“Фармланд” - Миљеник власти, радници гладују

Дио радника Говедарске фарме Фармланд а.д. Нова Топола не одустају од штрајка све док им се не исплате зараде које касне већ неколико мјесеци. Протекла четири дана и ноћи штрајковали су испред капије ове фирме код Градике.

Република Српска 02.11.2015 | 16:57
“Фармланд” - Миљеник власти, радници гладују

50-ак радника “Фармланд”-а не одустаје. Иако гладни и промрзли спремни су, кажу, и за протесте испред зграде Владе Републике Српске у Бањалуци уколико им управа предузећа не исплати оно што им дугује, а то је између двије и десет плата. Радници тврде да им “Фармланд” дугује и потраживања из ранијег периода, након преузимања ПИК-а Младен Стојановић.

Из менаџмента предузећа су поручили да су у петак исплатили једну плату, а да за остала дуговања немају новца док не наплате потраживања. Протеклих година “Фармланд” је имао привилегован положај, јер је добијао милионске подстицаје и десетине милиона повољних кредита од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

И Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске упозорила је у 2014.години Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на то да је издало гаранцију којом се обавезује да ће Гарантном фонду Републике Српске, у случају наступања доспјелих, а неизмирених обавеза фирме Фармланд а.д. Нова Топола, вршити пренос средстава за подстицај развоја пољопривреде и села, на која Фармланд а.д. оствари право. Издавање гаранције од стране министарства није било у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, констатовала је ревизија.

И поред упућених питања, из Министарства пољопривреде нисмо добили одговор на то како ће министарство реаговати у случају “Фармланд”.

Из опозиционих странака су у више наврата упозоравали на то да је “Фармланд” фирма која је, на разне начине, од Владе Републике Српске, добила 40 милиона марака, а да њена укупна имовина не вриједи више од осам милиона.

Предузеће “Фармланд д.о.о.” је настало је 2005. године, приватизацијом некадашње Говедарске фарме у Новој Тополи, која се налазила у саставу предратног Пољопривредно-индустријског комбината “Младен Стојановић”.

Говедарску фарму купила је компанија “Фармланд ЛЛЦ” за десет хиљада конвертибилних марака, фиктивна фирма регистрована у адвокатској канцеларији у Вајомингу.

Већински власник ове фирме је Драган Васиљевић, који је уједно и предсједник управе фарме. Уговори са овом фирмом почели су да се реализују 2009. и наредних година „Фармланд“ је без тендера добио милионски вриједне уговоре са ентитетским институцијама Највећи кредит од ИРБ-а, у износу од 15 милиона марака, “Фармланд” је добио 26.децембра 2013. године.

Робне резерве Републике Српске додијелиле су им и музне краве - 1200 грла, а „Фармланд“ је продао одређени број, иако нису њихова. Драган Васиљевић, власник Фармланда, је продао и огромне количине житарица, које су власништво Робних резерви, али је и поред тога уговор о складиштењу са његовом фирмом продужен.

У појединим медијима се, између осталог, појавила и информација да је Васиљевић власник велелепног стамбеног објекта у Мајамију, са 36 станова, чија је вриједност најмање 18 милиона долара.

Радници “Фармланд”-а настављају са штрајком, док о кравама нема ко да се брине.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дејан Јанковиц

02.11.2015 16:21

Пуна подрска радницима,напред само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарми

02.11.2015 20:41

Каква подрска, орална или..?

Name

днк

02.11.2015 21:21

Васиљевић је само власник на папиру.Фарма је Додикова ,то сви знају.Додили су 15 милиона подстицаја а краве мршавије од Славка Јовичића.Чисто прање лове.Све послове води(директор)Топаловић,младји момак, иначе снсд-ов одборник у СО Рибник који у Рибник додје само кад су сједнице СО и то само битне.Иначе човјек живи у Лакташима.

Name

вирус

02.11.2015 16:22

Јеб.. краве одосе паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

02.11.2015 16:32

А КО ЈЕ СТВАРНИ ВЛАСНИК ФАРМЕ ?!

Name

ха ха ха

02.11.2015 16:25

Основно питање је ко је стварни власник ове фирме ! Па нико није луд фа некоме другоме даје такву "подрску" а да тај није његов син или брат , односно самом себи . Па није марог бас толико луд и глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојцин

02.11.2015 16:49

Дзаба страјкујете и власт нервирате, умјесто сто тразите плату могли би мало и србовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

02.11.2015 16:54

"дио радника не одустаје од штрајка" Који је то дио!!! Једни раде, једни штрајкују, гдје то има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

02.11.2015 16:59

Поздрав радио сам деобену билансу некадасњег ПИК Младен Стојановиц,,тадасња Говедарска фарма је добиле 2000 Ха земље,,од тога је 500 Ха претворено у рудник сљунка за аутопут Градиска БЛ,,сад је тамо рупа пуан воде и осока,, Укупан дуг ПИК Младен Стојановиц због кога је отисао у стецај је био оком24 милиона км,,сад видите парадокс само за ГФ или Фармланд даје се 40 милиона км,,а ПИК је имао у саставу : Свињогојска,Говедарсака ,Ратарство,Творницс стоцне хране,Дорада семена,Ремобт итд..са 7 000 Ха обрадивог земљиста па га је Власт или РЕЗИМ МИЛОРАДА ДОДИКА ДОКУСУРИО,, Претоставља се да је стварни власник не тај јадни Васиљевиц ,електрицар из Загреба родом из Бакинаца вец неко други коо зиви у Бакинцима а његов тата Богдан је терао раднике по кругу фарме,,погодите ко??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

02.11.2015 17:23

Власник фарме, поријеклом је са Мањаче, а не из Бакинаца! Има у твојој причи и истине, али има и неистине! ПИК Младен Стојановић су уништавали сви, почев од СДС, па ПДП, а шлаг на торту је дошао у СНСД, толико само ИСТИНТО! И још опстаје, само треба паметних глава, а не ...,да опет будемо...

Name

днк

02.11.2015 22:07

РЕ Градишка: Топаловић је са Мањаче, тачније село Ратково(опшрина Рибник).Прије 2 мјесеца Додик му је лично дошао у његов засеок, асвалтирајући 5 км пута до саме куће Топаловића, наравно средствима Владе, а у засеолу живи 5-6 становника ,сви преко 70 год., Топлаовић је уједно и одборник снсд-а у СО Рибник иако у Рибнику не живи него директорује у Фармленду.Чак га помињу и као будућег начелника Рибника, уз Шефов благослов!!!

Name

Циццио Фиуме

04.01.2016 10:35

Слабо си обавјештен.Драган сигурно није из Загреба. Мој је школски и вјеруј ми да са Загребом нема никакве везе

Name

Брод

02.11.2015 20:40

Кад Ранка М сазна за ово биће проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

02.11.2015 23:46

Како год, радије бих гласао за било коју од ових крава него за Милорада Додика и сву ту његову банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

03.11.2015 04:00

Радио сам овде 3 мјесеца подрска радницима.

ОДГОВОРИТЕ