“Farmland” - Miljenik vlasti, radnici gladuju

Dio radnika Govedarske farme Farmland a.d. Nova Topola ne odustaju od štrajka sve dok im se ne isplate zarade koje kasne već nekoliko mjeseci. Protekla četiri dana i noći štrajkovali su ispred kapije ove firme kod Gradike.

Republika Srpska 02.11.2015 | 16:57
“Farmland” - Miljenik vlasti, radnici gladuju

50-ak radnika “Farmland”-a ne odustaje. Iako gladni i promrzli spremni su, kažu, i za proteste ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci ukoliko im uprava preduzeća ne isplati ono što im duguje, a to je između dvije i deset plata. Radnici tvrde da im “Farmland” duguje i potraživanja iz ranijeg perioda, nakon preuzimanja PIK-a Mladen Stojanović.

Iz menadžmenta preduzeća su poručili da su u petak isplatili jednu platu, a da za ostala dugovanja nemaju novca dok ne naplate potraživanja. Proteklih godina “Farmland” je imao privilegovan položaj, jer je dobijao milionske podsticaje i desetine miliona povoljnih kredita od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

I Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske upozorila je u 2014.godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na to da je izdalo garanciju kojom se obavezuje da će Garantnom fondu Republike Srpske, u slučaju nastupanja dospjelih, a neizmirenih obaveza firme Farmland a.d. Nova Topola, vršiti prenos sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela, na koja Farmland a.d. ostvari pravo. Izdavanje garancije od strane ministarstva nije bilo u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, konstatovala je revizija.

I pored upućenih pitanja, iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor na to kako će ministarstvo reagovati u slučaju “Farmland”.

Iz opozicionih stranaka su u više navrata upozoravali na to da je “Farmland” firma koja je, na razne načine, od Vlade Republike Srpske, dobila 40 miliona maraka, a da njena ukupna imovina ne vrijedi više od osam miliona.

Preduzeće “Farmland d.o.o.” je nastalo je 2005. godine, privatizacijom nekadašnje Govedarske farme u Novoj Topoli, koja se nalazila u sastavu predratnog Poljoprivredno-industrijskog kombinata “Mladen Stojanović”.

Govedarsku farmu kupila je kompanija “Farmland LLC” za deset hiljada konvertibilnih maraka, fiktivna firma registrovana u advokatskoj kancelariji u Vajomingu.

Većinski vlasnik ove firme je Dragan Vasiljević, koji je ujedno i predsjednik uprave farme. Ugovori sa ovom firmom počeli su da se realizuju 2009. i narednih godina „Farmland“ je bez tendera dobio milionski vrijedne ugovore sa entitetskim institucijama Najveći kredit od IRB-a, u iznosu od 15 miliona maraka, “Farmland” je dobio 26.decembra 2013. godine.

Robne rezerve Republike Srpske dodijelile su im i muzne krave - 1200 grla, a „Farmland“ je prodao određeni broj, iako nisu njihova. Dragan Vasiljević, vlasnik Farmlanda, je prodao i ogromne količine žitarica, koje su vlasništvo Robnih rezervi, ali je i pored toga ugovor o skladištenju sa njegovom firmom produžen.

U pojedinim medijima se, između ostalog, pojavila i informacija da je Vasiljević vlasnik velelepnog stambenog objekta u Majamiju, sa 36 stanova, čija je vrijednost najmanje 18 miliona dolara.

Radnici “Farmland”-a nastavljaju sa štrajkom, dok o kravama nema ko da se brine.

BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dejan Jankovic

02.11.2015 16:21

Puna podrska radnicima,napred samo.

ODGOVORITE
Name

Tarmi

02.11.2015 20:41

Kakva podrska, oralna ili..?

Name

dnk

02.11.2015 21:21

Vasiljević je samo vlasnik na papiru.Farma je Dodikova ,to svi znaju.Dodili su 15 miliona podsticaja a krave mršavije od Slavka Jovičića.Čisto pranje love.Sve poslove vodi(direktor)Topalović,mladji momak, inače snsd-ov odbornik u SO Ribnik koji u Ribnik dodje samo kad su sjednice SO i to samo bitne.Inače čovjek živi u Laktašima.

