Јазавац пред судом

„Сви устаните", зачуо се ауторитативни глас службеника Окружног суда у Бањалуци.

Република Српска 03.11.2015 | 15:45
Јазавац пред судом

Док су тужилац, оптужени, родбина једног и другог, те припадници медија и заинтересовано грађанство стајали у ставу мирно, надлежни судија Окружног суда кретао се убрзаним кораком ка свом мјесту у прочељу суднице.

Бацивши поглед на предмет испред себе, па на окупљене у судници, па поново на предмет, судија је проговорио: „Господине Додик, ако сам добро разумио, Ви тужите господина Предсједника Републике, за 150-ак афера у којима је, што посредно, што непосредно, прибавио вишемилионску материјалну корист за себе, своју породицу и своје најближе сараднике?"

„Тако је, господине судија", одвратио је грађанин Додик Милорад, „све су покрали, уништили, разбаштинили. Ево мој мали већ двије године на бироу, док његов од државних пара добија кредитет за којекакве воћ..."

„Господине Додик, молим Вас, доћи ћемо до тога", прекинуо је грађанина Додика надлежни судија Окружног суда у Бањалуци, а потом се обратио предсједнику Републике: „Оптужени, како се изјашњавате по овим оптужбама?"

„Часни суде", отпочео је своју елаборацију Предсједник Републике, „прије свега бих желио да кажем да се овдје ради о најобичнијим инсинуацијама и подвалама, а све с циљем дестабилизације Републике Српске и нарушавања интегритета њених институција. У име институције коју представљам и..."

„Лаже чим зине!", добацио је, већ изнервиран, грађанин Додик Милорад.

„Нећу толерисати упадице и добацивање у судници, господине Додик", загрмио је судија. „Господине Предсједниче Републике, наставите, молим Вас!"

„Хвала Вам, господине судија", наставио је своје излагање Предсједник Републике, „дакле, како бих скинуо љагу са институције коју представљам, одлучио сам да се одазовем позиву овог суда, иако ме предсједнички имунитет штити од оптужби којекаквих лакрдијаша."

„Ко лакрдијаш? Ја лакрдијаш", урликнуо је грађанин Додик Милорад.

„Господине Додик, ово Вам је већ друга опомена, молим Вас да се контролишете", поново је опоменуо тужиоца надлежни судија
Окружног суда.

„Оптужени, да ли познајте тужиоца од раније?", поново се судија обратио Предсједнику Републике.

„Да, познајем га", одвратио је кратко предсједник Републике.

„Хоћете ли овом суду јасније описати природу вашег односа?", наставио је са испитивањем господин судија.

„Нема ту неког нарочитог односа, господине судија..", одговорао је смирено Предсједник Републике, „..овај човјек ме прогони већ деценијама. Куд год да кренем, он је ту: устанем ујутро, кренем да се бријем он ме гледа, шетам градом и разгледам излоге он ме прати, сједнем у аутомобил, погледам у ретровизор видим њега."

„Да ли Вам се обраћао, пријетио, слао поруке...?", наставио је са пропитивањем надлежни судија Окружног суда у Бањалуци.

„Не могу рећи да јесте. Можда смо и који пут поразговарали, онако као људи, али то је било давно. Углавном ме тупаво посматра..."

„Ја тупав? Јеси мени рек'о да сам тупав?", узвикнуо је, видно изреволтиран грађанин Додик, док су га припадници судског
обезбјеђења, уз немале напоре, савладавали у намјери да насрне на оптуженог.

„Господине Додик", продерао се судија, „ово Вам је посљедња опомена! Идући пут летите ван и претрес се наставља иза затворених врата!"

„Оптужени, молим Вас да поведете рачуна о рјечнику у наставку суђења. Наставите!", пријетећи је махао прстом у правцу Предсједника Републике судија Окружног суда у Бањалуци.

„Опростите, господине судија, није ми намјера да покажем било какво непоштовање према овом суду", узвратио је смирено Предсједник Републике, док је крајичком ока подругљиво посматрао тужиоца, „Елем, као што рекох, углавном ме..хмм.. гледа, сударе нам се погледи ту и тамо, хода за мном наоколо и то је отприлике то."

„Господине Додик, да ли је све ово тачно?", упитао је судија грађанина Додика.

„Па, у неку руку и јесте..", нећкао се грађанин Додик Милорад, свјестан чињенице да би прогоњење и неовлашћено снимање лица могло да му донесе прекршајну пријаву, „али нисам ја то радио због себе, него због свих нас. Годинама га пратим, прислушкујем, скупљам доказе…"

„Господине Додик, Вама је јасно да немате овлашћења за праћење и прислушкивање других лица, утолико више уколико су на функцији Предсједника Републике. Ја ћу бити принуђен да пошаљем извјештај надлежном тужилаштву, по окончању овог претреса", објашњавао је протоколарне процедуре надлежни судија Окружног суда у Бањалуци."

