Анализа - Први дербији: Кад је "бивши" ријешио, кад је било +31...!

Историја јадранских окршаја "вечитих" писана је од 2004. Кројиле су је серије победа оба тима, изненађења, али и рутински и лако изборени тријумфи. Подсетите се како је то изгледало.

Кошарка 03.11.2015 | 11:00
Анализа - Први дербији: Кад је "бивши" ријешио, кад је било +31...!

Те утакмице најбрже заборављамо, јер немају велики улог и не одлучују о титулама и трофејима. Екипе се за њима најкраће осврћу пред новим изазовима и неретко се догоди да виђени састави претрпе промене већ пре Нове године. Изненађење би било да и сада не буде тако.

Ипак, јесењи "вечити" дербији имају своју, посебну драж.

Многи играчи се у тим мечевима први пут срећу са "утакмицом над утакмицама" српске кошарке. Млади дебитанти навикавају се на "мирис барута", док странци први пут доживе страст какве најчешће нема у земљама где су учили кошарку.

За навијаче, ти мечеви су први лакмус папир, на основу којег конкретније мере свој тим са вечитим конкурентом за трофеје. Они фанатичнији рекли би да сезона заиста почиње тек од првог дербија.

Ове сезоне, Звезда и Партизан одиграће тај први дерби у уторак, од 18.00 часова, уз директан пренос на ТВ Арена спорт.

Од уласка оба "вечита" ривала у регионално такмичење прошло је 11 јесени. Од тада, скор у победама у уводним дербијима је 6:5 за Партизан, који је на старту "везао" четири тријумфа, а у последње три сезоне претрпео три пораза.

Црно-бели су тријумфовали најубедљивијом разликом, црвено-бели су неколико пута утишали њихов "Пионир", када је то мало ко очекивао. Ове јесени, нова околност је то да Звезда дочекује тај меч као бранилац трофеја и уз то, као несумњиви фаворит.

Пођимо у шетњу кроз скорију, "регионалну" историју јесењих вечитих дербија у кошарци.

2004/05 Звезда - Партизан 81:95 - Јадранско упознавање и победа црно-белих

У јесен 2004, највећи српски клубови заиграли су први пут дерби на новом (а заправо старом) регионалном фронту. Био је то 161. међусобни дуел "вечитих" и обележио га је Вуле Авдаловић, плејмејкер црно-белих, са 22 поена, шест асистенција и индексом 31.

Међу играчима Партизана истакао се и Милан Гуровић (19 п), који је већ у следећем дербију на овој листи предводио Звезду . Занимљиво је да ће и ове недеље учесник дербија бити Чедомир Витковац, који је те јесени почео своју другу сезону у црвено-белом.

Авдаловић ће сутра од 18.00 седети крај терена, као помоћник новом тренеру Партизана Петру Божићу, који је такође играо пре 11 година. Са ове временске дистанце, интересантно делује и тадашњи центарски дуел Рашко Катић (Звезда) - Семих Ерден (Партизан).

ЗВЕЗДА: Н. Јелесијевић, В. Суботић 6, М. Мирковић 11, З. Савовић 3, М. Бјелица 2, Р. Катић 4, В. Драгојловић 9, Н. Лепојевић 11, Ч. Витковац 11, В. Радивојевић 7, А. Визневски 11, В. Вукосављевић 6.

ПАРТИЗАН: У. Трипковић 11, П. Божић 6. С. Божовић 6, Г. Савановић 4, М. Марковић 1, П. Самарџиски 2, Д. Милојевић 14, В. Авдаловић 22, С. Ерден 10, Д. Боровњак, Б. Бакић, М. Гуровић 19.

2005/06 Партизан - Звезда 77:75 - Деби Николе Пековића

Црно-бели су овај дерби дочекали у сличној ситуацији као Звезда предстојећи. Те децембарске недеље 2005. убедљиво су изгубили у Москви од ЦСКА (89:58), па без неколико играча (Лончар, Величковић и Трипковић) поправљали утисак против највећег ривала.

Виђена је једна од најравноправнијих борби тих сезона, из које је Партизан опет изашао као победник. У тој утакмици, први наступ у дербију уписао је Никола Пековић, садашњи НБА центар председник црно-белих.

Херој је био Предраг Шупут, који је у завршници, уз Луку Богдановића повукао тим ка тријумфу. На другој страни, Милан Гуровић и Лари О Бенон одржавали су тим Драгана Шакоте у игри до промашеног шута за продужетак у неизвесном финишу.

ПАРТИЗАН: Л.Богдановић 19, К. Перовић 6, П. Шупут 19, Н. Стефановић, Д. Боровњак, Б. Бакић 5, Д. Милојевић 16, Н. Пековић 9, С. Драгићевић, Џ. Браун 3.

