Почела сједница СМ БиХ и Владе Србије

Прва заједничка заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Републике Србије, које предводе предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и српски премијер Александар Вучић, почела је у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 04.11.2015 | 11:00
Почела сједница СМ БиХ и Владе Србије

Звиздић је раније најавио да ће Савјет министара БиХ и Влада Србије данас потписати четири протокола - о тражењу несталих лица, о заштити и очувању моста Мехмед Паше Соколовића у Вишеграду, о сарадњи у области заштити животне средине и одрживог развоја, као и о сарадњи у области телекомуникација.

Према његовим ријечима, ови протоколи биће потписани након заједничке сједнице на којој ће бити ријечи и о налажењу модела плаћања накнада за четири општине у БиХ чији су дијелови земљишта потопљени изградњом хидроелектрана на Дрини.

Он је истакао да ће на сједници бити ријечи и о меморандумима и договорима билатералне сарадње, питањима сукцесије и уопште сарадње у оним областима за које обје земље сматрају да им у овом тренутку могу да буду интересантне, посебно тамо гдје могу у потпуности бити компатибилне.

"То је, прије свега, развој транспортне мреже и веза између БиХ и Србије. Ту фокус стављамо на будућу изградњу пруге на релацији Београд - Сарајево, транспортног путног правца на релацији Нови Сад - Шабац - граница БиХ и трасе кроз БиХ, те у области енергетског сектора. То је третман ријеке Дрине и 110-киловолтни кабл између Братунца и Љубовије", навео је Звиздић.

Он је нагласио да је ријеч о свим пројектима о којима је разговарано у оквиру средстава фонда за западни Балкан и који могу што више да уједине тржиште двије земље и учине га атрактивнијим за стране инвеститоре који ово подручје могу да посматрају као мјесто њихових будућих потенцијалних улагања.

Звиздић сматра да заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Србије представља даље јачање регионалне сарадње, унапређење добросусједских односа и стварање даљих претпоставки за економску сарадњу.

Највише војне почасти

Делегацију Владе Републике Србије с премијером Александром Вучићем на челу испред Парламентарне скупштине БиХ дочекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Поздрављена је застава БиХ и интониране су химне Републике Србије, а затим и Босне и Херцеговине.

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Филозоф са Врбаса

04.11.2015 06:44

МектићУ, тражите изручење Радишића и Суваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.11.2015 08:15

Брате филозофе, изручењима се не бави Мектићево министарство. Размислиш, информишеш се, па онда напишеш... Иначе ће ти на то филозоф додати 'задружни'. ;)

Name

кила злата

04.11.2015 06:59

Вријеме је да се крене радит, а престане прицат о националним темама које слузе само богацењу појединаца као сто је Додик или Цвијановиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

04.11.2015 10:27

Све су то издајице српског народа,Бранковиц је мала беба за њих.

Name

.

04.11.2015 07:59

Треба успоставити жељезничку возну линију Сарајево- Беооград и Београд- Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

04.11.2015 08:02

Да опет стампају паре и иносе девизе е неце да мозе

Name

Карадоз

04.11.2015 09:34

Мислило се да је зла коб коначно савладана оног тренутка када је пробијен тунел 'Крижевићи' и када је мало касније, 18. јануара 1992. године, први воз натоварен 'голфовима' из Вогошће прошао шинама. Али само се мислило. Након нешто више од два мјесеца букно је рат у Босни и Херцеговини. Опет. Опет је пруга Тузла-Зворник 'изазвала' рат, говорило се тада. Трећи. Први пут изградњу пруге прекинуо је Први свјетски рат. Двадесетак година касније тадашња Краљевина обноваља пројекат. Поново почиње изградња пруге и поново је прекида рат. Други свјетски. Код тунела Крижевићи налази се плоча из 1940. која свједочи о другом неуспјелом покушају да се шинама повежу Тузла и Зворник.

Name

.

04.11.2015 08:02

БХРТ вијести у 9:00 на интернету најновија вијест Вучић се састаје са предсејдником СДС-а Младеном Босићем као чланом колегија Парламентарне Скупштине БиХ, тема разговора актуелна ситуација у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да,да

04.11.2015 11:02

Да састаце се у пролазу кад Вуциц подје у WЦ

Name

.

04.11.2015 08:05

Одличне вијести, само напријед да се нормализуу односи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фино

04.11.2015 08:24

Двију земаља,лијепо и пријатељски звуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

04.11.2015 08:37

Тако се ради Звиздицу,доста је свадје а ови националисти са све три стране нека се напу.е,доста је било национализма треба гледати у будуцност а не у прослост,капа доље премијерима са обје стране......