„Нека, нема везе, само да овај пас заврши тамо гдје му је мјесто", одвратио је грађанин Додик Милорад.

„Упозорио сам Вас већ, господине Додик", одлучио је да пређе с ријечи на дјела надлежни судија Окружног суда у Бањалуци. „Обезбјеђење, удаљите господина Додика из суднице, молим Вас", обратио се судија двојици рмпајлија у униформама, који су у час трена зграбили грађанина Додика и извели га напоље.

„Добро, оптужени, овдје имам конкретне оптужбе против Вас да сте умјешани у различите афере повезане са ИРБ банком, шта имате да кажете на то", поново се обратио оптуженом човјек са чекићем у руци.

„Те су оптужбе смијешне, господине судија", насмијао се од срца предсједник Републике. „Ви разговарате са погрешном особом на ту тему."

„Како, молим?", чудио се господин судија.

„Па лијепо. Оптужбе у вези са ИРБ банком никад се нису односиле на мене предсједника Републике, него на бившег премијера Милорада Додика. Заиста не желим да изигравам адвоката господину бившем премијеру Милораду Додику. Све што имате да расправите у вези са ИРБ банком расправите с њим; кабинет предсједника никада није имао никакве ингеренције у вези са пословањем ИРБ банке", одговарао је смирено Предсједник Републике, са изразом лица човјека који нема шта да крије.

„Да, јасно ми је да је пословање ИРБ банке, као и већина ових афера за које Вас оптужују, спада под надлежност Владе, односно њених министарстава, али неке од оптужби односе се управо на Ваш утицај на предсједницу и чланове Владе. Како се изјашњавате по тим оптужбама?", неумољив је био судија Окружног суда у Бањалуци.

„Хахаха...", брисао је сузе с лица предсједник Републике, „..господине судија, опростите ми молим Вас, али Ви сте ме опет
замијенили с неким другим."

„Замијенио, како замијенио?", претресао је папире испред себе надлежни судија Окружног суда у Бањалуци видно збуњен.

„Човјек о коме говорите је предсједник СНСД-а Милорад Додик, њега оптужују за руковођење Владом из сјенке, а чланове Владе да су његове марионете. Ја с тим немам ништа", објаснио је предсједник Републике господину судији.

„Чекајте мало, испаде да Ви немате ама баш никакве везе ни са једном од оптужби које Вам се стављају на терет!", и даље је слуђено претресао папире исред себе надлежни судија Окружног суда у Бањлауци

„Па, и немам", одвратио је резигнирано предсједник Републике.

„Па шта то треба да значи, зашто се уопште дошли овдје данас, зашто сте се појавили?", сад се већ нервирао и господин судија.

„Због бешике, господине судија", смирено је одговорио предсједник Републике.

„Бешике. Какве бешике, о чему Ви причате човјече?", све више и више је губио стрпљење надлежни судија Окружног суда у Бањлауци.

„Имам малу бешику, господине судија", узвратио је предсједник Републике са крајње озбиљним изразом лица.

„Па какве везе Ваша мала бешика има са овим судом, са институцијама и на крају крајева са свим овим народом овдје?", упитао је судија и даље не схватајући ништа.

„Често ми се пиша, а немам по коме."

Аутор: Борис Бајић

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

плаце ми се

03.11.2015 14:52

Залосно је како се понаса један председник док његов народ, који га је изабрао, једва презивљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивља Свиња

03.11.2015 15:08

Какав јазавац, он је мала маца за овог "Огољелог цара. Ово је дивља свиња пред судом. Прц Милева.

Name

Медо

03.11.2015 15:19

Не брините за њега. Он је прво донио законе којим се заститио ко медо. Моземо му само пљунути под прозор или не дај бозе, попус.....ти.ко не вјерује нека провјери. Па он се с нама игра ко даму је то прција а ми му лијепо дајемо гласове. Оборице он Дјуканоицев рекорд!

Name

Израда

03.11.2015 15:28

Он нас све заједно вуце за нос, а требало би за ону ствар. Тако нам и треба кад смо отупили и једино средство протеста нам је ово онанисање по типкама компјутера. Теско нама. Имали ико да нас поведе да русимо Лазног Цара Сцепана Малог. Инаце, овим писањем по народу они само купују вријеме и у медјувремену се богате.

