"Вјеронаука треба да буде обавезна"

Увођење веронауке у школе био је велики корак у корист васпитања наше деце, а пред садашњом државном влашћу стоји други корак - да се веронаука учини обавезним предметом и да се оцењује као некада, поручио је патријарх српски Иринеј на обележавању 15 година од увођења верске наставе у школе у Србији.

Србија 03.11.2015 | 08:21
"Вјеронаука треба да буде обавезна"

- Мали је проценат оних који не желе да похађају верску наставу и они се лако могу издвојити кад веронаука постане обавезан предмет. Познато је да су негде чак радиле и везе, па су децу наговарали да пређу на грађанско васпитање да неки наставници не би остали без посла - истакао је патријарх српски Иринеј.

Његово излагање поздрављено је велики аплаузом у сали Педагошког музеја, а посебна захвалност за увођење веронауке у школе исказана је владики бачком Иринеју.

- Грађани имају право да своју децу васпитавају у духу сопствене вере. Велику захвалност за увођење веронауке у школе дугујемо и покојном премијеру Зорану Ђинђићу. Он је због тога морао да пружи отпор чак и својим најужим сарадницима. Противници немају право да своја лична, атеистичка уверења доводе у везу са државном управом - поручио је владика бачки Иринеј.

СПЦ наводи да веронауку похађа око 500.000 ученика.

УНУК МЕ УЧИ МОЛИТВАМА!

- Увођењем верске наставе у школе исправљено је злодело учињено током прошлог века. Недавно сам доживео да слушам унука како се моли, али ми молитва није била позната. Он је рекао „Деко, ми то учимо на часу веронауке“, па је и сам пристао да ме подучи неким стварима - рекао је Сима Аврамовић, декан Правног факултета у Београду.

Извор: Курир

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бн

03.11.2015 07:33

Ма привуците народ духом а не на силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гребо

03.11.2015 07:39

Има ли ко осим мене да га овај наслов баш иритира? Како ја одрастох без вјеронауке И испадох бољи човјек од многих који се дусају постом, одласком у цркву (а чине зла дјела). Ни ово ми није у опису да говорим о самом себи, али морадох јер не знам како рећи. Надам се да нико није оплакао због мене нити се застидио. Без вјеронауке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаго

03.11.2015 08:36

Без вјере си нулаааааааа

Name

.

03.11.2015 07:49

Уколико је држава секуларна онда вјеронаука не би требала бити обавезна, већ по слободном избору.Једино ако је држава теократска онда је вјеронаука обавезна као у Ирану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

03.11.2015 09:42

Не само вјеронауку него и религију треба забранити. Па људи живимо у 21. вијеку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиллие

03.11.2015 11:32

А зашто фино не укинете школе? Или уведете само вјеронауку као једини предмет. Ништа друго нама Србима и не треба. Описмењавање вратите само у манастире, ма све вратите као што је било прије. И тако смо постали најглупљи народ у Европи, тако да ако укинемо школски и здравствени систем, ништа се суштински неће ни промјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

03.11.2015 16:59

Мени је збиља доста мантија свих боја у ових задњих 20 година. Истјерати вјеронауку из школа потпуно. Коме се иде на вјеронауку нека иде у цркву на вјеронауку. Нико му не брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

03.11.2015 23:40

На западу је вјеронаука обавезна и зове се хрисцанство...знаци зна се ста се уци...а они су испред нас 100 година и као не вјерују у Бога али дјеца иду...сва дјеца иду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за мама

04.11.2015 11:25

Мало се боље информиси,није на западу морање ици на цасове религије,него добровољно.У сколама постоји предмет религија,али ако неце,нема проблема.