ЗВЕЗДА: Г. Јеретин 9, В. Суботић 1, М. Бјелица, Н. Мишановић, В. Драгојловић 11, М. Гуровић 15, Ч. Витковац 4, В. Радивојевић, Џ. Хендерсон 9, С. Марковић, М. Раичевић 3, Л. О Бенон 22.

2006/07 Партизан - Звезда 93:80 - Партизан рутински, рат "Гробара" и Гуровића

На челу са повратником Предрагом Дробњаком и распуцаним Урошем Трипковићем, црно-бели су и у наредну такмичарску годину ушли рутинском победом над "вечитим" ривалом.Већ пред крај првог полувремена било је 17 разлике за црно-беле, а највећи отпор пружили су им Били Томас и Петар Поповић.

Дуже од резултата, овај меч остао је упамћен по конфликту Милана Гуровића са навијачима Партизана. Са трибина су се ориле увреде на рачун чланова његове породице, а он је крај терена изгубио контролу и бацио флашу минералне воде ка публици, при чему је погодио једног гледаоца у главу.

Што се тиче утакмице, био је то први јесењи дерби у којем су црно-бели дрес заједно обукли чланови касније репрезентативног трија Миленко Тепић (тада новајлија) - Трипковић и Новица Величковић, док је са друге стране пет минута у игри провео будући капитен Звезде Тадија Драгићевић.

На унутрашњим позицијама, дуеле су водили играчи који су у наредних пет година освојили три титуле Евролиге, Никола Пековић (ПАО) и Перо Антић (два пута са Олимпијакосом).

ПАРТИЗАН: М. Тепић 5, Л. Богдановић, Д. Кецман 7, Д. Боровњак 2, У. Трипковић 24, Н. Величковић 4, К. Перовић 17, Н. Пековић 4, М. Ђурковић 2, П. Дробњак 18, П. Божић 3, В. Камингс 7.

ЗВЕЗДА: М. Попадић, С. Марковић 6, П. Поповић 15, М. Ковач 3, Б. Томас 23, Н. Мишановић 4, М. Гуровић 14, В. Радивојевић 8, Т. Драгићевић 2, П. Антић 5.

2007/08 Партизан - Звезда 82:67 - Партизанови торњеви Пековић и Вранеш

И следеће јесени црно-бели су лако освојили бодове у дербију. Пековић и Славко Вранеш контролисали су игру под оба рекета и водили црно-беле ка очекиваном тријумфу. Однос у скоковима био је 45:29, а у блокадама 8:1 за црно-беле.

Доминантна Пековићева игра обележила је утакмице Партизана те сезоне, у којој се домогао и четвртфинала Евролиге, где је испао од Тау Керамике. Пласман међу најбољих осам на континенту црно-бели изборили су победом над Панатинаикосом Жељка Обрадовића, који је тог лета купио Црногорца од Партизана.

Сјајна сезона црно-белих наговештена је већ од јесени.

ПАРТИЗАН: М. Паласио 17, М. Тепић 6, Д. Кецман 5, Д. Боровњак, У. Трипковић 11, Н. Величковић 12, Н. Пековић 23, Ч. Витковац 2, М. Ђурковић, П. Божић, С. Милошевић 6, С. Вранеш.

ЗВЕЗДА: П. Громико 4, С. Марковић 5, Е. Кикановић 4, О. Кук 24, М. Ковач 6, Н. Мишановић, В. Тица 5, Т. Драгићевић 15, Н. Рондовић, М. Цветковић, М. Шљиванчанин 1, Б. Бакић 3.

2008/09 Партизан - Звезда 80:81 Пешићево искључење и Звездин "брејк"

Прва јесења победа црвено-белих у регионалној лиги, а уједно и прекид Партизановог низа од седам узастопних тријумфа у дербијима. Светислав Пешић искључен је крајем треће четвртине због уласка у терен и црно-бели су у том тренутку повели десет поена предности (62:52).

Међутим, нови Звездин тим (осам дебитаната) створио је потом серију 20:3 и нанео Партизану први пораз те сезоне, у којој је Вујошевићев тим поново играо четвртфинале ЕЛ и у којој је први изазивач био најближи титули до ове године.

Завршница је била бурна. Између осталих, међу играчима Звезде први пут су на дербију били Немања Бјелица, Немања Недовић и Владимир Штимац, док је Јан Весели преседео меч на клупи Партизана.

ПАРТИЗАН: М. Тепић 8, С. Милошевић 2, А. Рашић 12, У. Трипковић 3, Н. Величковић 10, С. Лазме 12, В. Алексић 3, Ч. Витковац 4, П. Божић 3, Ж. Ракочевић 15, Ј. Весели, С. Вранеш 8.

ЗВЕЗДА: Л. Робертс 6, Е. Кикановић 22, С. Милошевић, М. Мариновић 19, Н. Недовић, Т. Драгићевић 13, М. Милошевић, Л. Овенс 11, Ф. Шепа, В. Штимац, Б. Бакић 7, Н. Бјелица 3.

2009/10 Партизан - Звезда 73:76 - Опроштај "бившег": Тројка за победу, па отказ!

Почетком сезоне највећег успеха црно-белих од 1992 - пласмана на Фајнал фор Евролиге - догодио се један од дербија са филмском причом главног јунака. Победу екипи Аце Петровића тројком је донео плејмејкер Морис Бејли, који је отпуштен дан после утакмице.

Заправо, одлука о растанку са Американцем донета је још пре дербија и није промењена упркос његовом поготку за тријумф, који је постигао девет секунди пре краја. Александар Рашић покушао је у последњим секундама да изједначи, али је погодио ћошак табле. У наредним данима, Звезда је уместо хероја дербија "потписала" Мајка Тејлора.

Та утакмица одиграна је у специфичним - тихим условима, јер није било организованог навијања због смрти патријарха Павла. 

ПАРТИЗАН: Л. Робертс 12, С. Синовец 2, Л. Мекејлеб 16, Д. Кецман 8, С. Милошевић 9, А. Рашић 3, В. Лучић, А. Митровић 1, А. Марић 9, Ј. Весели 6, Б. Ђекић 5, С. Вранеш 2.

ЗВЕЗДА: М. Кешељ 7, Е. Кикановић 10, Л. Радосављевић, Н. Недовић, О. Стевић 2, В. Радивојевић 4, Т. Драгићевић 7, М. Бејли 12, Ф. Виденов 8, В. Штимац 6, Б. Бакић 6, Н. Бјелица 14.

2010/11 Партизан - Звезда 99:68 - "Плус 31"

"Честитам Звезди на доброј игри и борбености", помало је збунио Јан Весели новинаре на конференцији после Партизановог часа кошарке највећем ривалу.

Бројали су црно-бели и до "плус 37" (97:60), али су црвено-бели колико-толико одбранили част у завршници, смањивши вођство. Лафајет је убацио 18, Весели 17, Катић 16..."Да будемо искрени, нико се није ни надао победи у овом мечу", објаснио је после утакмице тренер Звезде Михаило Увалин.

То је био први дерби садашњем плејмејкеру Партизана, а тада Звезде Александру Цветковићу.

О разлици у квалитету вечитих ривала те сезоне излишно је и говорити. Партизан је освојио обе титуле, црвено-бели су у финишу јадранске борбе сачували статус победом у Задру, а априлски дерби изгубили су рекордном разликом од 41 поена (118:77).

Те сезоне, Пековић се вратио међу црно-беле због лок-аута, али није наступио у јесењем дербију. И без њега, црно-бели су имали само лакши тренинг.

ПАРТИЗАН: О. Лафајет 18, Д. Кецман 5, Ј. Клобучар 6, В. Лучић 5, Д. Милосављевић 6, Р. Катић 16, Н. Џаваи 13, А. Митровић 2, П. Божић, Џ. Гист 8, Ј. Весели 17, Б. Ђекић 3.

ЗВЕЗДА: А. Цветковић 2, Џ. Јанг 6, Л. Радосављевић, Д. Балабан, Д. Катнић 2, Н. Недовић 14, С. Милошевић 6, У. Николић 5, И. Маринковић, Р. Марш 16, А. Мајлс 10, В. Суботић 7.

2011/12 Партизан - Звезда 85:67 - Пешић се вратио, Партизан још побеђивао

Са новом енергијом, новим системом и старим тренером - Светиславом Пешићем, црвено-бели амбициозно су кренули у сезону опоравка. Међутим, за равноправне дуеле у дербију још је било рано.

Партизан Владе Јовановића мирном победом је смањио бол настао елиминацијом из Евролиге и почео да излази из кризе. Играч утакмице био је Драган Милосављевић, а црвено-бели су показали зубе фавориту само у првој четвртини.

Четворица играча који су те вечери били у саставима "вечитих" наступиће и у уторак. Црно-бели дрес опет носи Данило Анђушић, а у међувремену је опрему исте боје, осим Цветковића, обукао и Андреја Милутиновић. На другој страни, Бранко Лазић је једини играч црвено-белих из тог периода који и даље наступа за Звезду.

Те сезоне, Звезда је само једном победила Партизан и тим тријумфом само успела да изједначи у финалној серији плеј-офа. Тако је, у јуну 2012, прекинула низ од 15 пораза у дербијима, који је трајао две и по године, почев од наведеног дербија, који је Бејли решио тројком.

