Obavljena prva operacija gama nožem

U Nacionalnom gama centru KCS-a, koji je danas svečano započeo sa radom, izvršena je i prva operacija.

Srbija 02.11.2015 | 19:40
Obavljena prva operacija gama nožem

Pacijentkinji, Snežani Dajmanović (45) iz Beograda, u martu je dijagnostikovan kancer pluća, zbog čega joj je odstranjeno desno plućno krilo, međutim, rak je metastazirao na mozak.

Kako je Snežana rekla Tanjugu uoči operacije, ona danas ima priliku da pokaže ljudima da je svaka bolest pobediva i da ne treba da se boje, već da se bore.

"Svaka bolest je pobediva, ako hoćete da se borite i živite, samo treba da budete hrabri. Rak nije bolest od koje se umire", poručila je ova hrabra žena.

Uz podršku porodice i prijatelja, lakše joj je, kaže, bilo da podnese vest o bolesti i da započne proces izlečenja.

"Ja smatram da danas za mene i moju porodicu počinje novi život i da sam zdrava", rekla je Damjanović.

Inače, gama nož koristi se za lečenje pacijenata koji imaju tumorske metastaze na mozgu, a njegova prednost je što se zracima tretiraju samo oboleli delovi, a ne okolno zdravo tkivo.

Tretman gama nožem omogućava da se pacijentima "ne otvara" glava, nije bolan i pacijent dan nakon tretmana može da bude pušten kući.

Prvu operaciju danas izvršila je dr Gordana Gligorijević, neurohirurg, uz podršku čeških kolega, koja je navela da se nada da će Snežani, ali i drugim pacijentima tretman gama nožem produžiti život za još mnogo godina.

Kako je objasnila, svaki pacijent pre samog tretmana, prolazi kroz pregled konzilijuma, koji procenjuje stanje pacijenta.

Dok je tretman trajao, doktorka je objasnila Tanjugu da samo zračenje traje 17 minuta, u nekoliko faza, a lekari su sa pacijentom, koji se nalazi u drugoj prostoriji povezani video i audio komunikacijom.

"Lekari komuniciraju sa pacijentom, da li je dobro i da li nešto nije u redu", objasnila je ona.

Inače, nakon što je Vlada Srbije odvojila blizu 460 miliona dinara, a SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore) donirala još oko 120 miliona dinara, početkom ove godine kupljen je gama nož, aparat koji predstavlja "zlatni standard" u lečenju onkoloških pacijenata i ugovorena je gradnja Nacionalnog gama centra.

Početkom rada Nacionalnog gama centra i korišćenjem gama noža za najdelikatnije neurohirurške zahvate, naši građani su dobili priliku da se u Srbiji leče na najsavremeniji način.

Komentari / 0

Ostavite komentar