Analiza - Prvi derbiji: Kad je "bivši" riješio, kad je bilo +31...!

Istorija jadranskih okršaja "večitih" pisana je od 2004. Krojile su je serije pobeda oba tima, iznenađenja, ali i rutinski i lako izboreni trijumfi. Podsetite se kako je to izgledalo.

Košarka 03.11.2015 | 11:00
Analiza - Prvi derbiji: Kad je "bivši" riješio, kad je bilo +31...!

Te utakmice najbrže zaboravljamo, jer nemaju veliki ulog i ne odlučuju o titulama i trofejima. Ekipe se za njima najkraće osvrću pred novim izazovima i neretko se dogodi da viđeni sastavi pretrpe promene već pre Nove godine. Iznenađenje bi bilo da i sada ne bude tako.

Ipak, jesenji "večiti" derbiji imaju svoju, posebnu draž.

Mnogi igrači se u tim mečevima prvi put sreću sa "utakmicom nad utakmicama" srpske košarke. Mladi debitanti navikavaju se na "miris baruta", dok stranci prvi put dožive strast kakve najčešće nema u zemljama gde su učili košarku.

Za navijače, ti mečevi su prvi lakmus papir, na osnovu kojeg konkretnije mere svoj tim sa večitim konkurentom za trofeje. Oni fanatičniji rekli bi da sezona zaista počinje tek od prvog derbija.

Ove sezone, Zvezda i Partizan odigraće taj prvi derbi u utorak, od 18.00 časova, uz direktan prenos na TV Arena sport.

Od ulaska oba "večita" rivala u regionalno takmičenje prošlo je 11 jeseni. Od tada, skor u pobedama u uvodnim derbijima je 6:5 za Partizan, koji je na startu "vezao" četiri trijumfa, a u poslednje tri sezone pretrpeo tri poraza.

Crno-beli su trijumfovali najubedljivijom razlikom, crveno-beli su nekoliko puta utišali njihov "Pionir", kada je to malo ko očekivao. Ove jeseni, nova okolnost je to da Zvezda dočekuje taj meč kao branilac trofeja i uz to, kao nesumnjivi favorit.

Pođimo u šetnju kroz skoriju, "regionalnu" istoriju jesenjih večitih derbija u košarci.

2004/05 Zvezda - Partizan 81:95 - Jadransko upoznavanje i pobeda crno-belih

U jesen 2004, najveći srpski klubovi zaigrali su prvi put derbi na novom (a zapravo starom) regionalnom frontu. Bio je to 161. međusobni duel "večitih" i obeležio ga je Vule Avdalović, plejmejker crno-belih, sa 22 poena, šest asistencija i indeksom 31.

Među igračima Partizana istakao se i Milan Gurović (19 p), koji je već u sledećem derbiju na ovoj listi predvodio Zvezdu . Zanimljivo je da će i ove nedelje učesnik derbija biti Čedomir Vitkovac, koji je te jeseni počeo svoju drugu sezonu u crveno-belom.

Avdalović će sutra od 18.00 sedeti kraj terena, kao pomoćnik novom treneru Partizana Petru Božiću, koji je takođe igrao pre 11 godina. Sa ove vremenske distance, interesantno deluje i tadašnji centarski duel Raško Katić (Zvezda) - Semih Erden (Partizan).

ZVEZDA: N. Jelesijević, V. Subotić 6, M. Mirković 11, Z. Savović 3, M. Bjelica 2, R. Katić 4, V. Dragojlović 9, N. Lepojević 11, Č. Vitkovac 11, V. Radivojević 7, A. Viznevski 11, V. Vukosavljević 6.

PARTIZAN: U. Tripković 11, P. Božić 6. S. Božović 6, G. Savanović 4, M. Marković 1, P. Samardžiski 2, D. Milojević 14, V. Avdalović 22, S. Erden 10, D. Borovnjak, B. Bakić, M. Gurović 19.

