Nikolićeva poruka uoči Generalne konferencije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je danas na pridruživanje kampanji protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko, uključujući i '"deljenje" filma o uništavanju srpske kulturne bastine na Kosovu i Metohiji na društvenim mrežama.

Srbija 02.11.2015 | 22:56
Nikolićeva poruka uoči Generalne konferencije

Na zvaničnom Jutjub kanalu predsednika Srbije Tomislava Nikolića pre nekoliko dana je objavljen film o uništavanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, čime je pokrenuta kampanja #NoKosovoUnesco.

U opisu video snimka stoji: "Četiri bisera svetske baštine: Manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške i dalje su na listi ugroženog kulturnog nasleđa Uneska. Oni koji danas traže prijem u Unesko, su oni koji su ih izložili opasnosti".

Nikolić u današnjem saoštenju podseća da će za nekoliko dana Generalna konferencija UNESKO o tome da li srpske crkve i manastiri, srpska baština, srpsko srce i duša na Kosovu i Metohiji treba da budu dati pod zaštitu tzv. "Republike Kosovo", pod zaštitu onih koji su iste te crkve i manastire palili i uništavali 2004. godine.

Republika Srbija i njeni državni organi već mesecima vode diplomatsku borbu da samoproglašeno Kosovo ne postane članica Unesko, a da bi svetsku javnost upoznali sa argumentima zašto takozvano "Kosovo" ne sme da bude primljeno u Unesko, između ostalog napravljen je i film koji opisuje zločine nad srpskom kulturnom baštinom od 1999. godine do danas, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

"Dok se o onome što je naše bude raspravljalo u Parizu, mi možemo da sedimo u toplini svojih domova i naivno verujemo da će istina sama pobediti, bez napora svakog od nas. A možemo i da preduzmemo nešto, ma kako nam to nešto malo izgledalo.

Predsednik Nikolić nedavno je održao sastanak sa ambasadorima u Beogradu povodom predloga Albanije da Kosovo postane član Uneska i tada je takođe prikazan film o uništavanju srpske kulturne baštine.

Nikolić je tada istakao da se na Kosovu ne čuva samo srpska, već i evropska kultura, svetsko pamćenje i značajan korak civilizacijskog hoda čovekovog na čitavoj Zemlji.

Dragi prijatelji, molim vas, pomozite i vi, podelite snimak na društvenim mrežama, apelovao je Nikolić.

Komentari / 0

Ostavite komentar