Дјечијем дому требају храна и пелене за бебе

Храна и пелене за бебе су стална потреба Дјечијег дома "Рада Врањешевић", тако да је свака донација или помоћ добродошла. Тренутно у јаслицама борави пет новорођенчади, три дјевојчице, које имају тек десет, 15 и 30 дана и два дјечака од по годину.

Република Српска 03.11.2015 | 10:42
Дјечијем дому требају храна и пелене за бебе

Изјавио је то директор Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут.

- Да неко не би погрешно разумио, не дај боже, у дому нити је ко гладан нити би било ко од нас то дозволио. Међутим, велики су издаци за дјечију храну и свака помоћ нам је добродошла. Наши најмлађи штићеници користе "новалак један" и "новалак пет", као и пелене бројева један и пет. Бебама је педијатар увео овај тип исхране и није препоручљиво да мијешају храну. Уколико неко жели да донира храну, пожељно је да она буде ове марке - рекао је Кајкут.

Додао је да је до сада већ имао посјете људи добре воље спремних да помогну бебама.

- Долазили су добротвори још док смо имали само двоје новорођенчади, али многи не знају да су у посљедњих мјесец дана центри за социјални рад из Невесиња, Брода и Бањалуке код нас смјестили још три бебе. Са најмлађом је доскоро боравила мајка, јер има тек десетак дана, али је сада отишла, па је беба повјерена нама - казао је Кајкут.

Нагласио је да о бебама у смјенама брину четири медицинске сестре и тета, која их води код педијатра на прегледе.

- Многи желе да дођу да виде дјецу и дају помоћ. Међутим, према политици установе донаторима није дозвољен улаз у јаслице, јер је због здравствене безбједности пожељно да бебе бораве у што стерилнијем простору - истакао је Кајкут и додао да неки због осјетљивости и не траже да виде малишане.

Казао је да је било парова који су га питали за усвајање, али да им је објаснио да ти процедуру спроводе центри за социјални рад.

Један од сталних добротвора Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Анана Ћетковић, која путем своје хуманитарне интернет странице "НиМ" годинама обезбјеђује матурску гардеробу и торте за штићенике, обезбиједила је неколико донација хране и опреме за бебе.

- Имала сам јако добар одзив за ову акцију, јер су људи осјетљиви на бебе. Било је и неколико донација из иностранства, којима смо купили храну. Највише волим да добротворе упутим на дом, јер желим да се сами увјере у транспарентност мојих акција - рекла је Ћетковићева.

Обућа и јакне

Осим хране и пелена Дјечијем дому "Рада Врањешевић" потребне су и зимске јакне и обућа.

- За већину штићеника смо обезбиједили јакне и обућу, али нам недостају за њих још неколико. Надам се да ћемо ускоро и то обезбиједити, јер се јављају људи спремни да помогну - казао је Кајкут.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бојан

03.11.2015 10:12

Овог директора, заједно са Владом РС треба...уфффф...Каква срамота. Па они су дрзавна институција!!!! Какве донације? Обавеза Владе је да обезбиједи нормално функционисање дома.Ово је лице и налицје неспособности резима и људи које они постављају на директорске позиције! Његов домет је да моли за храну и пелене. Срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља

03.11.2015 14:58

Нека тражи од адвоката донацију. Прошли дирецтор је добио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

01.01.2016 02:12

Зашто од Цвијић Благојевић Свјетлане чији је Кајкут био "мали од палубе" и с њом учествовао у незаконитим радњама као њен помоћник од 2010-2012 када ју је замијенио на директорској потицији, не тражи покрадене паре и о том не обавијести полицију него се прави невјешт као да је пао с Марса у Дјечији дом?

Name

твој андјеоооо

05.11.2015 19:07

Трази донацију од Зорице Кузмановиц Василиц посто она даје паре олаке руке а ви сте другари јадна дијеца ста ви радите дијецу сте дотле довели у пропаст само јос да изадју да просе срамота да вас буде

ОДГОВОРИТЕ