2005/06 Partizan - Zvezda 77:75 - Debi Nikole Pekovića

Crno-beli su ovaj derbi dočekali u sličnoj situaciji kao Zvezda predstojeći. Te decembarske nedelje 2005. ubedljivo su izgubili u Moskvi od CSKA (89:58), pa bez nekoliko igrača (Lončar, Veličković i Tripković) popravljali utisak protiv najvećeg rivala.

Viđena je jedna od najravnopravnijih borbi tih sezona, iz koje je Partizan opet izašao kao pobednik. U toj utakmici, prvi nastup u derbiju upisao je Nikola Peković, sadašnji NBA centar predsednik crno-belih.

Heroj je bio Predrag Šuput, koji je u završnici, uz Luku Bogdanovića povukao tim ka trijumfu. Na drugoj strani, Milan Gurović i Lari O Benon održavali su tim Dragana Šakote u igri do promašenog šuta za produžetak u neizvesnom finišu.

PARTIZAN: L.Bogdanović 19, K. Perović 6, P. Šuput 19, N. Stefanović, D. Borovnjak, B. Bakić 5, D. Milojević 16, N. Peković 9, S. Dragićević, Dž. Braun 3.

ZVEZDA: G. Jeretin 9, V. Subotić 1, M. Bjelica, N. Mišanović, V. Dragojlović 11, M. Gurović 15, Č. Vitkovac 4, V. Radivojević, Dž. Henderson 9, S. Marković, M. Raičević 3, L. O Benon 22.

2006/07 Partizan - Zvezda 93:80 - Partizan rutinski, rat "Grobara" i Gurovića

Na čelu sa povratnikom Predragom Drobnjakom i raspucanim Urošem Tripkovićem, crno-beli su i u narednu takmičarsku godinu ušli rutinskom pobedom nad "večitim" rivalom.Već pred kraj prvog poluvremena bilo je 17 razlike za crno-bele, a najveći otpor pružili su im Bili Tomas i Petar Popović.

Duže od rezultata, ovaj meč ostao je upamćen po konfliktu Milana Gurovića sa navijačima Partizana. Sa tribina su se orile uvrede na račun članova njegove porodice, a on je kraj terena izgubio kontrolu i bacio flašu mineralne vode ka publici, pri čemu je pogodio jednog gledaoca u glavu.

Što se tiče utakmice, bio je to prvi jesenji derbi u kojem su crno-beli dres zajedno obukli članovi kasnije reprezentativnog trija Milenko Tepić (tada novajlija) - Tripković i Novica Veličković, dok je sa druge strane pet minuta u igri proveo budući kapiten Zvezde Tadija Dragićević.

Na unutrašnjim pozicijama, duele su vodili igrači koji su u narednih pet godina osvojili tri titule Evrolige, Nikola Peković (PAO) i Pero Antić (dva puta sa Olimpijakosom).

PARTIZAN: M. Tepić 5, L. Bogdanović, D. Kecman 7, D. Borovnjak 2, U. Tripković 24, N. Veličković 4, K. Perović 17, N. Peković 4, M. Đurković 2, P. Drobnjak 18, P. Božić 3, V. Kamings 7.

ZVEZDA: M. Popadić, S. Marković 6, P. Popović 15, M. Kovač 3, B. Tomas 23, N. Mišanović 4, M. Gurović 14, V. Radivojević 8, T. Dragićević 2, P. Antić 5.

2007/08 Partizan - Zvezda 82:67 - Partizanovi tornjevi Peković i Vraneš

I sledeće jeseni crno-beli su lako osvojili bodove u derbiju. Peković i Slavko Vraneš kontrolisali su igru pod oba reketa i vodili crno-bele ka očekivanom trijumfu. Odnos u skokovima bio je 45:29, a u blokadama 8:1 za crno-bele.

Dominantna Pekovićeva igra obeležila je utakmice Partizana te sezone, u kojoj se domogao i četvrtfinala Evrolige, gde je ispao od Tau Keramike. Plasman među najboljih osam na kontinentu crno-beli izborili su pobedom nad Panatinaikosom Željka Obradovića, koji je tog leta kupio Crnogorca od Partizana.

Sjajna sezona crno-belih nagoveštena je već od jeseni.

PARTIZAN: M. Palasio 17, M. Tepić 6, D. Kecman 5, D. Borovnjak, U. Tripković 11, N. Veličković 12, N. Peković 23, Č. Vitkovac 2, M. Đurković, P. Božić, S. Milošević 6, S. Vraneš.

ZVEZDA: P. Gromiko 4, S. Marković 5, E. Kikanović 4, O. Kuk 24, M. Kovač 6, N. Mišanović, V. Tica 5, T. Dragićević 15, N. Rondović, M. Cvetković, M. Šljivančanin 1, B. Bakić 3.

2008/09 Partizan - Zvezda 80:81 Pešićevo isključenje i Zvezdin "brejk"

Prva jesenja pobeda crveno-belih u regionalnoj ligi, a ujedno i prekid Partizanovog niza od sedam uzastopnih trijumfa u derbijima. Svetislav Pešić isključen je krajem treće četvrtine zbog ulaska u teren i crno-beli su u tom trenutku poveli deset poena prednosti (62:52).

Međutim, novi Zvezdin tim (osam debitanata) stvorio je potom seriju 20:3 i naneo Partizanu prvi poraz te sezone, u kojoj je Vujoševićev tim ponovo igrao četvrtfinale EL i u kojoj je prvi izazivač bio najbliži tituli do ove godine.

Završnica je bila burna. Između ostalih, među igračima Zvezde prvi put su na derbiju bili Nemanja Bjelica, Nemanja Nedović i Vladimir Štimac, dok je Jan Veseli presedeo meč na klupi Partizana.

PARTIZAN: M. Tepić 8, S. Milošević 2, A. Rašić 12, U. Tripković 3, N. Veličković 10, S. Lazme 12, V. Aleksić 3, Č. Vitkovac 4, P. Božić 3, Ž. Rakočević 15, J. Veseli, S. Vraneš 8.

ZVEZDA: L. Roberts 6, E. Kikanović 22, S. Milošević, M. Marinović 19, N. Nedović, T. Dragićević 13, M. Milošević, L. Ovens 11, F. Šepa, V. Štimac, B. Bakić 7, N. Bjelica 3.

2009/10 Partizan - Zvezda 73:76 - Oproštaj "bivšeg": Trojka za pobedu, pa otkaz!

Početkom sezone najvećeg uspeha crno-belih od 1992 - plasmana na Fajnal for Evrolige - dogodio se jedan od derbija sa filmskom pričom glavnog junaka. Pobedu ekipi Ace Petrovića trojkom je doneo plejmejker Moris Bejli, koji je otpušten dan posle utakmice.

Zapravo, odluka o rastanku sa Amerikancem doneta je još pre derbija i nije promenjena uprkos njegovom pogotku za trijumf, koji je postigao devet sekundi pre kraja. Aleksandar Rašić pokušao je u poslednjim sekundama da izjednači, ali je pogodio ćošak table. U narednim danima, Zvezda je umesto heroja derbija "potpisala" Majka Tejlora.

Ta utakmica odigrana je u specifičnim - tihim uslovima, jer nije bilo organizovanog navijanja zbog smrti patrijarha Pavla. 

PARTIZAN: L. Roberts 12, S. Sinovec 2, L. Mekejleb 16, D. Kecman 8, S. Milošević 9, A. Rašić 3, V. Lučić, A. Mitrović 1, A. Marić 9, J. Veseli 6, B. Đekić 5, S. Vraneš 2.

ZVEZDA: M. Kešelj 7, E. Kikanović 10, L. Radosavljević, N. Nedović, O. Stević 2, V. Radivojević 4, T. Dragićević 7, M. Bejli 12, F. Videnov 8, V. Štimac 6, B. Bakić 6, N. Bjelica 14.

2010/11 Partizan - Zvezda 99:68 - "Plus 31"

"Čestitam Zvezdi na dobroj igri i borbenosti", pomalo je zbunio Jan Veseli novinare na konferenciji posle Partizanovog časa košarke najvećem rivalu.

Brojali su crno-beli i do "plus 37" (97:60), ali su crveno-beli koliko-toliko odbranili čast u završnici, smanjivši vođstvo. Lafajet je ubacio 18, Veseli 17, Katić 16..."Da budemo iskreni, niko se nije ni nadao pobedi u ovom meču", objasnio je posle utakmice trener Zvezde Mihailo Uvalin.

To je bio prvi derbi sadašnjem plejmejkeru Partizana, a tada Zvezde Aleksandru Cvetkoviću.

O razlici u kvalitetu večitih rivala te sezone izlišno je i govoriti. Partizan je osvojio obe titule, crveno-beli su u finišu jadranske borbe sačuvali status pobedom u Zadru, a aprilski derbi izgubili su rekordnom razlikom od 41 poena (118:77).

Te sezone, Peković se vratio među crno-bele zbog lok-auta, ali nije nastupio u jesenjem derbiju. I bez njega, crno-beli su imali samo lakši trening.

PARTIZAN: O. Lafajet 18, D. Kecman 5, J. Klobučar 6, V. Lučić 5, D. Milosavljević 6, R. Katić 16, N. Džavai 13, A. Mitrović 2, P. Božić, Dž. Gist 8, J. Veseli 17, B. Đekić 3.

ZVEZDA: A. Cvetković 2, Dž. Jang 6, L. Radosavljević, D. Balaban, D. Katnić 2, N. Nedović 14, S. Milošević 6, U. Nikolić 5, I. Marinković, R. Marš 16, A. Majls 10, V. Subotić 7.

2011/12 Partizan - Zvezda 85:67 - Pešić se vratio, Partizan još pobeđivao

Sa novom energijom, novim sistemom i starim trenerom - Svetislavom Pešićem, crveno-beli ambiciozno su krenuli u sezonu oporavka. Međutim, za ravnopravne duele u derbiju još je bilo rano.

Partizan Vlade Jovanovića mirnom pobedom je smanjio bol nastao eliminacijom iz Evrolige i počeo da izlazi iz krize. Igrač utakmice bio je Dragan Milosavljević, a crveno-beli su pokazali zube favoritu samo u prvoj četvrtini.

Četvorica igrača koji su te večeri bili u sastavima "večitih" nastupiće i u utorak. Crno-beli dres opet nosi Danilo Anđušić, a u međuvremenu je opremu iste boje, osim Cvetkovića, obukao i Andreja Milutinović. Na drugoj strani, Branko Lazić je jedini igrač crveno-belih iz tog perioda koji i dalje nastupa za Zvezdu.

Te sezone, Zvezda je samo jednom pobedila Partizan i tim trijumfom samo uspela da izjednači u finalnoj seriji plej-ofa. Tako je, u junu 2012, prekinula niz od 15 poraza u derbijima, koji je trajao dve i po godine, počev od navedenog derbija, koji je Bejli rešio trojkom.

PARTIZAN: Lo 11, Kecman 10, Raduljica 7, Miljenović 3, Lučić 15, Milosavljević 23, Katić 6, Bešović, Božić 2, Čakarević 8, Đekić, Anđušić.

ZVEZDA: Čović 4, Cvetković, Ilić 8, Lazić 2, Nedović 7, Subotić 6, Nikolić 2, Tomas 12, Milutinović 11, B. Popović 5, P. Popović 10.

2012/13 Partizan - Zvezda 78:92 - Početak Zvezdine serije

Adresa na kojoj je stanovao šampionski pehar nije promenjena ni naredne dve sezone, ali su pobede crveno-belih prestajale da budu iznenađenje. Njihov trijumf u Partizanovom "Pioniru" bio je uvod u žešću borbu rivala za trofeje i ravnopravnije utakmice (5:5 te sezone).