ПАРТИЗАН: Ло 11, Кецман 10, Радуљица 7, Миљеновић 3, Лучић 15, Милосављевић 23, Катић 6, Бешовић, Божић 2, Чакаревић 8, Ђекић, Анђушић.

ЗВЕЗДА: Човић 4, Цветковић, Илић 8, Лазић 2, Недовић 7, Суботић 6, Николић 2, Томас 12, Милутиновић 11, Б. Поповић 5, П. Поповић 10.

2012/13 Партизан - Звезда 78:92 - Почетак Звездине серије

Адреса на којој је становао шампионски пехар није промењена ни наредне две сезоне, али су победе црвено-белих престајале да буду изненађење. Њихов тријумф у Партизановом "Пиониру" био је увод у жешћу борбу ривала за трофеје и равноправније утакмице (5:5 те сезоне).

Најубедљивију јесењу победу црвено-бели остварили су у новембру 2012, фуриозно почевши дуел и максимално користећи испражњеност Партизана, који је 48 сати раније изгубио од Бамберга на истом месту.

Пут ка победи Звезди су пре свих показали странци. Нелсон је убацио 20 поена, Елтон Браун 15, Мајкл Скот 13, без промашаја за три (3/3)... Био је то први дерби Душка Вујошевића од повратка у Хумску, док је капитен црвено-белих опет постао Игор Ракочевић.

ПАРТИЗАН: Томас, Милутинов, Вестерман 12, Лучић 11, Милосављевић 10, Гагић 6, Мусли 2, Чакаревић 2, Ђекић 2, Гордон 3, Анђушић 7, Бертанс 23.

ЗВЕЗДА: Цветковић, Браун 15, Суботић 5, Ракочевић 10, Митровић, Лазић, Симоновић 3, Савовић 14, Катић 8, Радивојевић 4, Нелсон 20, Скот 13. 2013/14

Партизан - Звезда 83:86 - Евролигашки трилер

Још један ватрен дерби, једини на овом списку који је завршен у продужетку, остао је упамћен по спектакуларној борби. Црвено-бели су тријумфовали у додатних пет минута, а податак за истицање је да су и једни и други у том тренутку играли Евролигу.

На једној страни Богдановић, Кинзи, Милосављевић и Ловерњ, на другој Нелсон, Џенкинс, Шилб и играч утакмице - Бобан Марјановић... "Прштало" је у хали Пионир, Ловерњ је увео меч у продужетак полухорогом преко Марјановића, а Нелсон, Блажич и Шилб у наставку су сломили отпор црно-белих.

Било је и повреда... Кинзи је због тегобе с леђима играо преко границе бола, Лазић је у четвртом минуту завршио утакмицу због изврнућа зглоба, а "ровити" Мусли наступио је само шест минута. Уз то, Лео Вестерман управо је био почео опоравак од кидања предњег укрштеног лигамента, које је доживео уочи тог викенда, на гостовању московском ЦСКА.

ПАРТИЗАН: Аранитовић, Ловерњ 14, Дало 1, Милутинов 5, Милосављевић 20, Богдановић 22, Гагић 7, Мусли 1, Шалић, Андрић, Кинзи 13, Безбрадица.

ЗВЕЗДА: Цветковић, Митровић, Лазић 2, Блажић 13, Симоновић 2, Марјановић 27, Раденовић, Катић 4, Ристић, Нелсон 15, Џенкинс 13, Шилб 10.

2014/2015 Звезда - Партизан 76:67 Повратак у црвено-бели Пионир

Тачно десет година од првог "јадранског" окршаја ова два тима, "вечити" су се вратили пред Звездине навијаче у уводном дербију. И опет је победио тим Дејана Радоњића.

Рутински тријумф црвено-белих био је током меча јасно наговештен, вођством 60:38 у 31. минуту. Међутим, бранилац титуле тргао се у том моменту и спасао част, пришавши фавориту два минута пре краја на само седам поена заостатка (70:63).

Ипак, више од тога било је немогућа мисија за црно-беле. Звезда је победом заокружила почетни "јадрански" низ на 10-0 и најавила навијачима најуспешнију сезону у историји, која се потом и потврђена освајањем АБА лиге, Суперлиге и Купа Кораћа.

ЗВЕЗДА: Вилијамс 6, Ребић, Чворовић, Дангубић 5, Митровић 4, Лазић 15, Блажић 13, Калинић 4, Марјановић 13, Тејић 1, Џенкинс 13, Цирбес 2.

ПАРТИЗАН: Тепић 13, Кузелоглу, Мурић 2, Маринковић 9, Дало, Милутинов 10, Мачван 20, Гагић 6, Андрић 6, Милутиновић 1, Безбрадица, Богдановић.

Наредна епизода - уторак у 18.00 часова!

Коментари / 0

Оставите коментар