Virtuelni odbornici

Umesto sa 31 odbornikom, koliko je propisano Izbornim zakonom BiH, Skupština grada Doboj, kao i u prethodnom mandatu, radi u sazivu sa 29 odbornika.

Republika Srpska 04.11.2015 | 11:05
Virtuelni odbornici

Dvojica odbornika ne dolaze na sednice, ali im se iz gradskog budžeta redovno isplaćuju odborničke naknade.

Na poslednjim izborima osvojeni mandat ne koristi već godinu i po odbornik Socijalističke partije Milenko Tomanić, jer se u maju prošle godine odselio u Norvešku. Poslednjih dana našao se na meti kritičara iz PDP.

- Našeg kandidata koji je bio sledeći na listi isključili smo iz stranke i, koliko znamo, sada je član partije koja je i podigla svu ovu nepotrebnu prašinu - kaže predsednik GO SP i takođe odbornik Srđan Todorović.

Iz Norveške se oglasio prozvani odbornik, tvrdnjama da polovinu odborničkog dodatka daje starici kojoj je Centar za socijalni rad uskratio pomoć, a drugu polovinu usmerava za stipendiranje jednog studenta. Tomanić kaže i da nije tačno da se radi o 29 meseci njegovog neučestvovanja i da je suma od isplaćenih 20.000 maraka preuveličana.

- Mandati pripadaju isključivo odbornicima i njihova je stvar kako će raspolagati njima i u ovom slučaju je sve urađeno po zakonu - reči su predsednika Skupštine grada Esmina Mahmutovića, što je potvrda pretpostavkama da se Tomanić, a time ni njegov SP, neće odreći mandata.

Njega se neće odreći zasigurno ni odbornik SNSD Zoran Lazić, koji čak dve i po godine ne učestvuje na skupštinskim sednicama zbog bolesti. Njemu se, takođe, isplaćuje odbornički paušal od 520 maraka mesečno, mada prema zakonu ima pravo i na naknadu za bolovanje.

ŠTA KAŽE ZAKON

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, odbornicima se mandat ne može oduzeti, osim u slučaju smrti, ili podnošenja ostavke. Mandat izabranim predstavnicima prestaje i osudom na vremensku kaznu zatvora, dužu od šest meseci, ili opoziva. U slučaju Tomanića istim članom predviđeno je da mandat prestaje i ukoliko je izabrani odjavio prebivalište iz izborne jedinice u kojoj je biran. S druge strane, Tomanić, kao i Lazić, ne izvršavaju dužnosti odbornika u delu Poslovnika SG, po kojem su u tački 21 dužni da prisustvuju sednicama, te o svemu redovno obaveštavaju građane.

Izvor: Večerenje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar