Обављена прва операција гама ножем

У Националном гама центру КЦС-а, који је данас свечано започео са радом, извршена је и прва операција.

Србија 02.11.2015 | 19:40
Обављена прва операција гама ножем

Пацијенткињи, Снежани Дајмановић (45) из Београда, у марту је дијагностикован канцер плућа, због чега јој је одстрањено десно плућно крило, међутим, рак је метастазирао на мозак.

Како је Снежана рекла Тањугу уочи операције, она данас има прилику да покаже људима да је свака болест победива и да не треба да се боје, већ да се боре.

"Свака болест је победива, ако хоћете да се борите и живите, само треба да будете храбри. Рак није болест од које се умире", поручила је ова храбра жена.

Уз подршку породице и пријатеља, лакше јој је, каже, било да поднесе вест о болести и да започне процес излечења.

"Ја сматрам да данас за мене и моју породицу почиње нови живот и да сам здрава", рекла је Дамјановић.

Иначе, гама нож користи се за лечење пацијената који имају туморске метастазе на мозгу, а његова предност је што се зрацима третирају само оболели делови, а не околно здраво ткиво.

Третман гама ножем омогућава да се пацијентима "не отвара" глава, није болан и пацијент дан након третмана може да буде пуштен кући.

Прву операцију данас извршила је др Гордана Глигоријевић, неурохирург, уз подршку чешких колега, која је навела да се нада да ће Снежани, али и другим пацијентима третман гама ножем продужити живот за још много година.

Како је објаснила, сваки пацијент пре самог третмана, пролази кроз преглед конзилијума, који процењује стање пацијента.

Док је третман трајао, докторка је објаснила Тањугу да само зрачење траје 17 минута, у неколико фаза, а лекари су са пацијентом, који се налази у другој просторији повезани видео и аудио комуникацијом.

"Лекари комуницирају са пацијентом, да ли је добро и да ли нешто није у реду", објаснила је она.

Иначе, након што је Влада Србије одвојила близу 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још око 120 милиона динара, почетком ове године купљен је гама нож, апарат који представља "златни стандард" у лечењу онколошких пацијената и уговорена је градња Националног гама центра.

Почетком рада Националног гама центра и коришћењем гама ножа за најделикатније неурохируршке захвате, наши грађани су добили прилику да се у Србији лече на најсавременији начин.

Коментари / 0

Оставите коментар