Najubedljiviju jesenju pobedu crveno-beli ostvarili su u novembru 2012, furiozno počevši duel i maksimalno koristeći ispražnjenost Partizana, koji je 48 sati ranije izgubio od Bamberga na istom mestu.

Put ka pobedi Zvezdi su pre svih pokazali stranci. Nelson je ubacio 20 poena, Elton Braun 15, Majkl Skot 13, bez promašaja za tri (3/3)... Bio je to prvi derbi Duška Vujoševića od povratka u Humsku, dok je kapiten crveno-belih opet postao Igor Rakočević.

PARTIZAN: Tomas, Milutinov, Vesterman 12, Lučić 11, Milosavljević 10, Gagić 6, Musli 2, Čakarević 2, Đekić 2, Gordon 3, Anđušić 7, Bertans 23.

ZVEZDA: Cvetković, Braun 15, Subotić 5, Rakočević 10, Mitrović, Lazić, Simonović 3, Savović 14, Katić 8, Radivojević 4, Nelson 20, Skot 13. 2013/14

Partizan - Zvezda 83:86 - Evroligaški triler

Još jedan vatren derbi, jedini na ovom spisku koji je završen u produžetku, ostao je upamćen po spektakularnoj borbi. Crveno-beli su trijumfovali u dodatnih pet minuta, a podatak za isticanje je da su i jedni i drugi u tom trenutku igrali Evroligu.

Na jednoj strani Bogdanović, Kinzi, Milosavljević i Lovernj, na drugoj Nelson, Dženkins, Šilb i igrač utakmice - Boban Marjanović... "Prštalo" je u hali Pionir, Lovernj je uveo meč u produžetak poluhorogom preko Marjanovića, a Nelson, Blažič i Šilb u nastavku su slomili otpor crno-belih.

Bilo je i povreda... Kinzi je zbog tegobe s leđima igrao preko granice bola, Lazić je u četvrtom minutu završio utakmicu zbog izvrnuća zgloba, a "roviti" Musli nastupio je samo šest minuta. Uz to, Leo Vesterman upravo je bio počeo oporavak od kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, koje je doživeo uoči tog vikenda, na gostovanju moskovskom CSKA.

PARTIZAN: Aranitović, Lovernj 14, Dalo 1, Milutinov 5, Milosavljević 20, Bogdanović 22, Gagić 7, Musli 1, Šalić, Andrić, Kinzi 13, Bezbradica.

ZVEZDA: Cvetković, Mitrović, Lazić 2, Blažić 13, Simonović 2, Marjanović 27, Radenović, Katić 4, Ristić, Nelson 15, Dženkins 13, Šilb 10.

2014/2015 Zvezda - Partizan 76:67 Povratak u crveno-beli Pionir

Tačno deset godina od prvog "jadranskog" okršaja ova dva tima, "večiti" su se vratili pred Zvezdine navijače u uvodnom derbiju. I opet je pobedio tim Dejana Radonjića.

Rutinski trijumf crveno-belih bio je tokom meča jasno nagovešten, vođstvom 60:38 u 31. minutu. Međutim, branilac titule trgao se u tom momentu i spasao čast, prišavši favoritu dva minuta pre kraja na samo sedam poena zaostatka (70:63).

Ipak, više od toga bilo je nemoguća misija za crno-bele. Zvezda je pobedom zaokružila početni "jadranski" niz na 10-0 i najavila navijačima najuspešniju sezonu u istoriji, koja se potom i potvrđena osvajanjem ABA lige, Superlige i Kupa Koraća.

ZVEZDA: Vilijams 6, Rebić, Čvorović, Dangubić 5, Mitrović 4, Lazić 15, Blažić 13, Kalinić 4, Marjanović 13, Tejić 1, Dženkins 13, Cirbes 2.

PARTIZAN: Tepić 13, Kuzeloglu, Murić 2, Marinković 9, Dalo, Milutinov 10, Mačvan 20, Gagić 6, Andrić 6, Milutinović 1, Bezbradica, Bogdanović.

Naredna epizoda - utorak u 18.00 časova!

Komentari / 0

Ostavite komentar