Počela sjednica SM BiH i Vlade Srbije

Prva zajednička zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koje predvode predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i srpski premijer Aleksandar Vučić, počela je u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 04.11.2015 | 11:00
Počela sjednica SM BiH i Vlade Srbije

Zvizdić je ranije najavio da će Savjet ministara BiH i Vlada Srbije danas potpisati četiri protokola - o traženju nestalih lica, o zaštiti i očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i o saradnji u oblasti telekomunikacija.

Prema njegovim riječima, ovi protokoli biće potpisani nakon zajedničke sjednice na kojoj će biti riječi i o nalaženju modela plaćanja naknada za četiri opštine u BiH čiji su dijelovi zemljišta potopljeni izgradnjom hidroelektrana na Drini.

On je istakao da će na sjednici biti riječi i o memorandumima i dogovorima bilateralne saradnje, pitanjima sukcesije i uopšte saradnje u onim oblastima za koje obje zemlje smatraju da im u ovom trenutku mogu da budu interesantne, posebno tamo gdje mogu u potpunosti biti kompatibilne.

"To je, prije svega, razvoj transportne mreže i veza između BiH i Srbije. Tu fokus stavljamo na buduću izgradnju pruge na relaciji Beograd - Sarajevo, transportnog putnog pravca na relaciji Novi Sad - Šabac - granica BiH i trase kroz BiH, te u oblasti energetskog sektora. To je tretman rijeke Drine i 110-kilovoltni kabl između Bratunca i Ljubovije", naveo je Zvizdić.

On je naglasio da je riječ o svim projektima o kojima je razgovarano u okviru sredstava fonda za zapadni Balkan i koji mogu što više da ujedine tržište dvije zemlje i učine ga atraktivnijim za strane investitore koji ovo područje mogu da posmatraju kao mjesto njihovih budućih potencijalnih ulaganja.

Zvizdić smatra da zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije predstavlja dalje jačanje regionalne saradnje, unapređenje dobrosusjedskih odnosa i stvaranje daljih pretpostavki za ekonomsku saradnju.

Najviše vojne počasti

Delegaciju Vlade Republike Srbije s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu ispred Parlamentarne skupštine BiH dočekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Pozdravljena je zastava BiH i intonirane su himne Republike Srbije, a zatim i Bosne i Hercegovine.

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Filozof sa Vrbasa

04.11.2015 06:44

MektićU, tražite izručenje Radišića i Suvare.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.11.2015 08:15

Brate filozofe, izručenjima se ne bavi Mektićevo ministarstvo. Razmisliš, informišeš se, pa onda napišeš... Inače će ti na to filozof dodati 'zadružni'. ;)

Name

kila zlata

04.11.2015 06:59

Vrijeme je da se krene radit, a prestane pricat o nacionalnim temama koje sluze samo bogacenju pojedinaca kao sto je Dodik ili Cvijanovic.

ODGOVORITE
Name

Dodik

04.11.2015 10:27

Sve su to izdajice srpskog naroda,Brankovic je mala beba za njih.

Name

.

04.11.2015 07:59

Treba uspostaviti željezničku voznu liniju Sarajevo- Beoograd i Beograd- Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

04.11.2015 08:02

Da opet stampaju pare i inose devize e nece da moze

Name

Karadoz

04.11.2015 09:34

Mislilo se da je zla kob konačno savladana onog trenutka kada je probijen tunel 'Križevići' i kada je malo kasnije, 18. januara 1992. godine, prvi voz natovaren 'golfovima' iz Vogošće prošao šinama. Ali samo se mislilo. Nakon nešto više od dva mjeseca bukno je rat u Bosni i Hercegovini. Opet. Opet je pruga Tuzla-Zvornik 'izazvala' rat, govorilo se tada. Treći. Prvi put izgradnju pruge prekinuo je Prvi svjetski rat. Dvadesetak godina kasnije tadašnja Kraljevina obnovalja projekat. Ponovo počinje izgradnja pruge i ponovo je prekida rat. Drugi svjetski. Kod tunela Križevići nalazi se ploča iz 1940. koja svjedoči o drugom neuspjelom pokušaju da se šinama povežu Tuzla i Zvornik.

Name

.

04.11.2015 08:02

BHRT vijesti u 9:00 na internetu najnovija vijest Vučić se sastaje sa predsejdnikom SDS-a Mladenom Bosićem kao članom kolegija Parlamentarne Skupštine BiH, tema razgovora aktuelna situacija u Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

da,da

04.11.2015 11:02

Da sastace se u prolazu kad Vucic podje u WC

Name

.

04.11.2015 08:05

Odlične vijesti, samo naprijed da se normalizuu odnosi.

ODGOVORITE
Name

Fino

04.11.2015 08:24

Dviju zemalja,lijepo i prijateljski zvuci

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

04.11.2015 08:37

Tako se radi Zvizdicu,dosta je svadje a ovi nacionalisti sa sve tri strane neka se napu.e,dosta je bilo nacionalizma treba gledati u buducnost a ne u proslost,kapa dolje premijerima sa obje strane......