Name

Сојиц

03.11.2015 16:21

Сви српски лидери од 90-тих па овамо су заврсили биједно да биједније не мозе. Не сумњам да це и Миле заврсити у истом клубу. Какве це посљедице оставити?

Name

Судија

03.11.2015 14:56

А суди судија који предлаже кривичну одговорност за "политичку издају" у парламенту БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели...

03.11.2015 14:56

Обесмислио све институције и понизио цијело друство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

03.11.2015 14:57

Стално неки прицају како неко као руси предсједника,а у ствари сви намјерно или слуцајно заборављају да својим понасањем уствари предсједник руси предсједника и обесмисљава тако вазну институцију српског народа! Нека га је срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

03.11.2015 15:00

Све ово изгледа као у цртаном филму .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједници

03.11.2015 15:22

У ФБХ (ја сам из Ф) имамо политицаре цији је вокабулар на нивоу осмогодисњака, али сто ви имате предсједника ције је вокабулар у домену неотесаности и некултуре, нецу реци и необразованог. Ал да вам се тако смије у оци, неразумијем како то мозете трпити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2015 15:37

Кад ви трпите Бакира ми ћемо истрпити још горег од њега.

Name

Давид

03.11.2015 15:23

СУДАЦ: О-хо, људи, људи! Што још човјек неће доживјети у овој будаластојБосни! Јазавца тужити! Е, ово је права будала, будала над будалама. Ама, откуд ти је дошло у главу да јазавца тужиш? ДАВИД: Откуд ми је, велиш, дошло у главу да јазавца тужим? Није ниоткуд, већзнам данашњи ред и закон. Зар ти, болан, мислиш да ја не знам да овај ваш цар има за свашто закон? Зна то Давид, зна. Немој мислити да не зна! У свашто се он помалоразбира и увијек зна шта је по закону, а шта јопе није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муфид

03.11.2015 15:29

Сто висе лајете то њему рејтинг расте. Сад да су избори био би убједљиво први. Напред Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

03.11.2015 15:33

Нема шта,смисла за хумор нам не фали. Најјефтиније се спрдати на свој рачун. Било би смијешно само да,на жалост,није истинито и жалосно. А баш је тако, мала му бешика,али је зато дебели цријево велико. Шта је народних 'пара' прогурао кроз њега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКАВ ЈАЗАВАЦ

03.11.2015 15:39

КАКАВ ЈАЗАВАЦ ЈАЗАВАЦ ЈЕ БИО СРПСКИ ПОНОС, А КОЧИЋ ВРЛО ОЗБИЉАН ОВО ЈЕ ЛАКРДИЈА НАД НАД ЛАКРДАЈАМА.ЕНО САД И СУВАРА КО ТУЖИ ОПЕТ МУ НА ДНЕВНИКУ РТРС ДАЛИ 16 МИНУТА. СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.11.2015 15:44

Сватитите једном да је то у ствари све тако. лакрдија и брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устав

03.11.2015 15:55

Ниста ово не бисте гледали да нисте цијепали Босну и прогласавали којекаке републике и кантоне. Колико се о њима писе, рекао би цовјек, фаце неке. А типови владају некаквим ситним пасалуцима и кнезевинама, једва видљивим на карти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

03.11.2015 15:58

Цовек покусава да доказе да је јаци од дрзаве. Он је у сваком слуцају крив. Наиме ако тузилац доказе да је крив иде у затвор, а ако оптузени доказе да није крив онда је оптузени крив сто је покренуо поступак као тузилац и опет иде у затвор. Људи моји па зар не видите да је цовек само покренуо јос један риалити соу како би му цена порасла барем пре следецих избора. Јаој мени каквог кловна имамо за председника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

03.11.2015 16:11

На читавој територији Балкана, па и у БиХ, па и у РС, историјско наследје је такво да никада до сада није егзистирао систем који се може назвати демократијом нити је постојала исправна и ефикасна правна држава. Правна држава се има само у случају да већина народа жели такву државу. Поражавајућа чињеница је да већина народа такву државу не жели. Док год је добар дио народа вољан да трпи аутократе, биће мафијашки систем. И пропадање. А могу их се ријешити једним потезом оловке. Зашто их се не рјешавају? Можда је одговор у томе да аутократе народу понуде корупцију и људи то објеручке прихватају. У тој корупцији, они улове нешто ситно за себе а уопште нису свјесни шта све губе. Не вјерују у своје право и једнакост пред законом. Не вјерују и не желе живот без плавокрваша. Док год се има неосвјештен народ, мафијаши ће добијати изборе. Обичне људе на Балкану, могуће је преварити чак и мало пристојнијом гардеробом. Људи одмах реагују на начин да ти се склањају с пута, пуштају те преко реда. Врло лако им можеш постати лидером. Као и свим кленовима, потребно је само да се појавиш на телевизији и понудиш им праву варалицу. Што је шарена лажа већа, то су ти веће шансе да се закаче. И онда владаш. Временом постајеш аутократа, затим диктатор. Постајеш све гори и гори јер такав народ не цијениш. Они све више трпе, а теби се све више гаде. На крају ти одеш предалеко и они почну да се буне. Они се буне а ти све више притишћеш. Свим полугама државе наравно. Обично се догура дотле да те на крају или убију или, што је још горе, доживотно стрпају иза решетака. На крају се испостави да ниси ти њима понудио мамац него је тада мамац био понудјен теби. Мамац је био такав да га је немогуће одбити. Уствари, почастио си оног којег неки зову нечастивим. Он ти је понудио мамац. Касно си схватио. Не вриједи се кајати, и да си схватио, не би се извукао. Тај мамац се не може избјећи, дакле, мора се загристи. И прогутати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.11.2015 16:13