ОДГОВОРИТЕ
Name

стаје ово

04.11.2015 08:57

Нема Баје па то су издајници??

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоско

04.11.2015 09:05

Ово без Баје ниста не вази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

04.11.2015 09:33

Ево Баја сад изјавио да РС тј.он није дао сагласност за ову посјету јер БиХ не постоји и ентитети или како он казе дрзава РС има владу а не БиХ и да БиХ нема економију по Дејтону итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.11.2015 10:32

БиХ нема владу, ту је Додик у праву. Савјету министара не треба давати претеран значај, јер се тако даје значај визији унитарне Босне.

Name

ре Драган

04.11.2015 10:45

А како мислис градит мостове ,пруге и сл. ако то не подрзи савјет министара и БиХ парламент??? То није унитарна БиХ него су ингеренције БиХ ,без тога нема ниста. Зна то Вуциц.

Name

Драган

04.11.2015 10:54

Управо о томе и говорим. Тај Савјет треба свести на сервис за техничка питања. Не давати му на значају када су политичке питања по среди. И не наседати на приче да ће они некога заштитити од лошег рада Владе РС. Влада РС је наш проблем. Ми је бирамо, ми ћемо је и мењати. У Сарајево очи не упирати. Ако Савјету данас даш на значају, то ће постати образац и када будеш имао Владу РС која је по твом укусу Савјет ће се мешати и петљати тамо где нема уставну надлежност.

Name

ре Драган

04.11.2015 11:35

Не знам ста зелис да написес јер то сто си сад написао ја ниста не разумјем. Нико се не мјеса влади РС у посао и није питање и неце бити да ли је она по вољи појединца. Све је овдје јасно,медјудрзавни пројекти морају бити одобрени од парламента БиХ.То није у надлезности никога другог. Дзаба је Вуцицу прицат о прузи,ауто путу,мостовима,хидроелектранама ако нема 40-так руку у БиХ парламенту.

Name

Ре:Драган

04.11.2015 11:49

То се ти Драгане бојиш да ће људи сконтати или провалити општепознату лаш на којој се темељи живот Додика и његових..а то је..САРАЈЕВО жели унитарну БиХ..сваки заједнички пројекат..акција..или било шта значи урушавање РС и јачање БиХ.

Name

Драган

04.11.2015 12:00

А зар Сарајево (политичко) не жели унитаризацију? Све си ти погрешно скапирао! Моја теорија је да Сарајева треба бити само онолико колико мора да га буде. Ни милиметра преко тога, а пожељно је да га буде што мање у стварима које се тичу РС. Ево ти пример од скоро: Од како је Мектић на челу министарства, Стари мост у Зворнику могу прелазити само грађани општина Зворник и Мали Зворник. Остали га не могу прећи. То је за мене једини конкретан траг који је Мектић до сада оставио. И, не допада ми се тај траг.

Name

Да Винчи

04.11.2015 10:41

Савет министара нема никакве државне ингеренције јер је то само помоћни орган Председништва БиХ који се саставља, а не бира и није компатибилан Влади Србије.Логичније би било да су се састале Владе ентитета али добро.Зато треба што пре одржати референдум не о суду и тужилаштву, већ о независности Републике Српске и одвојити се од ове накарадне БиХ, јер очигледно је да неко покушава да од Савета министара направи Владу БиХ, односно да направи Босну без ентитета.И није ми јасно како нико не спомиње напад на премијера у Сребреници,зашто нико не одговара за то, а још је нејасније зашто то не занима ни Вучића.Много питања без одговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Да Винци

04.11.2015 11:31

Пуно се бринес за друге.Боље би било да тразис посла,него да сједис за компјутером и да дијелис савјете другима.Ако волис РС,најбоље цес јој помоци ако плацас доприносе јер у противном јој само стетис.

Name

рус

04.11.2015 11:43

То Вам је Баја изапрао мозак да БиХ нема владу ,па сто се онда буни сто није у тој невлади и сто му та невлада неце да одобри кредит и сто та невлада мора дати сагласност за нпр.мост Љубовија-Бијељина.Сто не сагради хидроцентрале на Дрини неда му невлада сгласност итд. и нека Вас краде и дабогда немали такви као ти јести.Је ли Ви стварно подцијењујете гос.Вуцица да је он сарлатан и има сједницу са непостојецом владом