Николићева порука уочи Генералне конференције

Председник Србије Томислав Николић апеловао је данас на придруживање кампањи против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, укључујући и '"дељење" филма о уништавању српске културне бастине на Косову и Метохији на друштвеним мрежама.

Србија 02.11.2015 | 22:56
Николићева порука уочи Генералне конференције

На званичном Јутјуб каналу председника Србије Томислава Николића пре неколико дана је објављен филм о уништавању српске културне баштине на Косову и Метохији, чиме је покренута кампања #НоКосовоУнесцо.

У опису видео снимка стоји: "Четири бисера светске баштине: Манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке и даље су на листи угроженог културног наслеђа Унеска. Они који данас траже пријем у Унеско, су они који су их изложили опасности".

Николић у данашњем саоштењу подсећа да ће за неколико дана Генерална конференција УНЕСКО о томе да ли српске цркве и манастири, српска баштина, српско срце и душа на Косову и Метохији треба да буду дати под заштиту тзв. "Републике Косово", под заштиту оних који су исте те цркве и манастире палили и уништавали 2004. године.

Република Србија и њени државни органи већ месецима воде дипломатску борбу да самопроглашено Косово не постане чланица Унеско, а да би светску јавност упознали са аргументима зашто такозвано "Косово" не сме да буде примљено у Унеско, између осталог направљен је и филм који описује злочине над српском културном баштином од 1999. године до данас, наведено је у саопштењу Прес службе председника Србије.

"Док се о ономе што је наше буде расправљало у Паризу, ми можемо да седимо у топлини својих домова и наивно верујемо да ће истина сама победити, без напора сваког од нас. А можемо и да предузмемо нешто, ма како нам то нешто мало изгледало.

Председник Николић недавно је одржао састанак са амбасадорима у Београду поводом предлога Албаније да Косово постане члан Унеска и тада је такође приказан филм о уништавању српске културне баштине.

Николић је тада истакао да се на Косову не чува само српска, већ и европска култура, светско памћење и значајан корак цивилизацијског хода човековог на читавој Земљи.

Драги пријатељи, молим вас, помозите и ви, поделите снимак на друштвеним мрежама, апеловао је Николић.

Коментари / 0

Оставите коментар