Суд под Јазавцем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно

03.11.2015 16:15

Обећао народу референдум а сад га не смије да одржи сад би он и у затвор само да се не обрука ииииихахахааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас целик

03.11.2015 16:18

Ко сто Светлана Цениц казе Сеоска бараба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

03.11.2015 16:44

Моземо сваста говорити о Додику ал он једини има има своје ЈА,зато сваста мозе говорити а да га нико не смени, остали не смију пола његових реци изговорити дал зато сто се боје некога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

03.11.2015 19:02

СВАКА ЦАСТ ЗА АУТОРА . . . ТРЕБА УПАЛИТИ СВИЈЕЦУ,ПОМОЛИТИ СЕ БОГУ ДА У ОВОЈ ЗЕМЉИ ИМА ЈОС ЦЕСТИТИХ А КВАЛИТЕТНИХ ПРАВНИКА КОЈИ БИ РАДИ БУДУЦНОСТИ ОВОГ(ОВИХ) НАРОДА УРАДИЛИ ОНО СТО ЈАЗАВАЦ (ОСКРВИНАЛИ ТАКО ДИВНУ ЗИВОТИЊУ) ЗАСЛУЗУЈЕ .

Name

Слузбеник

03.11.2015 18:15

У Бориса Бајица сам се потпуно разоцарао. Вјеровао сам да је момак који обецава, али је показао право лице. Не мозе се овако прицати о цовјеку који се једини бори за Републику Српску и који је омогуцио да такви као Борис Бајиц ради на дрзавним јаслама. А ионако сви знају у Бањалуци да Бајиц пије кафу са појединим младјим цлановима ПДП-а који у јавности пљују предсједника РС и његову породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

03.11.2015 22:03

Мора ли свако лизати дупе твом прешеднику као што ти то радиш? Биће да не мора. Посјећуј га и иза браве ускоро па му и тамо настави лизати дупе, нико ти не бран, не би ли му било лакше, дуга је доживотна. Можда пријетиш Борису Бајићу на овај начин да ће изгубити тај посао. Да ти кажем, заболи га она ствар, а уз то нећете још дуго ви одредјивати ко ће гдје и шта радити. Биће да ћеш ти ускоро остати без посла, а не Борис Бајић.

Name

бањалуцанин

04.11.2015 22:19

кога брига с ким пије кафу?!....момак има муда да писе истину без обзира на то сто има посао и сто је материјално обезбиједјен..... а и нека је.... ја сам студирао с њим и имао је све десетке на факултету и предавао је на 4 катедре.... увијек сам говорио, не мора га нико волит али не мозес да га не цјенис!!!

Name

Јазавац прсо

03.11.2015 23:57

Био је у Русији,водили га да види тај Техеран и те сите оне сто се самоказњавају. За следеци цин представе видјецете Бају како се го до паса удара ланцом по ледјима док ланац не попусти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добронамјерни

04.11.2015 09:51

О самокажњавању би се подробније могао информисати код редовника-траписта у самостану Марије звијезде код БЛ Пиваре.

Name

срамота

05.11.2015 11:06

Све ово би било смијешно да није тако, нажалост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

14.11.2015 14:03

Борис Бајић је дугогодишњи агент америчке ЦИЕ и то читава Бања Лука зна. Зна се и да је трениран у базама у Холандији и Њемачкој гдје се иначе обучавају амерички агенти у Европи, а потом враћен назад на србско тло да уноси раздор у Српску Православну Цркву и у србски народ. Једино што се не зна је зашто још увијек није ухапшен и осуђен као издајник. Нек нам је свима Драги Бог на помоћи док овакви слободно шетају међу нама.

ОДГОВОРИТЕ