Name

virus

02.11.2015 16:22

Jeb.. krave odose pare

ODGOVORITE
Name

ha ha ha

02.11.2015 16:32

A KO JE STVARNI VLASNIK FARME ?!

Name

ha ha ha

02.11.2015 16:25

Osnovno pitanje je ko je stvarni vlasnik ove firme ! Pa niko nije lud fa nekome drugome daje takvu "podrsku" a da taj nije njegov sin ili brat , odnosno samom sebi . Pa nije marog bas toliko lud i glup.

ODGOVORITE
Name

stojcin

02.11.2015 16:49

Dzaba strajkujete i vlast nervirate, umjesto sto trazite platu mogli bi malo i srbovati

ODGOVORITE
Name

radnik

02.11.2015 16:54

"dio radnika ne odustaje od štrajka" Koji je to dio!!! Jedni rade, jedni štrajkuju, gdje to ima.

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

02.11.2015 16:59

Pozdrav radio sam deobenu bilansu nekadasnjeg PIK Mladen Stojanovic,,tadasnja Govedarska farma je dobile 2000 Ha zemlje,,od toga je 500 Ha pretvoreno u rudnik sljunka za autoput Gradiska BL,,sad je tamo rupa puan vode i osoka,, Ukupan dug PIK Mladen Stojanovic zbog koga je otisao u stecaj je bio okom24 miliona km,,sad vidite paradoks samo za GF ili Farmland daje se 40 miliona km,,a PIK je imao u sastavu : Svinjogojska,Govedarsaka ,Ratarstvo,Tvornics stocne hrane,Dorada semena,Remobt itd..sa 7 000 Ha obradivog zemljista pa ga je Vlast ili REZIM MILORADA DODIKA DOKUSURIO,, Pretostavlja se da je stvarni vlasnik ne taj jadni Vasiljevic ,elektricar iz Zagreba rodom iz Bakinaca vec neko drugi koo zivi u Bakincima a njegov tata Bogdan je terao radnike po krugu farme,,pogodite ko??

ODGOVORITE
Name

Градишка

02.11.2015 17:23

Власник фарме, поријеклом је са Мањаче, а не из Бакинаца! Има у твојој причи и истине, али има и неистине! ПИК Младен Стојановић су уништавали сви, почев од СДС, па ПДП, а шлаг на торту је дошао у СНСД, толико само ИСТИНТО! И још опстаје, само треба паметних глава, а не ...,да опет будемо...

Name

dnk

02.11.2015 22:07

RE Gradiška: Topalović je sa Manjače, tačnije selo Ratkovo(opšrina Ribnik).Prije 2 mjeseca Dodik mu je lično došao u njegov zaseok, asvaltirajući 5 km puta do same kuće Topalovića, naravno sredstvima Vlade, a u zaseolu živi 5-6 stanovnika ,svi preko 70 god., Toplaović je ujedno i odbornik snsd-a u SO Ribnik iako u Ribniku ne živi nego direktoruje u Farmlendu.Čak ga pominju i kao budućeg načelnika Ribnika, uz Šefov blagoslov!!!

Name

Ciccio Fiume

04.01.2016 10:35

Slabo si obavješten.Dragan sigurno nije iz Zagreba. Moj je školski i vjeruj mi da sa Zagrebom nema nikakve veze

Name

Brod

02.11.2015 20:40

Kad Ranka M sazna za ovo biće problema.

ODGOVORITE
Name

klapac

02.11.2015 23:46

Kako god, radije bih glasao za bilo koju od ovih krava nego za Milorada Dodika i svu tu njegovu bandu.

ODGOVORITE
Name

posteno

03.11.2015 04:00

Radio sam ovde 3 mjeseca podrska radnicima.

ODGOVORITE