Правило 10: Ауфидерзен!

Најутицајнија европска лидерка суочава се са кризом која би могла представљати крај њеног канцеларског мандата. Ако је веровати "правилу 10", односно оном о десетогодишњој владавини великих европских лидера у новијој историји, дани Ангеле Меркел су одбројани.

Свијет 04.11.2015 | 08:12
Правило 10: Ауфидерзен!

Владавина дуга 10 година. Десет година на врху европске политике делује више него довољно и Ангели Меркел, која управо ове јесени слави десетогодишњицу на челу Немачке, ће то врло брзо постати јасно.

Одједном, уместо да издаје наређења у Европи, она моли остале државе чланице Европске уније да поделе терет сопственог емотивног одговора на мигрантску кризу.

Најутицајнија нација у Европи на прагу је да почини матрицид (убиство сопствене мајке) будући да Ангелин став око кризе наилази на све већи отпор. Одричу је се њени коалициони партнери, немачки пословни и раднички синдикати који тврде да не могу да интегришу прилив имиграната у економију, али и локални званичници који вичу да немају где да сместе толики број избеглица.

Ауфидерзен зона

Криза у Немачкој могла би по Меркелову да буде оно што су новоуведене пореске стопе урадиле Челичној лејди Маргарет Тачер - тренутак када претходно доминатан лидер почиње да се клима на нестабилном постољу.

Како пишу страни медији, Меркелова већ сада улази у “ауфидерзен” (до виђења) зону, а историја нас је већ научила да не постоји доминантан европски лидер који се на челу задржао дуже од 10 година, а да се није суочио са озбиљном кризом.

Ментор и штићеница: Кол и Меркелова

Као одличан пример може да послужи и Ангелин ментор Хелмут Кол. Пред крај његове деценијске моћи почетком деведесетих година, Кол је и даље био врховни владар. Кол је водио земљу у време распада совјетизма, затим спајања сопствене државе, снажног економског раста уз скромни напредак социјалне правде и рођења “зелене” политике.

И онда се све то урушило. Трошкови уједињења били су масивни, захтевајући тешко опорезивање Западне Немачке. Кол је постао и предмет оптужби за незаконито прикупљање страначких средстава што би у многим земљама довело до хапшења и кривичног гоњења.

Канцелар није имао одговор на конфликте на Балкану и његова млађа штићеница, Анегла Меркел, јавно је почела да га критикује. За свега неколико година Кол је остао бледа сенка некадашње доминантне фигуре немачке политике и Герхард Шредер га је лако потукао на изборима 1998. године.

"Правило 10" не омањује

Ово правило о десетогодишњој владавини може се проверити и на другим (комшијским) примерима. Десет година откако је Шарл де Гол преузео вођство Француске 1958. године, земља је неславно описана као “досадна” од стране угледног листа “Ле Монде”. Неколико недеља касније, у мају 1968. године, долази до грађанских немира који ескалирају. Де Голово неспособно руковање ситуацијом довело је до његовог одласка с власти 1969. након што је пропао референдум о уставним реферомама који је инцирао.

Кола и Митерана везује дуга владавина и неславан крај

Франсоа Митеран такође је имао добрих 10 година владавине, али његових последњих 12 месеци, до 1995. били су катастрофални. Француска је променила правила тако да сваки председнички мандат може трајати пет година, али ретко ко верује да се било који државник може одржати на челу дуже од два мандата.

Па и најуспешнији шпански премијер Фелипе Гонзалес је имао десет година славне модернизације друштва након 1982, али је инсистирао да настави вођење државе.

Након врло супшене декаде, своју последњу годину у премијерској фотељи Гонзалес је провео у светлу сумњиве смрти ескадрона и политичке корупције која је све више потресала земљу. То питање до данас мучи Шпанију.

Маргарет Тачер или краљица Викторија

Изнад свих је ипак британска премијерка Маргарет Тачер која је доминирала политичком сценом, али се убрзо сурвала јер није могла да контролише жељу за владањем.

Превелиика амбиција је коштала позиције: Маргарет Тачер

Уколико би постојао неки “гвоздени” европски закон, он би гласио да се сви лидери повуку након десетогодишње владавине.

Госпођа Меркел можда мисли да може да заобиђе “правило 10” и буде успешна у континуитету. Ако она инсистира да превазиђе Конарда Аденауера чији је канцеларски мандат трајо 14 година или Кола (што би значило да ће бити канцелар до 2021), доћи ће у стање да седи као краљица Викторија. Али преседани се неретко заврше трагично.

Избегличка криза највећи камен спотицања за Меркелову

Уколико Меркелова верује да је неопходно да загази и у другу декаду владавне, требало би да се припреми на разочарање. Већ је почело драматичним и великодушним потезом понуде уточишта за два милиона избеглица. А наставак (или крај) тек следи...

Извор: Блиц/политицо.еу

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мики

04.11.2015 07:30

Писати да је неки Политицар мајка или Отац сматрам једном огромном манипулацијом и обмањивањем народа јер њихова функција није таква нити смије бити . Посто зивим у Њемацкој и сваки дан сам у контакту са нијемцима могу реци да она поготово у западном дјелу Њемацке нити је обозавана нити има неки углед вецина изјављује да она за 10 година њене владавине није ниста урадила позитивно за Њемацке градјане , мора се реци да није урадила ни ниста негативно осим сто је ове године са избјеглицама забрљала. До сада је само препустила да ствари теку како теку а сто се економије тице Канцелар нема ту никаквог утицаја ако не доноси неке глупе Законе. Проблематика у Њемацкој политицкој сцени је слицна као и у РС праве Алтернативе ни лицности нема. ЛП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

04.11.2015 08:57

100% исправно.

Name

Игор

04.11.2015 08:10

У Њемацкој и Белгији бас добро, Холангији еxтра. Не знам о каквим кризама прицате. Цистацица заради 1200 €, било какав помоцни радник 1800 минимум. Говорим о најнизем слоју запослених људи. Стан у Центру Антверпена или у неком мањем граду у Њемамацкој 600 €. У маркетима су цијене 50% веце за неке намирнице остало је као у Бањалуци. Брините ви своју бригу ови це се снаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

04.11.2015 12:04

Хаха цистацица 1200€ онда ниси цуо за герингфüгиге Бесцхäфтигунг бураз

Name

БРУТО

04.11.2015 12:17

БРУТО БУРАЗ А НЕТО 800 еуро

Name

Мали

04.11.2015 09:01

РЕ: игор - Помоцни радник 1800€ која глупост друг мој је доктор у Уни клиници у Франкфурту заради 1800е нето стан у Франкфурту гарсоњера коста у просјеку 500 + резије итд.! На баустели кад радис на црно добије 2000е а и то је просло кад раде Бугари и Румуни за 5еур по сату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.11.2015 21:40

Ниста,па нека се врати ... И сви се вратите ...Не лупајте глупости.

Name

ЊЕМАЦКА

04.11.2015 12:18

ИСТИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

04.11.2015 12:21

Али и разумјем то кад додј доле Гастарбеитери и разбацају се ти 14 дана добро ауто око куце се несто ради итд а овде зиве као задњи пас на устима стеди а исти се хвале како је овде рај рајева некада било кад је мој стари досао 72 и од 80 до 2000 био је рај он 5000 дм плата мама 2500 дм плата дјеци доплатак итд. А требало је за фин зивот 2000дм а 3500дм иди у стек! А сад јоку само имас уредјено систем за израбљивање људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЊЕМАЦКА

04.11.2015 12:30

ИСТИНА