тачки 21 дужни да присуствују седницама, те о свему редовно обавештавају грађане.

Извор: Вечерење новости

Коментари / 0

Оставите коментар