"Vjeronauka treba da bude obavezna"

Uvođenje veronauke u škole bio je veliki korak u korist vaspitanja naše dece, a pred sadašnjom državnom vlašću stoji drugi korak - da se veronauka učini obaveznim predmetom i da se ocenjuje kao nekada, poručio je patrijarh srpski Irinej na obeležavanju 15 godina od uvođenja verske nastave u škole u Srbiji.

Srbija 03.11.2015 | 08:21
"Vjeronauka treba da bude obavezna"

- Mali je procenat onih koji ne žele da pohađaju versku nastavu i oni se lako mogu izdvojiti kad veronauka postane obavezan predmet. Poznato je da su negde čak radile i veze, pa su decu nagovarali da pređu na građansko vaspitanje da neki nastavnici ne bi ostali bez posla - istakao je patrijarh srpski Irinej.

Njegovo izlaganje pozdravljeno je veliki aplauzom u sali Pedagoškog muzeja, a posebna zahvalnost za uvođenje veronauke u škole iskazana je vladiki bačkom Irineju.

- Građani imaju pravo da svoju decu vaspitavaju u duhu sopstvene vere. Veliku zahvalnost za uvođenje veronauke u škole dugujemo i pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću. On je zbog toga morao da pruži otpor čak i svojim najužim saradnicima. Protivnici nemaju pravo da svoja lična, ateistička uverenja dovode u vezu sa državnom upravom - poručio je vladika bački Irinej.

SPC navodi da veronauku pohađa oko 500.000 učenika.

UNUK ME UČI MOLITVAMA!

- Uvođenjem verske nastave u škole ispravljeno je zlodelo učinjeno tokom prošlog veka. Nedavno sam doživeo da slušam unuka kako se moli, ali mi molitva nije bila poznata. On je rekao „Deko, mi to učimo na času veronauke“, pa je i sam pristao da me poduči nekim stvarima - rekao je Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Izvor: Kurir

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bn

03.11.2015 07:33

Ma privucite narod duhom a ne na silu.

ODGOVORITE
Name

Grebo

03.11.2015 07:39

Ima li ko osim mene da ga ovaj naslov baš iritira? Kako ja odrastoh bez vjeronauke I ispadoh bolji čovjek od mnogih koji se dusaju postom, odlaskom u crkvu (a čine zla djela). Ni ovo mi nije u opisu da govorim o samom sebi, ali moradoh jer ne znam kako reći. Nadam se da niko nije oplakao zbog mene niti se zastidio. Bez vjeronauke.

ODGOVORITE
Name

Gago

03.11.2015 08:36

Bez vjere si nulaaaaaaaa

Name

.

03.11.2015 07:49

Ukoliko je država sekularna onda vjeronauka ne bi trebala biti obavezna, već po slobodnom izboru.Jedino ako je država teokratska onda je vjeronauka obavezna kao u Iranu?

ODGOVORITE
Name

Kole

03.11.2015 09:42

Ne samo vjeronauku nego i religiju treba zabraniti. Pa ljudi živimo u 21. vijeku...

ODGOVORITE
Name

Willie

03.11.2015 11:32

A zašto fino ne ukinete škole? Ili uvedete samo vjeronauku kao jedini predmet. Ništa drugo nama Srbima i ne treba. Opismenjavanje vratite samo u manastire, ma sve vratite kao što je bilo prije. I tako smo postali najgluplji narod u Evropi, tako da ako ukinemo školski i zdravstveni sistem, ništa se suštinski neće ni promjeniti.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

03.11.2015 16:59

Meni je zbilja dosta mantija svih boja u ovih zadnjih 20 godina. Istjerati vjeronauku iz škola potpuno. Kome se ide na vjeronauku neka ide u crkvu na vjeronauku. Niko mu ne brani.

ODGOVORITE
Name

mama

03.11.2015 23:40

Na zapadu je vjeronauka obavezna i zove se hriscanstvo...znaci zna se sta se uci...a oni su ispred nas 100 godina i kao ne vjeruju u Boga ali djeca idu...sva djeca idu...

ODGOVORITE
Name

za mama

04.11.2015 11:25

Malo se bolje informisi,nije na zapadu moranje ici na casove religije,nego dobrovoljno.U skolama postoji predmet religija,ali ako nece,nema problema.