Анализа: Шта се догађа с Харденом?!

Потпуно је ван форме, да ли га је сустигло проклетство или Клои Кардашијан? Шта се догађа с Харденом? Иако се ради тек о почетку сезоне, када се још екипе нису уиграле, а многи играчи нису у правом тонусу, амерички новинари већ су исписали редове и редове текста о његовој кризи. Но, главне теме нису кошаркашке него помало таблоидне.

Кошарка 03.11.2015 | 17:00
Анализа: Шта се догађа с Харденом?!

Страшан је играч Џејмс Харден. Он је прошле године био највећи конкурент Стефу Карију за МВП титулу, а још се воде расправе због чега се Оклахома пре три године одлучила да Брадоњи не понуди нови уговор и препусти га Хјустону. Тандери су тада одлучили да не желе да пробију буџет за плате "саларy цап", а остали су без једног од најбољих стрелаца на свету. Харден је у последњој сезони у Оклахоми као шести играч имао просек од 16,8 кошева, а доласком у Хјустон бројке су драстично порасле.

Рокетси су постали "његова" екипа, а Харден је одмах у првој сезони имао просек од 25,9 кошева по утакмици. У следећој је незнатно пао (25,4 поена) да би лани завршио као други стрелац лиге са сјајних 27,4 поена по утакмици. Тек је сулуди Вестбрук с нешто више од 28 поена био бољи од њега, па се Харден и у овој трци, као и у оној за МВП наслов задовољио другим местом.

Харден пуца са свих позиција, једнако је неумољив и у тројкама, али и у продорима из којих редовно добија слободна бацања, па се с разлогом сматра једним од најбољих играча НБА Лиге. Но, ова сезона је катастрофално почела за Хардена.

Рокетси су изгубили прве три утакмице у сезони, али пуно опасније по њих је Харденов учинак. Иако би за већину НБА кошаркаша просек од 18 кошева по утакмици био фантастичан, за њега је то јако лоше. Уз пад од 9,4 поена по утакмици, посебно је упечатљив податак да 50 одсто његових кошева долази из слободних бацања. Он их по утакмици пуца 10,3, а погађа девет, па му је то донекле спасло бројке.

Ако се склони поглед с броја бацања, па и скокова, те асистенција, где није доживео пад, Харденове бројке биће потпуно невероватне. У лошем контексту. Наиме, он погађа просечно тек четири шута из игре, гађајући ужасно слабих 22,2 одсто. У поређењу с прошлом сезоном то је пад за четири убачаја по утакмици, а лани је имао и двоструко бољи просек.

Још је гора ситуација са шутем за три поена. Прошле сезоне имао је рекордних 2,6 тројки по утакмици, а сада погађа тек једну. Да ствар буде гора, повећао је волумен потрошњи за три поена, па му је просек сада катастрофалних 9,4 одсто. Синоћ је против Мајамија промашио свих десет покушаја за три, Голден Стејту је убацио једну из десет покушаја, а Денверу две из 12 пуцња.

Шта се догађа с Харденом? Иако се ради тек о почетку сезоне, када се још екипе нису уиграле, а многи играчи нису у правом тонусу, амерички новинари већ су исписали редове и редове текста о његовој кризи. Но, главне теме нису кошаркашке него помало таблоидне.

Две су тезе које се провлаче "жутим" новинама, али све више и спортским америчким медијима. Прва је везана за старлету Клои Кардашијан с којом је Харден започео везу овог лета. Клои је и даље званично венчана за Ламара Одома, а након што је раскинула везу с њим, окренула се Хардену. То је лоше деловало на Одома, а након разних ексцеса он је недавно у тешком стању пронађен у једном америчком борделу. Једва је преживео, а Клои му је, као и комплетна породица Кардашијан, пружила велику подршку. Наиме, она је повукла захтев за развод, а тренутно, иако је у вези с Харденом, доста времена проводи с Одомом као подршка његовом опоравку.

Док једни тврде како ће Клои "ући у историју НБА лиге као жена која је уништила две сјајне каријере", други разлог за Харденове лоше игре проналазе у клетви коју је на њега бацио амерички репер Лил Б. Он је оптужио Хардена да је украо његов "Цоокинг данце", односно начин прославе коша. Све је отишло толико далеко да је Лил Б од Хардена тражио извињење. Брадоња је недавно рекао да не зна ко је Лил Б, а овај га је проклео. Било је то уочи пете утакмице финала Запада против Голден Стејта. Ратници су ту утакмицу добили, а Харден је убележио рекордних 13 изгубљених лопти, што је репер искористио за нову самопромоцију истичући како је јасно да његова клетва ради.

Сам Харден не обраћа пажњу на све ове медијске написе и своју кризу објашњава на најједноставнији могући начин – кошарком.
"И даље нисмо пронашли ритам. Имамо доста играча који су повређени, неки од њих нису били здрави ни у припремном кампу тако да нисмо уиграни. Пронаћи ћемо ритам, ухватити га, а само треба да наставимо да играмо жестоко. Изгубили смо три утакмице заредом, али још је остало 79. Екипе губе по три утакмице у низу. Ово је НБА", рекао је Харден након синоћњег пораза.

Истина је да је низ од три пораза прилично нормалан у НБА лиги, али занимљиво је да Рокетси лани нису имали такав низ. Но, све то не брине ни Хардена, ни тренера Кевина Мекхејла.
"Није ствар у Хардену, ствар је у екипи. Немамо добар ритам, не играмо добро у одбрани. Када поправимо игру на том крају паркета, доћи ће и бољи шутеви који ће улазити", сматра Мекхејл.

Разлога за забринутост још нема. Почетак је сезоне, екипе се још траже, и Харден и Мекхејл су у праву, али статистика је неумољива и прилично боде очи. Тек 18 кошева по утакмици, 22 одсто шута и невероватних 9,4 одсто за три. Довољно да се приче о Клои и Лил Б приме у јавности...

Коментари / 0

Оставите коментар