ODGOVORITE
Name

staje ovo

04.11.2015 08:57

Nema Baje pa to su izdajnici??

ODGOVORITE
Name

josko

04.11.2015 09:05

Ovo bez Baje nista ne vazi.

ODGOVORITE
Name

rus

04.11.2015 09:33

Evo Baja sad izjavio da RS tj.on nije dao saglasnost za ovu posjetu jer BiH ne postoji i entiteti ili kako on kaze drzava RS ima vladu a ne BiH i da BiH nema ekonomiju po Dejtonu itd.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.11.2015 10:32

BiH nema vladu, tu je Dodik u pravu. Savjetu ministara ne treba davati preteran značaj, jer se tako daje značaj viziji unitarne Bosne.

Name

re Dragan

04.11.2015 10:45

A kako mislis gradit mostove ,pruge i sl. ako to ne podrzi savjet ministara i BiH parlament??? To nije unitarna BiH nego su ingerencije BiH ,bez toga nema nista. Zna to Vucic.

Name

Dragan

04.11.2015 10:54

Upravo o tome i govorim. Taj Savjet treba svesti na servis za tehnička pitanja. Ne davati mu na značaju kada su političke pitanja po sredi. I ne nasedati na priče da će oni nekoga zaštititi od lošeg rada Vlade RS. Vlada RS je naš problem. Mi je biramo, mi ćemo je i menjati. U Sarajevo oči ne upirati. Ako Savjetu danas daš na značaju, to će postati obrazac i kada budeš imao Vladu RS koja je po tvom ukusu Savjet će se mešati i petljati tamo gde nema ustavnu nadležnost.

Name

re Dragan

04.11.2015 11:35

Ne znam sta zelis da napises jer to sto si sad napisao ja nista ne razumjem. Niko se ne mjesa vladi RS u posao i nije pitanje i nece biti da li je ona po volji pojedinca. Sve je ovdje jasno,medjudrzavni projekti moraju biti odobreni od parlamenta BiH.To nije u nadleznosti nikoga drugog. Dzaba je Vucicu pricat o pruzi,auto putu,mostovima,hidroelektranama ako nema 40-tak ruku u BiH parlamentu.

Name

Re:Dragan

04.11.2015 11:49

To se ti Dragane bojiš da će ljudi skontati ili provaliti opštepoznatu laš na kojoj se temelji život Dodika i njegovih..a to je..SARAJEVO želi unitarnu BiH..svaki zajednički projekat..akcija..ili bilo šta znači urušavanje RS i jačanje BiH.

Name

Dragan

04.11.2015 12:00

A zar Sarajevo (političko) ne želi unitarizaciju? Sve si ti pogrešno skapirao! Moja teorija je da Sarajeva treba biti samo onoliko koliko mora da ga bude. Ni milimetra preko toga, a poželjno je da ga bude što manje u stvarima koje se tiču RS. Evo ti primer od skoro: Od kako je Mektić na čelu ministarstva, Stari most u Zvorniku mogu prelaziti samo građani opština Zvornik i Mali Zvornik. Ostali ga ne mogu preći. To je za mene jedini konkretan trag koji je Mektić do sada ostavio. I, ne dopada mi se taj trag.

Name

Да Винчи

04.11.2015 10:41

Савет министара нема никакве државне ингеренције јер је то само помоћни орган Председништва БиХ који се саставља, а не бира и није компатибилан Влади Србије.Логичније би било да су се састале Владе ентитета али добро.Зато треба што пре одржати референдум не о суду и тужилаштву, већ о независности Републике Српске и одвојити се од ове накарадне БиХ, јер очигледно је да неко покушава да од Савета министара направи Владу БиХ, односно да направи Босну без ентитета.И није ми јасно како нико не спомиње напад на премијера у Сребреници,зашто нико не одговара за то, а још је нејасније зашто то не занима ни Вучића.Много питања без одговора.

ODGOVORITE
Name

za Da Vinci

04.11.2015 11:31

Puno se brines za druge.Bolje bi bilo da trazis posla,nego da sjedis za kompjuterom i da dijelis savjete drugima.Ako volis RS,najbolje ces joj pomoci ako placas doprinose jer u protivnom joj samo stetis.

Name

rus

04.11.2015 11:43

To Vam je Baja izaprao mozak da BiH nema vladu ,pa sto se onda buni sto nije u toj nevladi i sto mu ta nevlada nece da odobri kredit i sto ta nevlada mora dati saglasnost za npr.most Ljubovija-Bijeljina.Sto ne sagradi hidrocentrale na Drini neda mu nevlada sglasnost itd. i neka Vas krade i dabogda nemali takvi kao ti jesti.Je li Vi stvarno podcijenjujete gos.Vucica da je on sarlatan i ima sjednicu sa nepostojecom vladom